Τα τέσσερα κυρίαρχα σημάδια έγκαιρης προειδοποίησης πριν από καρδιακή προσβολή

Τις εβδομάδες πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν παρόμοια συμπτώματα.
Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής.
The Good Brigade via Getty Images
Αν και είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια μιας καρδιακής προσβολής.

Ενώ είναι ευρέως γνωστό ότι θέματα όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα κι η ανεπαρκής άσκηση αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή προσβολή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι υπάρχουν και πρώιμα σημάδια για να καταλάβουν εάν ένα καρδιακό επεισόδιο πλησιάζει.

Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν καθορισμένα συμπτώματα που συμβαίνουν τις ημέρες και τις εβδομάδες πριν από ένα έμφραγμα που μπορεί να αποτελούν κόκκινες γραμμές.

Η γνώση αυτών των σημαδιών θα μπορούσε να είναι σωτήρια. Οι καρδιακές παθήσεις είναι η πρώτη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ο δρ Αμπχα Κχαντελβάλ, κλινικός αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Stanford Health Care, λέει ότι οι γιατροί είδαν αύξηση της θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του να είμαστε «οπλισμένοι» με γνώση σχετικά με τον κίνδυνο και τα σημάδια.

Παρακάτω, οι ειδικοί μοιράζονται μερικά από τα πρώιμα σημάδια καρδιακής προσβολής και τι πρέπει να κάνουμε αν τα νιώσουμε:

1. Πόνος ή πίεση στο στήθος

Η στηθάγχη, η οποία είναι διακοπτόμενος πόνος στο στήθος που προκαλείται από τη σταδιακή συσσώρευση πλάκας μέσα στις αρτηρίες, μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μπορεί να συμβεί καρδιακή προσβολή ή καρδιακό επεισόδιο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον δρ Ρότζερ Μπλούμενταλ, διευθυντή του Κέντρου Ciccarone του Johns Hopkins Center για την Πρόληψη Καρδιαγγειακών Νόσων και καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Εάν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε είδος δυσφορίας στο στήθος - η στηθάγχη μπορεί επίσης να εμφανιστεί με άλλες μορφές εκτός από τον πόνο - είναι σημαντικό να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.

2. Πόνος στον ώμο, τον αυχένα ή το ... σαγόνι

Συνήθως συνδέουμε τις καρδιακές προσβολές με τον άμεσο πόνο στο αριστερό χέρι. Ωστόσο, τα πρώιμα σημάδια πόνου μπορεί να μην είναι τόσο εμφανή.
«Μερικές φορές η στηθάγχη είναι συνώνυμη με τον πόνο στο στήθος ή την πίεση στο στήθος, αλλά μερικές φορές, ειδικά σε ηλικιωμένα άτομα, μπορεί να υπάρχουν άλλα συσχετισμένα συμπτώματα όπως... πόνος που εκτείνεται στον λαιμό, ή τον ώμο ή τον βραχίονα», λέει ο Μπλούμενταλ.

Ο Κχαντελβάλ αναφέρει ότι μπορεί επίσης να τον αισθανόμαστε σαν μούδιασμα που ανεβαίνει μέχρι το σαγόνι.

3. Να λαχανιάζουμε ή να αισθανόμαστε άβολα μετά από άσκηση

Το να μας κόβεται εύκολα η αναπνοή μπορεί επίσης να είναι «κόκκινη γραμμή» λέει ο τελευταίος. Αυτό μπορεί να συμβεί και μετά από μια απλή εργασία όπως να αλλάξουμε μια λάμπα ή να φροντίσουμε τον κήπο μας.

Πρόσθεσε ότι μερικοί άνθρωποι παρατηρούν επίσης μούδιασμα στο χέρι ή δυσφορία στο στήθος μετά από ακραία προσπάθεια..

4. Ναυτία ή άλλα προβλήματα στο στομάχι

Ο κοιλιακός πόνος, η ναυτία και η γενική κόπωση είναι επίσης πιθανά προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής, σύμφωνα με τον δρ. Νίκχιλ Σίκαντ, καρδιολόγο Ιατρικής του Yale και επίκουρο καθηγητή στο Yale School of Medicine. Αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. «Μερικοί ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα», σημειώνει.

Πιο συχνά ή έντονα συμπτώματα όταν «οδηγούμαστε» σε καρδιακή προσβολή

Το χρονικό διάστημα μεταξύ των συμπτωμάτων και ενός καρδιακού επεισοδίου ποικίλλει και μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, ο Κχαντελβάλ λέει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών του μπορούν να να υποδείξουν μια στιγμή κατά τη διάρκεια του μήνα πριν από την καρδιακή προσβολή που ένιωσαν πόνο στο στήθος. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν επιδείνωση των συμπτωμάτων τις ημέρες πριν από την καρδιακή προσβολή...

Όσοι λαμβάνουν ιατρική φροντίδα αμέσως - ακόμη και μετά από καρδιακή προσβολή - μπορούν να λάβουν σωτήρια θεραπεία, σημειώνει η Σίκαντ.

Η πρόληψη της καρδιακής προσβολής στην καθημερινότητά μας

Ενώ πολλοί παράγοντες κινδύνου είναι εκτός ελέγχου, πολλοί είναι στα χέρια μας. Απλές συμπεριφορές όπως η καθημερινή βόλτα ή η διαγραφή ορισμένων τροφών από το διαιτολόγιό μας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των πιθανοτήτων για καρδιακό επεισόδιο, καθώς και το να γνωρίζουμε τους αριθμούς μας (πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο αίματος) και να γνωρίζουμε τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακής προσβολής...

«Από τη στιγμή που ένα άτομο έχει υποστεί καρδιακή προσβολή… είναι πολύ πιο πιθανό να έχει ένα άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο το επόμενο έτος – κι είναι σημαντικό να τροποποιήσει τους παράγοντες κινδύνου που είναι συνήθειες του τρόπου ζωής του και να λάβει την κατάλληλη ιατρική θεραπεία», λέει ο Μπλούμενταλ.


Σύμφωνα με την Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας (American Heart Association), οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής είναι:

  • Κάπνισμα
  • Διαβήτης
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Παχυσαρκία

Πέρα από τις στρατηγικές που ακολουθούμε στο σπίτι, θα πρέπει επίσης να διατηρούμε επαφή με το γιατρό μας. «Εκτός από μια υγιεινή διατροφή και τακτική άσκηση, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να παρακολουθεί στενά έναν επαγγελματία υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα για τον εντοπισμό και τη θεραπεία πιθανών παραγόντων κινδύνου για καρδιακή [ασθένεια]», καταλήγει ο Σίκαντ.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση