Τελευταίο ντιμπέιτ Τραμπ - Μπάιντεν. Ποιος ξεχώρισε

Ήταν ένα debate που αλλάζει καταλυτικά τα δεδομένα; Όχι. Ήταν ένα debate που συνέβαλε στην προεκλογική διαδικασία; Ναι.
SOPA Images via Getty Images

Η δημοκρατία στις ΗΠΑ είναι ακόμα ισχυρή. Κι όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές η επόμενη τετραετία θα είναι καλύτερη από την τρέχουσα για τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο. Κι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν στο τελευταίο debate των προεδρικών εκλογών, ήταν καλύτεροι από το προηγούμενο που ήταν στην κυριολεξία ένα φιάσκο.

Η Επιτροπή των Προεδρικών Debates που άλλαξε τους κανόνες και μια εξαιρετική δημοσιογράφος, η Kristen Welker, έδειξαν ότι ακόμα και κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες μπορείς να διαμορφώσεις ένα πλαίσιο όπου η συζήτηση κι η ανταλλαγή απόψεων κερδίζει την οποιαδήποτε αψιμαχία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν σαφέστατα καλύτερος από την προηγούμενη φορά. Πιο πειθαρχημένος, με το γνωστό του ύφος μεν ωστόσο έδειχνε φρέσκος κι έτοιμος. Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που κάποιος οφείλει να του αναγνωρίσει είναι η μαχητικότητα του. Είναι αγωνιστής και θα παλέψει μέχρι τελευταία στιγμή.

Ο Τζο Μπάιντεν έκανε την καλύτερη του εμφάνιση σε debate από την εποχή ακόμα των προκριματικών για το δημοκρατικό χρίσμα. Παρότι είχε αυτό το θέμα με τη ροή της γλώσσας ήταν σαφής και περιεκτικός.

Στρατηγικά ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε να δείξει τη διαφορά ανάμεσα σε εκείνον που είναι άνθρωπος των πράξεων (κι όχι του κομματικού σωλήνα) και του πολιτικού Μπάιντεν με 47 χρόνια ιστορία ο οποίος υπόσχεται αλλά δεν υλοποιεί. Με πολλές προσωπικές επιθέσεις, αστήριχτες από πλευράς ουσίας, αλλά υψηλής σημασίας από πλευράς εικόνας.

Ο Τζο Μπάιντεν από την άλλη ήθελε και κατάφερε να δείξει τις θέσεις του και τη διαφορετική προσέγγιση στα θέματα διακυβέρνησης, παρέμεινε πιστός στη στρατηγική του όσον αφορά στη γλώσσα του σώματος ενώ ταυτόχρονα έδειξε ότι μπορεί να είναι μια ήρεμη δύναμη. Ήταν ευχάριστη έκπληξη ότι αντιμετώπισε με επιθετικότητα τις κατηγορίες για σκάνδαλα κι έφερε τον Ντόναλντ Τραμπ σε θέση αμυνόμενου.

Οι δυο πιο άτυχες στιγμές τους; Κατά τη γνώμη μου όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε μπροστά στην αφροαμερικανίδα δημοσιογράφο ότι είναι «ο λιγότερο ρατσιστής μέσα στην αίθουσα» και για τον Τζο Μπάιντεν όταν μίλησε «για μηδαμινές εκπομπές αερίου στις βιομηχανίες πετρελαίου μέχρι το 2025» διότι έτσι όπως το ανέφερε μπορεί όντως να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην κρίσιμη περιφέρεια της Πενσιλβανία (αλλά και στο Οχάιο).

Η πιο δυνατή στιγμή του Τζο Μπάιντεν; «Όποιος είναι υπεύθυνος για τόσους θανάτους δεν αξίζει να είναι Πρόεδρος των ΗΠΑ» είπε με αφορμή τις χιλιάδες απώλειες ζωών λόγω του COVID-19 αναδεικνύοντας περίτεχνα το σημείο που η διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει αποδεδειγμένη αδυναμία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η εμμονή του Ντ. Τραμπ να αναδείξει τα, κατά τη γνώμη του, προβλήματα που θα δημιουργήσει μια νίκη Μπάιντεν στις Προεδρικές Εκλογές (κι όχι για παράδειγμα τους δικούς του στόχους για τη δεύτερη τετραετία) του στέρησε την καταλυτική τελευταία δήλωση όπου ο Τζο Μπάιντεν βρήκε την ευκαιρία με συναίσθημα να απευθυνθεί με ενωτικό τρόπο στον αμερικανικό λαό και να τους κοιτάξει στα μάτια.

Εν κατακλείδι: ένα σαφέστατα καλύτερο debate, χωρίς κάποιο λάθος από τους δυο διεκδικητές της Προεδρίας των ΗΠΑ, με τις διαφορές να γίνονται ακόμα πιο σαφείς. Ήταν ένα debate που αλλάζει καταλυτικά τα δεδομένα; Όχι. Ήταν ένα debate που συνέβαλε στην προεκλογική διαδικασία; Ναι. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν ένα debate που με καθησύχασε. Αν κερδίσει o Ντόναντ Τραμπ τις εκλογές εκτιμώ ότι θα είναι πολύ καλύτερος από σήμερα. Θα είναι μια καλύτερη τετραετία από την αλλοπρόσαλλη που βιώσαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αν κερδίσει ο Τζο Μπάιντεν με την Καμάλα Χάρις Αντιπρόεδρο, θα έχουμε μια καλή, ρεαλιστική τετραετία όπου η πρακτική λογική θα επικρατήσει.

Δημοφιλή