Ταραντίλης: Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα

Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις απόψεις Σαμαρά- Τον Ιούλιο η παραλαβή των πρώτων 6 Rafale – Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την πορεία της πανδημίας, μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.
.
.
Eurokinissi

Πρώτο θέμα που ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, οι οποίες ξεκίνησαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη. Όπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, δεν είναι διαπραγματεύσεις, ούτε έχουν και δεσμευτικό χαρακτήρα. «Να εξετάσουμε αν υπάρχει σημείο σύγκλισης, για να οδηγηθούμε ενδεχομένως σε διαπραγματεύσεις για το ένα και μοναδικό θέμα που μας απασχολεί. Αυτό της οριοθέτησης της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ ξεκαθάρισε ότι καμία συζήτηση δεν αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. «Είναι αυτονόητο ότι η ελληνική πλευρά προσέρχεται με καλή πίστη και προσδοκά να πράξει το ίδιο και η τουρκική», συμπλήρωσε ο κ. Ταραντίλης. Με αφορμή όμως την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με τη γειτονική χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής», όπου ο πρώην πρωθυπουργός προχώρησε σε δηλώσεις που ήδη έχουν προκαλέσει πολιτικό θόρυβο. «Μόνον με αποτροπή αντιμετωπίζεις την Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς σημειώνοντας επίσης πως οι διερευνητικές επαφές «ακυρώνουν» πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία, ενώ τάχθηκε κατά της προσφυγής στη Χάγη. «Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και καιρό», ήταν η απάντηση του κ. Ταραντίλη στην ερώτηση για το πως σχολιάζει τις δηλώσεις του η κυβέρνηση.

Επόμενο θέμα της ενημέρωσης, η εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή η προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών «RAFALE», ενώ σήμερα βρίσκεται στην Ελλάδα η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, κυρία Florence Parly, για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Τις επόμενες μέρες θα αναχωρήσουν για εκπαίδευση στη Γαλλία οι πρώτοι πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής μας Αεροπορίας», ανακοίνωσε ο κ. Ταραντίλης, ενώ συμπλήρωσε ότι η παραλαβή των πρώτων 6 αεροσκαφών Rafale θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

Σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι είναι καλύτερη συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κάλεσε τους πολίτες να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας. «Μείζον ζήτημα προβληματισμού τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι μεταλλάξεις του ιού. Στη χώρα μας εφαρμόζεται - από τις πρώτες μέρες που εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του ιού - αυστηρό σύστημα ελέγχου της εισόδου από το εξωτερικό με επταήμερη καραντίνα», ανέφερε ο κ. Ταραντίλης, ενώ ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το ECDC προχωρά στη δημιουργία ενός Δικτύου για την ενίσχυση της επαγρύπνησης, της επιτήρησης και της διάγνωσης νέων στελεχών, σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι ανάγκη να είμαστε όλες και όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί για να αποφύγουμε κάθε πισωγύρισμα», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτώμενος για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε εμπορικούς δρόμους μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο κ. Ταραντίλης απάντησε ότι μέχρι τώρα έχουν τηρηθεί τα μέτρα εντός των καταστημάτων και για αυτό σχηματίστηκαν ουρές έξω από αυτά. Σύμφωνα πάντως με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι πολίτες κρατάνε τις προβλεπόμενες αποστάσεις ενώ όλοι φορούν τις μάσκες. Σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, ο κ. Ταραντίλης επανέλαβε ότι κάθε Παρασκευή θα εξετάζονται τα επιδημιολογικά δεδομένα από τους ειδικούς οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους και η κυβέρνηση θα αποφασίζει. Τέλος, σχετικά με τον εμβολιασμό, η επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Από τις 27 Δεκεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 160.000 εμβολιασμοί. Είμαστε έτοιμοι - όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός το Σάββατο κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Υγείας στα Καμίνια - να κάνουμε πολλά περισσότερα εμβόλια, πλην όμως ο αριθμός των εμβολιασμών εξαρτάται από τις παραδόσεις εμβολίων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», διευκρίνισε ο κ. Ταραντίλης.

Δημοφιλή