«Ταξίδια Εκδίκησης»: Η τάση που έχει προσφέρει στις αεροπορικές περισσότερα από 300 δισ. ευρώ

Τι ακριβώς είναι και που την αποδίδουν οι ειδικοί.
FG Trade via Getty Images

Παρά το χάος που χαρακτήρισε το καλοκαίρι του 2022 σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια, η αγάπη του κόσμου για την περιπέτεια παραμένει αμείωτη. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο Fortune, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delta Air Lines, Εντ Μπάστιαν, αποκάλυψε ότι η ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια είναι εξαιρετικά ισχυρή.

«Περάσαμε δύο ολόκληρα χρόνια που δεν μπορούσαμε να ταξιδέψουμε και να δουμε τους αγαπημένους μας. Μοιάζει λες και οι άνθρωποι προσπαθούν να πάρουν το αίμα τους πίσω», αστειεύεται ο Μπάστιαν.

Το προσωπικό της Delta Air Lines υπολογίζει πως τα έσοδα από το «ξέσπασμα» των τουριστών για όλα τα ταξίδια που ματαιώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, αγγίζουν τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, παρά την εκρηκτική ζήτηση, είναι αδύνατο για τον κλάδο να προβλέψει τι επιφυλάσσει το αύριο.

Προκειμένου να περιγράψουν την ορμητικότητα των ταξιδιωτών για νέες περιπέτειες, οι άνθρωποι της Delta Air Lines αποκαλούν τα ταξίδια που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σκαριά «ταξίδια εκδίκησης».

Τι σήμαινει «ταξίδι εκδίκησης»

Το οικονομικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «Αγορά Εκδίκησης», έχει τις ρίζες του στην Κίνα της δεκαετίας του 1980, όταν η αναπτυσσόμενη μεσαία τάξη της χώρας είχε μια ακόρεστη δίψα για εισαγόμενα είδη πολυτελείας, που διευκόλυνε τις ευρωπαϊκές επωνυμίες τεχνολογίας να επεκταθούν διεθνώς.

Το «Ταξίδι Εκδίκησης» που θυμίζει τη συνθήκη που προαναφέρθηκε, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται από το 2021, όταν ο κόσμος άρχισε σταδιακά να επιστρέφει στην «κανονικότητα» μετά τα απανωτά lockdown και οι άνθρωποι αποφάσισαν να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο.

Kι ενώ η τουριστική κίνηση αγγίζει ή και ξεπερνά τα νούμερα του 2019, της προ-πανδημίας εποχής, η συμπεριφορά των ταξιδιωτών παρουσιάζει σημαντικές διαφοροποιήσεις. Για παράδειγμα, πλέον οι περισσότεροι ταξιδιώτες κάνουν την κράτησή τους πολύ πιο έγκαιρα, με αυτό να επηρεάζει άμεσα και τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα των αεροπορικών εταιρειών, όπως η Delta.

«Εν μέσω της πανδημίας της COVID-19, πήραμε την απόφαση να καταργήσουμε τα τέλη για τυχόν αλλαγές στα εισιτήρια. Έτσι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την κράτησή τους με σιγουριά, γνωρίζοντας ότι τα χρήματά τους αποκλείεται να πάνε χαμένα», δηλώνει ο Μπάστιαν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεράστια ζήτηση ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι μετά τον εγκλεισμό, που για περισσότερα από δύο χρόνια μας καθήλωσε στα στενά όρια του σπιτιού μας, επαναπροσδιορίσαμε την αξία του ταξιδιού και στο εξής, επιθυμούμε να γνωρίσουμε περισσότερα νέα μέρη.

(με πληροφορίες από Νews&Οbserver)

Δημοφιλή