Καρδιακή προσβολή: Tα ύπουλα συμπτώματα και πώς θα ξεφύγουμε από τον κίνδυνο

Όσο πιο άμεσα αντιδράσουμε, τόσο το καλύτερο.
.
Peter Dazeley via Getty Images
.

Πολλές χρόνιες ασθένειες επηρεάζουν τη ζωή μας. Ωστόσο, καμία δεν αφήνει τόσο μεγάλο αποτύπωμα όσο οι καρδιακές παθήσεις. Στις ΗΠΑ οι καρδιακές παθήσεις ευθύνονται για έναν στους τέσσερις θανάτους, ενώ λέγεται πως κάθε σαράντα δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος στον κόσμο παθαίνει καρδιακή προσβολή. Επομένως είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουμε σε αυτή την περίπτωση άμεσα και αποτελεσματικά.

Moyo Studio via Getty Images

Τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Δυσφορία στο στήθος και πόνο με προεκτάσεις μέχρι το σαγόνι, την πλάτη ή και τον αριστερό μας ώμο

  • Δυσπεψία ή ναυτία

  • Έντονη κόπωση

  • Δύσπνοια

  • Γενικό αίσθημα αδιαθεσίας

Εάν αισθανθούμε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα κι αν δεν είμαστε βέβαιοι ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή, οφείλουμε να καλέσουμε αμέσως το 166, συνιστούν οι γιατροί.

«Εάν αισθανθούμε αδιαθεσία ή δυσφορία στο στήθος, αναζητάμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Όσο πιο γρήγορα λάβουμε θεραπεία, τόσο το καλύτερο», μας συμβουλεύει ο δρ Γκραντ Ριντ, επεμβατικός καρδιολόγος και διευθυντής του προγράμματος STEMI της κλινικής του Κλίβελαντ.

«Πολλοί ασθενείς αγνοούν τα συμπτώματά τους και μέχρι να φτάσουν στην κλινική ο καρδιακός μυς έχει ήδη πάψει να λειτουργεί».

Όταν φτάσουμε στο νοσοκομείο, πιθανότατα θα υποβληθούμε σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, το οποίο θα αποφανθεί εάν πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Εάν διαπιστωθεί ότι μιλάμε για έμφραγμα, θα μεταφερθούμε στο εργαστήριο καρδιακού καθετηριασμού., για στεφανιογραφία. Στην περίπτωση απόφραξης της στεφανιαίας αρτηρία μας, οι γιατροί θα μας υποβάλλουν θεραπεία με μπαλόνι και στεντ για να κρατήσουμε την αρτηρία ανοιχτή.

Δεν αναλάβουμε να οδηγήσουμε μόνοι μας μέχρι το νοσοκομείο

Η καλύτερη λύση είναι να καλέσουμε ένα ασθενοφόρο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουμε τις αισθήσεις μας και να βλάψουμε τον εαυτό μας ή τους άλλους στο δρόμο. Οι ειδικοί μας παρέχουν την καλύτερη φροντίδα στο δρόμο για το νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και της παροχής τυχόν θεραπείας.

Παίρνουμε μια ασπιρίνη

Εάν υποφέρουμε από συμπτώματα καρδιακής προσβολής και διαθέτουμε μια ασπιρίνη, παίρνουμε μια πλήρη δόση 325 mg, αφού πρώτα καλέσουμε το ασθενοφόρο. Τη μασάμε αντί να την καταπιούμε, έτσι ώστε να δράσει πιο άμεσα.

Γιατί να πάρουμε ασπιρίνη

Τη στιγμή της καρδιακής προσβολής, μια πλάκα ανάμεσα στις αρτηρίες μας γίνεται ασταθής και σπάει. Αμέσως σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος που ενδέχεται να φράξει την παροχή αίματος στην συγκεκριμένη αρτηρία. Η λήψη ασπιρίνης θα βοηθήσει στη διάσπαση ενός μέρους αυτού του θρόμβου αίματος.

Πηγή: cnet.com