Οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση με τον σύντροφο μας έχει τελειώσει

Και ότι πρέπει να πάρουμε απόφαση πως ήρθε η ώρα να λήξει.
zz/KGC-11/STAR MAX/IPx

Ο χωρισμός είναι τόσο δύσκολη υπόθεση στη διαχείριση της, ώστε οι ειδικοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι μπορεί να συγκριθεί με την αντιμετώπιση ενός εθισμού και το πένθος από την απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Η συνειδητοποίηση δε, ότι η σχέση έχει λήξει και πρέπει να τελειώσει οριστικά, αποτελεί από μόνη της πρόκληση.

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια της -μερικούς μήνες ή χρόνια ολόκληρα- είναι δύσκολο να καταλάβουμε πότε πρέπει να βάλουμε τέλος, καθώς εκτός των άλλων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με βασανιστικά ερωτήματα, όπως, τι κάνουμε εάν το μετανιώσουμε, πώς διακρίνουμε την ανάγκη για ένα μικρό διάλειμμα από την ανάγκη για έναν οριστικό χωρισμό και τι συμβαίνει στην περίπτωση που ο σύντροφος μας αντιδράσει με έντονο τρόπο.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίπλοκη όταν εμπλέκονται και άλλα άτομα, κατ′ αρχήν παιδιά, αλλά και κοινοί φίλοι.

Όμως, εάν στο τέλος της ημέρας αισθανόμαστε όλο και πιο πολύ απαγοητευμένοι (όταν έχει χαθεί παντελώς η μαγεία) και ότι δεν είμαστε πια συμβατοί με τον σύντροφο μας (όσο νομίζαμε), τότε η διάλυση της σχέσης αποτελεί μονόδρομο για το καλό και των δύο.

Ψυχολόγοι ειδικοί στη διαχείριση σχέσεων καταγράφουν τα οκτώ σημάδια που δείχνουν ότι έφτασε η ώρα να τερματίσουμε μία σχέση.

Όταν βιώνουμε σωματική, σεξουαλική, λεκτική και / ή συναισθηματική κακοποίηση

Τα δεδομένα στις παραπάνω περιπτώσεις είναι απολύτως σαφή και βέβαια, δεν αναφέρονται σε άπαξ περιστατικά (μία οργισμένη αντίδραση που πλήγωσε τον σύντροφο μας παρότι ακόμη κι αυτό αξίζει να διερευνηθεί), αλλά σε συστηματικά, σταθερά επαναλαμβανόμενα περιστατικά, που αντανακλούν τον χαρακτήρα και την αδυναμία ελέγχου συναισθημάτων και παρορμήσεων του συντρόφου μας.

Όταν κάθε συζήτηση που κάνουμε είναι αρνητική

Εάν η συνομιλία για οποιοδήποτε θέμα με τον σύντροφο μας καταλήγει σε διαφωνία χωρίς την παρουσίαση επιχειρημάτων, τότε έχουμε ένα σοβαρό σημάδι προειδοποίησης ότι πρέπει να βγούμε από τη σχέση.

«Ο θυμός και η αρνητικότητα είναι ένδειξη βαθύτερων ζητημάτων μεταξύ των συντρόφων και αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα θα γίνουν προοδευτικά επιζήμια».

Όταν παύουμε να είμαστε προτεραιότητα του άλλου

Οι σύντροφοι υποτίθεται ότι θέλουν να περνούν χρόνο μαζί, χωρίς αυτό να είναι αγγαρεία. Εάν ο σύντροφος μας προτιμά να βγαίνει με τους φίλους του ή να κάνει ο,τιδήποτε άλλο, εκτός από το να περνάει χρόνο μαζί μας, πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Εάν το μόνο που ακούμε είναι δικαιολογίες, ήρθε η ώρα να βρούμε έναν άνθρωπο που θα μας κάνει να νιώθουμε αξιαγάπητοι. Έτσι κι αλλιώς, η ζωή είναι μικρή.

Όταν πρέπει να είμαστε συνεχώς προσεκτικοί

Εάν υπάρχουν στιγμές που νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας, εάν παρακολουθούμε τη διάθεση του συντρόφου μας και προσαρμόζουμε ανάλογα τη συμπεριφορά μας για να μην του προκαλέσουμε αναστάτωση, ακόμη και θυμό, είναι σαφές ότι η σχέση έχει δομικά προβλήματα.

Υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που στερούνται πράγματα τα οποία τους δίνουν χαρά μόνο και μόνο για να κρατούν τον σύντροφο τους ευχαριστημένο.

Όταν η σχέση δεν είναι πια διασκεδαστική

Οι σχέσεις πρέπει να έχουν χαρά -τουλάχιστον αυτές που έχουν μέλλον.

Η καθημερινότητα πρέπει να κυλά με άνεση, αλλά επίσης να είναι διασκεδαστική και συναρπαστική. Εάν οι συνήθειες και οι ιδιοτροπίες του συντρόφου μας μάς κουράζουν, τότε χάνουμε τον χρόνο μας.

Όταν ο τρόπος ζωής και ο κώδικας αξιών δεν είναι πια κοινός

Υπάρχουν ζευγάρια που είναι κόντρα - ρόλοι, αλλά έχουν εξαιρετική σχέση. Για άλλους οι διαφορές είναι τόσο μεγάλες ώστε τους κάνουν να αναρωτιούνται κατά πόσο επιθυμούν να κάνουν θυσίες προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα.

Οι κεφαλαιώδεις διαφορές αφορούν ζητήματα, όπως η απόκτηση ή όχι παιδιών, η στενή ή από απόσταση σχέση με τις πατρικές οικογένειες, η δημιουργία ενός σταθερού οικογενειακού περιβάλλοντος ή, η επιλογή ενός μποέμικου τρόπου ζωής.

Όταν οι φίλοι και η οικογένεια μας δεν συμπαθούν τον σύντροφο μας

Η άποψη που έχουν τα πρόσωπα στο περιβάλλον μας για τον αγαπημένο μας είναι ένας μικρός συναγερμός.

Όταν είμαστε ενθουσιασμένοι ή ερωτευμένοι, κλείνουμε τα μάτια στο όποιο ατόπημα. Ο κύκλος μας μπορεί να δει περισσότερα από εμάς, καθώς πολύ απλά δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με τον σύντροφο μας. Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει τη σχέση όσο το ζευγάρι, εάν οι άνθρωποι που είναι κοντά μας εκτιμούν ότι ο άνθρωπος αυτός δεν είναι κατάλληλος για μας, τουλάχιστον ας ακούσουμε τι έχουν να πουν.

Όταν συνειδητοποιούμε ότι παραμένουμε μαζί επειδή είναι πιο εύκολο από μια νέα αρχή

Η σκέψη μιας νέας αρχής, η δυσκολία μιας νέας αρχής, συχνά λειτουργεί αποτρεπτικά. Όπως λέει η παροιμία, καλύτερα το κακό που ξέρω, παρά το κακό που δεν ξέρω. Με τη διαφορά ότι αυτός ο φόβος θα μπορούσε ενδεχομένως να μας στερήσει την ευτυχία με έναν άλλον άνθρωπο. Μόνο όταν ελευθερώσουμε τον εαυτό μας από μία μη ικανοποιητική ή και κακή σχέση, συνειδητοποιούμε ότι μπορεί να μας περιμένει μία καλύτερη και πιο ουσιαστική σχέση.

Πηγή: Independent

Πήγαινε στην αρχική σελίδα