Γιατί ο χωρισμός μέσω ενός μηνύματος είναι τόσο συχνός

Δυστυχώς ή ευτυχώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που φλερτάρουμε και επικοινωνούμε, άρα και πώς χωρίζουμε.
.
fizkes via Getty Images
.

Ο χειρότερος τρόπος να χωρίσει κάποιος είναι μέσω γραπτού μηνύματος. Όλοι ξέρουμε - ίσως έχουμε ζήσει έναν τέτοιο χωρισμό – ότι είναι μέγα λάθος να χωρίσει κάποιος μέσω ενός μηνύματος. Απλά δείχνει ότι ο σύντροφος μας δειλιάζει να μας χωρίσει από κοντά και μας αφήνει με πολλές απορίες.

Όμως, παρόλο που γνωρίζουμε πόσο κακό είναι και ότι σίγουρα δεν θα θέλαμε να το ζήσουμε και εμείς, οι χωρισμοί μέσω μηνυμάτων είναι πολύ συχνό φαινόμενο, σύμφωνα και με την εταιρεία SimpleTexting. Στα δεδομένα της εταιρείας 500 νέων έδειξαν το 2018 ότι το 57% χώρισε κάποιον μέσω μηνύματος ενώ ότι το 69% έχει λάβει μήνυμα χωρισμού.

Γενικότερα, οι ειδικοί στηρίζουν ότι είναι καλύτερο να χωρίσουμε κάποιον από κοντά ή έστω μέσω ενός τηλεφωνήματος. Αλλά όταν είμαστε εμείς εκείνοι που θέλουμε να τελειώσουμε την σχέση βλέπουμε τα πλεονεκτήματα του μηνύματος. Ο χωρισμός προκαλεί άγχος και φόβο για το πώς θα αντιδράσει ο άλλος - θα κλάψει, θα φωνάξει ή θα προσπαθήσει να μας μεταπείσει. Με το μήνυμα τα αποφεύγουμε σε ένα βαθμό όλα αυτά.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η τεχνολογία έχει αλλάξει τον τρόπο που φλερτάρουμε και επικοινωνούμε και για αυτό πρέπει να λάβουμε υπόψιν πολλούς παράγοντες όταν σκεφτόμαστε έναν χωρισμό την σήμερον ημέρα.

Αλλά, στην τελική, γιατί είναι τόσο συχνό το φαινόμενο ο χωρισμός μέσω μηνύματος; Οι ειδικοί εξηγούν.

Γιατί οι νέοι χωρίζουν μέσω μηνυμάτων

Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Μπένετ, ειδικό σύμβουλο σχέσεων στο «Double Trust Dating», ο χωρισμός μέσω μηνύματος έχει να κάνει με τον τρόπο που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι εφαρμογές γνωριμιών έχουν μειώσει το αίσθημα την σύνδεσης και επικοινωνίας με τον συνάνθρωπο.

«Οι άνθρωποι συνήθιζαν να γνωρίζουν άτομα από τον κοινωνικό κύκλο τους που είχε ως συνέπεια να αποφεύγουν τις κακές συμπεριφορές – όπως για παράδειγμα να χωρίζουν μέσω μηνυμάτων. Εξάλλου, κανείς δεν ήθελε να είναι γνωστός στην παρέα του ως ‘αυτός που χώρισε με μήνυμα’. Αλλά δεδομένου της απρόσωπης φύσης των σχέσεων σήμερα είναι απίθανο να έχει κοινωνικές επιπτώσεις κάποιος αν χωρίσει μέσω μηνύματος. Για αυτό, και οι περισσότεροι επιλέγουν τον εύκολο δρόμο και χωρίζουν με ένα μήνυμα», λέει ο Μπένετ.

Με απλά λόγια, το μήνυμα δεν προκαλεί καυγάδες και διαφωνίες όσο ο χωρισμός πρόσωπο με πρόσωπο. Είναι γρηγορότερος, ευκολότερος και λιγότερο αγχωτικός. Και καθώς η αντίδραση του δέκτη παραμένει μυστήριο είναι δύσκολο να μεταπείσουμε τον εαυτό μας από το να το κάνει. Οι εποχές αλλάζουν άρα και ο τρόπος που αντιδρούμε και αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις – ακόμα και τον χωρισμό.

Pretty young lady biting her fingernail while using smartphone at home in the night
Images By Tang Ming Tung via Getty Images
Pretty young lady biting her fingernail while using smartphone at home in the night

Τι δείχνει η κίνηση αυτή για εκείνον που έστειλε το μήνυμα

Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι σκέφτεται κάποιος όταν στέλνει ένα μήνυμα χωρισμού, αλλά αυτό που μπορούμε να μάθουμε είναι τι δείχνει αυτή η κίνηση για τον χαρακτήρα και την συμπεριφορά του σε μια σχέση. Η δρ. Ραμάνι Ντουρβασούλα, κλινική ψυχολόγος, δηλώνει ότι αυτή η πράξη δείχνει σημάδια δειλίας, τεμπελιάς ή και αφηρημάδας ειδικά όταν έχει να κάνει με το πώς επικοινωνούν με τους συντρόφους τους. Τα άτομα αυτά μπορεί να αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων ή να φοβούνται τα συναισθήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν.

Μπορεί να έχει να κάνει με την αίσθηση της ενοχής και της ντροπής και για αυτό να μην θέλουν να αντιμετωπίσουν τον άλλον πρόσωπο με πρόσωπο. Από την άλλη δείχνει μια μη υγιεινή σχέση. Δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τον σύντροφο τους ή να συμβάλουν σε μια υγιή σχέση.

