ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15/02/2018 07:24 EET

Τα σχέδια για τις επόμενες εξόδους στις αγορές: Πότε και πώς θα γίνουν οι επόμενες εκδόσεις ομολόγων

Eurokinissi

Η επιτυχημένη αν και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες νέα έξοδος στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, γέμισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αισιοδοξία για τα επόμενα βήματα. Το εγχείρημα της εξόδου επιλέχθηκε να γίνει σε μια περίοδο όπου τα χρηματιστήρια δέχονταν ισχυρές πιέσεις και το κλίμα μόνο θετικό δεν ήταν. 

Ο κίνδυνος να επαναληφθεί η αποτυχημένη έξοδος του Ιουλίου 2014, όταν και η δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης Σαμαρά να βγει στις αγορές προσέκρουσε στα βράχια εξ αιτίας της κατάρρευσης της Πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo.

Η αρνητική κατάληξη της συγκεκριμένης έκδοσης, η οποία είχε φλερτάρει με την ακύρωση αλλά τελικά αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί κανονικά, έκαναν το σημερινό οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προβληματιστεί ιδιαίτερα πριν λάβει την οριστική απόφαση για την έξοδο. Οι επιτελείς του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μαζί με τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών μέτρησαν όλα τα ενδεχόμενα, συγκρίνοντας κέρδη και ζημιές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτελείς κατέληξαν να δώσουν το πράσινο φως, σταθμίζοντας ότι η κατάσταση στις διεθνείς αγορές δεν είχε λάβει διαστάσεις κρίσεις, έστω και αν σε αντίθεση με το 2014 το σύνολο των αγορών είχαν εικόνα κατάρρευσης. Παρόλα αυτά οι επιτελείς έκριναν ότι η συγκυρία μαζί με τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία, έδιναν το περιθώριο να δοκιμαστεί η ελληνική έκδοση υπό δύσκολες συνθήκες.

Η επιτυχής έκδοση της προηγούμενης εβδομάδας εν μέσω «θύελλας» στις διεθνής αγορές δεν αποτελεί απόδειξη ότι υπάρχει πλήρη μεταστροφή στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, αποτελεί ένδειξη ότι με σταθερά και σωστά βήματα αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μπορεί να επιστρέψει. 

Το γεγονός αυτό αποδείχτηκε και από την υπερκάλυψη των προσφορών και από το τελικό επιτόκιο της έκδοσης. Άλλα όλα αυτά μέσα στα πλαίσια μιας πολύ καλά σχεδιασμένης εξόδου η οποία πρόσφερε πολύ καλές αποδόσεις στους επενδυτές. 

Νέες εκδόσεις

Τα επόμενα βήματα έχουν ήδη προαναγγελθεί, χωρίς όμως να μην εξαρτηθούν οι τελικές αποφάσεις από το κλίμα στις αγορές και την πορεία των Ελληνικών διαπραγματεύσεων.  

Ενώ σήμερα αρχίζει η διαπραγμάτευση του 7ετους ομολόγου στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τις επόμενες εξόδους. Θα ακολουθήσει ακόμα μια έκδοση περί τα μέσα Απριλίου. Ο σχεδιασμός αφορά έκδοση ομολόγου τριετούς διάρκειας με το ύψος του να είναι μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ, καθώς θα κριθεί από τη ζήτηση που θα υπάρχει αλλά και την πορεία της απόδοσης των ομολόγων. 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου προκειμένου το Δημόσιο να αντλήσει τουλάχιστον 5δις ευρώ, αλλά παράλληλα να δοκιμάσει τις προθέσεις των επενδυτών προκειμένου να δανείσουν μακροπρόθεσμα το Ελληνικό Δημόσιο. 

Η απόπειρα τοποθετείται χρονικά κοντά στον Αύγουστο, με πιο πιθανό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Αυτή θα είναι η τελευταία κίνηση πριν ολοκληρωθεί το τρίτο Μνημόνιο και ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα της Ελληνικής Οικονομίας.

 

Sponsored Post