Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 40% των οικιακών εργασιών θα γίνεται από ρομπότ τα επόμενα 10 χρόνια

Εργασίες όπως τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση.
Ένα ρομπότ μαγειρεύει νουντλς σ' εστιατόριο της Σαγκάης, Κίνα, 22 Φεβρουαρίου 2023.
Ένα ρομπότ μαγειρεύει νουντλς σ' εστιατόριο της Σαγκάης, Κίνα, 22 Φεβρουαρίου 2023.
Future Publishing via Getty Images

Μια επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι σε δουλειές του σπιτιού , με τα ρομπότ να μπορούν να εκτελούν περίπου το 39% των οικιακών εργασιών μέσα σε μια δεκαετία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Εργασίες όπως τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από την αυτοματοποίηση, ενώ αντίθετα η φροντίδα των βρεφών ή των ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα 65 ειδικών τεχνητής νοημοσύνης (AI) στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία που κλήθηκαν να προβλέψουν την επίδραση των ρομπότ στις δουλειές του σπιτιού.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια «εκτεταμένη παραβιάση της ιδιωτικής ζωής», προειδοποίησε μία από τις ερευνήτριες.

Η Εκατερίνα Χέρτογκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ζητά να γίνει δημόσιος διάλογος σχετικά με την ιδιωτικότητα, σε μια εποχή έξυπνης τεχνολογίας, «όπου εικονικοί βοηθοί τύπου Alexa θα μπορούν να ακούσουν και να καταγράψουν τι κάνουμε στα σπίτια μας και να δώσουν αναφόρα».

via Associated Press

Η κοινωνία οφείλει να είναι ενημερωμένη στα ζητήματα που εγείρονται από σπίτια γεμάτα με έξυπνους αυτοματισμούς, είπε, προσθέτοντας: «Δεν νομίζω ότι εμείς ως κοινωνία είμαστε προετοιμασμένοι να διαχειριστούμε αυτή την εκτεταμένη επίθεση στην ιδιωτική μας ζωή».

Από την άλλη, υποστήριξε ότι περισσότερη αυτοματοποιημένη βοήθεια θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ισότητας των φύλων, επειδή οι γυναίκες εξακολουθούν να κουβαλούν ως επί το πλείστον το βάρος των οικιακών εργασιών. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιος αριθμός γυναικών ασχολείται με το νοικοκυριό ενώ στην Ιαπωνία λιγότερο από το 20% των ανδρών αναλαμβάνει τις οικιακές εργασίες.

Ωστόσο, είπε στο BBC ότι το κόστος της τεχνολογίας αυτής σημαίνει ότι η χρήση οικιακών ρομπότ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μια «αύξηση της ανισότητας στον ελεύθερο χρόνο» - καθώς μόνο τα πλουσιότερα νοικοκυριά θα μπορούν να ανταπαξέλθουν οικονομικά στη νέα τεχνολογία.

Οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One, υπολόγισαν ότι μόνο το 28% των εργασιών φροντίδας, όπως η διδασκαλία ή η συνοδεία ενός παιδιού ή η φροντίδα ενός ηλικωμένου συγγενή, θα γίνονται αυτοματοποιημένα. Από την άλλη, προέβλεψαν ότι το 60% του χρόνου που δαπανάται για ψώνια από το σούπερ μάρκετ θα μειωθεί.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για ρομπότ που θα αναλάβουν την οικιακή εργασία «στα επόμενα 10 χρόνια» έχουν γίνει στο παρελθόν ξανά εδώ κι αρκετές δεκαετίες δίχως πάντως να υπάρχουν ρομπότ μέχρι στιγμής που βγάζουν τα σκουπίδια στους κάδους και μαζεύουν τα παιχνίδια από το πάτωμα.

Πηγή: Guardian

Πήγαινε στην αρχική σελίδα