Όταν έχεις την επιλογή να χρησιμοποιήσεις την εύκολη οδό είναι δύσκολο να αρνηθείς, αλλά αν ο στόχος είναι να αποκτήσουμε μια υγιή και χαρούμενη σχέση, είναι σημαντικό να μπορούμε να συζητήσουμε με τον σύντροφο μας ακόμα και τα δύσκολα ζητήματα που μας απασχολούν.

Πως επηρεάζει το μήνυμα τον αποστολέα

Η συχνότητα των μηνυμάτων χωρισμού είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς η τεχνολογία έχει επηρεάσει τις ανθρώπινες σχέσεις και έχει μειώσει την επιθυμία μας να επικοινωνούμε πραγματικά με τον άλλο. Έτσι, το μήνυμα δεν επηρεάζει μόνο την ψυχολογία του δέκτη αλλά και του αποστολέα.

Αν μας γίνει συνήθεια να στέλνουμε τέτοιου είδους μηνύματα, δεν θα δούμε ποτέ τις συνέπειες των πράξεων μας. Δεν θα δούμε ποτέ τον σύντροφο μας να παθαίνει σοκ, να στεναχωριέται ή να νευριάζει βλέποντας το μήνυμα μας και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να γίνουμε αναίσθητοι, επιθετικοί, απαξιωτικοί και παρορμητικοί στο μέλλον.

Αν και δύσκολο και πιο άβολο, ο χωρισμός πρόσωπο με πρόσωπο είναι καλύτερος. Καθόμαστε και μιλάμε με τον σύντροφο μας, εξηγούμε τι πήγε λάθος στην σχέση για εμάς και δίνουμε την ευκαιρία και στον άλλο να δώσει ένα δικό του τέλος σε αυτήν την σχέση.

Είναι ποτέ καλή ιδέα να χωρίσουμε μέσω μηνύματος με κάποιον

Αρχικά πρέπει να πούμε ότι αν βρισκόμαστε σε μια μακροχρόνια σχέση είναι άδικο και ασεβές προς τον σύντροφο μας να τον χωρίσουμε μέσω μηνύματος. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να συζητήσουμε με τον σύντροφο μας, να πούμε όσα θέλουμε να του πούμε και να δώσουμε ένα όμορφο τέλος σε αυτή τη σχέση που περάσαμε ένα μεγάλο μέρος της ζωής μας.

Λέγοντας αυτά, σημειώνουμε ότι υπάρχουν πολύ λίγες περιπτώσεις που ο χωρισμός μέσω μηνύματος είναι επιτρεπτός. Για παράδειγμα, αν νομίζουμε ότι διατρέχουμε κάποιο κίνδυνο με το να πούμε ότι θέλουμε να χωρίσουμε από κοντά στον σύντροφο μας, τότε καλύτερα να στείλουμε ένα μήνυμα, λέει η δρ. Ρασίν Ηένρι, σύμβουλος γάμου και οικογενειών. Μπορούμε να επιλέξουμε το μήνυμα αν έχουμε μια τοξική σχέση με τον σύντροφο μας ή αν έχουμε φτάσει στο σημείο που δεν μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική και υγιή συζήτηση.

Ακόμα, το μήνυμα είναι επιτρεπτό αν βλέπουμε κάποιον για μικρό χρονικό διάστημα. Αν έχουμε βρεθεί λίγες φορές μαζί του, είναι πιο εύκολο να πούμε ότι δεν ενδιαφερόμαστε πια μέσω μηνύματος αντί από κοντά – κάτι που είναι άβολο χάσιμο χρόνου και των δύο.

Με μία έννοια, ο χωρισμός με μηνύματα μπορεί να θεωρηθεί και πράξη καλοσύνης και έγνοιας για τα συναισθήματα του άλλου. Δίνει τον χρόνο στον άλλο να περάσει τα αρχικά στάδια του χωρισμού μόνος του. Εξάλλου, πάντα μπορούμε να μιλήσουμε με τον πρώην μας μέσω τηλεφώνου όταν τα πράγματα θα έχουν λιγάκι ηρεμήσει.

Πώς να διαχειριστούμε έναν χωρισμό μέσω μηνύματος

Ας δούμε λίγο και την άλλη πλευρά. Σίγουρα αν δεχτούμε ένα μήνυμα χωρισμού τα συναισθήματα μας είναι έντονα και πολλά. Γεμίζουμε με θυμό, πόνο και απορία. Επίσης μπορεί να νιώσουμε εγκαταλελειμμένοι και δυσαρεστημένοι από αυτόν τον χωρισμό και μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να τον ξεπεράσουμε.

Ωστόσο, έχουμε την δυνατότητα να μην απαντήσουμε καθόλου στο μήνυμα ή να απαντήσουμε όποτε θέλουμε. Μπορούμε να πάρουμε όσο χρόνο θέλουμε για να σκεφτούμε όσα θέλουμε να πούμε ή ακόμα να δούμε ότι δεν έχει μείνει τίποτα παραπάνω να πούμε.

Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να διαγράψουμε μια και καλή το μήνυμα ώστε να μην το βλέπουμε και το διαβάζουμε συνέχεια. Δεν κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία και δεν θα προχωρήσουμε ποτέ. Η καλύτερη λύση είναι να μιλήσουμε με τους κοντινούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας και την οικογένεια μας ή ακόμα και με τον ψυχολόγο μας.

Ο χωρισμός είτε από μήνυμα είτε πρόσωπο με πρόσωπο μας πληγώνει και για αυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε για να κλείσουμε τις πληγές μας. Είναι σημαντικό να προσέξουμε τον εαυτό μας και να κοιτάξουμε το μέλλον μας.

ΠΗΓΗ: Bustle