ΔΙΕΘΝΕΣ
05/12/2019 11:04 EET

Τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά ίσως έχουν υποστεί ανεπιθύμητες μεταλλάξεις στο DNA τους

Δεν έχει γίνει σαφές αν πράγματι η μέθοδος πέτυχε το στόχο της.

AP

Το 2018 γεννήθηκαν η Νάλα και η Λουλού, τα πρώτα δίδυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας που υπέστησαν γονιδιακή επεξεργασία, ώστε να γεννηθούν με ανοσία στον ιό HIV. Ένα χρόνο μετά, οι επιστήμονες αναφέρουν πως η προσπάθειά τους ενδεχομένως απέτυχε, προκαλώνταςπαράλληλα ανεπιθύμητες μεταλλάξεις στο DNA των κοριτσιών.

Ο Χε Τζανκούι, ο γιατρός που θεωρούσε ότι όλο αυτό ήταν μια ιατρική επανάσταση που μπορούσε να «ελέγχει την επιδημία του HIV», δεν έχει γίνει σαφής αν πράγματι η μέθοδός του πέτυχε το στόχο της, να ανοσοποιήσει δηλαδή τα μωρά από τον ιό, καθώς η ομάδα του στην πραγματικότητα δεν αναπαρήγαγε τη γονιδιακή μετάλλαξη που προσδίδει αυτή την αντίσταση. 

 Ενώ η ομάδα στόχευσε το σωστό γονίδιο, δεν αναπαρήγαγε την απαιτούμενη παραλλαγή. Απεναντίας, δημιούργησε νέες παραλλαγές με ασαφή αποτελέσματα. Επιπλέον, η τεχνική CRISPR παραμένει ένα ατελές εργαλείο καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ή «εκτός στόχων» μεταλλάξεις, με τη χρήση της να καθίσταται εξαιρετικά αμφιλεγόμενη για τους ανθρώπους. «Η έρευνα καταδεικνεύει πως αντιθέτως η ομάδα απέτυχε να αναπαραγάγει την παραλλαγή του CCR5», εξηγεί ο Φιόντορ Ουρνόφ, ειδικός στην επεξαργασία γονιδιώματος στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, στο MIT Technology Review 

Η έλλειψη πρόσβασης σε όποιου είδους θεραπείας γονιμότητας ίσως ήταν o μοναδικός λόγος που οδήγησε τους γονείς των διδύμων να συμμετάσχουν στο πείραμα αυτό, παρά τον τεράστιο κίνδυνο για τα παιδιά τους, εξηγεί στο MIT Technology Review, η Ζεν Ο′ Μπριν, αναπαραγωγική ενδοκρινολόγος.

Ο πατέρας ήταν θετικός στον ιό, το οποίο αποτελεί σοβαρό κοινωνικό στίγμα στην Κίνα και καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε θεραπείες γονιμότητας – παρότι μία σχετικά αξιόπιστη τεχνική γνωστή ως «sperm washing» μπορεί να εμποδίσει τη μετάδοση στα αγέννητα παιδιά. 

 

(Με πληροφορίες από Guardian) 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost