Τα πέντε «κλασικά» λάθη που κάνουμε στο ντους

Από τη θερμοκρασία του νερού και τα προϊόντα καθαρισμού μέχρι το σφουγγάρι.
Alina Rosanova via Getty Images

Μπορεί ένα ζεστό ντους να είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει μία κουραστική μέρα, δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι και στην πραγματικότητα ωφέλιμο εάν δεν γίνεται σωστά.

Σύμφωνα με τη δερματολόγο Χέιντι Γουόλντορφ τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο μπάνιο είναι τα εξής:

Ζεστό, ακόμη και καυτό νερό (για πολλή ώρα)

Υπάρχει διαφορά μεταξύ ζεστού και καυτού νερού.

Το ντους με πολύ ζεστό νερό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα μας, να προκαλέσει ερεθισμούς, ακόμη και πρόωρη γήρανση [στο δέρμα], οπότε η σύσταση είναι ντους με χλιαρό νερό.

«Και μπορεί να λέμε ότι το ντους με χλιαρό νερό είναι καλύτερο, αλλά η διάρκεια είναι πιο σημαντική παράμετρος από τη θερμοκρασία. Οπότε, περιορίζουμε το ντους σε 10 λεπτά ή και λιγότερο».

Λάθος προϊόν καθαρισμού

Εάν μετά το ντους αισθανόμαστε το δέρμα μας «τεντωμένο» σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε λάθος προϊόν καθαρισμού, καθώς το κατάλληλο για το δέρμα μας προϊόν θα άφηνε μία αίσθηση απαλότητας και όχι ξηρότητας.

Οι μπάρες σαπουνιού έχουν την τάση να ξηραίνουν το δέρμα και να προκαλούν φθορά στον επιδερμικό φραγμό, αφαιρώντας λιπίδια και πρωτεΐνες. Ούτε όλα τα αφρόλουτρα είναι βεβαίως, ίδια.

YakobchukOlena via Getty Images

Παραλείπουμε την ενυδάτωση

Η παράλειψη της ενυδάτωσης μετά το ντους -βγαίνουμε από το λουτρό, σκουπιζόμαστε με την πετσέτα και ντυνόμαστε χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ενυδατική- μπορεί να προκαλέσει σημαντική φθορά στο δέρμα.

Το πρώτο βήμα μόλις τελειώσουμε το ντους είναι να εφαρμόσουμε το ενυδατικό πρόϊόν, όταν το δέρμα είναι ακόμη νωπό, προκειμένου να «κλειδώσει» την υγρασία.

Για να είναι αποτελεσματικό ένα ενυδατικό προϊόν πρέπει να περιέχει υγραντικές ουσίες (για τη διατήρηση της υγρασίας) και μαλακτικές που προσφέρουν μεταξένια αίσθηση.

Λάδι για ενυδάτωση αντί ενυδατικής κρέμας

Ένα λάδι σώματος μετά το μπάνιο, εξηγεί η Γουόλντορφ, είναι καλύτερο από το τίποτα, αλλά δεν λειτουργεί όπως μία ενυδατική κρέμα, καθώς διατηρεί μεν την υγρασία, αλλά δεν προσφέρει περισσότερη φροντίδα στο δέρμα.

Anna_Om via Getty Images

Ξεχνάμε να πλύνουμε το σφουγγάρι ή τη λούφα

Το σφουγγάρι ή η λούφα που χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό και την απολέπιση του σώματος μπορεί να γίνει ο ιδανικός χώρος αναπαραγωγής βακτηρίων εάν δεν πλένεται τακτικά -ειδικά στο λουτρό, που είναι ένα περιβάλλον υγρό, χωρίς καλή κυκλοφορία του αέρα.

Καθώς το σφουγγάρι απομακρύνει με την τριβή τα νεκρά κύτταρα, τα βακτήρια μπορούν να εισχωρήσουν στον οργανισμό μας από τυχόν πληγές και γδαρσίματα.

Συνεπώς, είτε τα διατηρούμε καθαρά, είτε τα αλλάζουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πηγή: Insider