Πιο πολιτισμένο το δεύτερο ντιμπέιτ, αλλά ο Τραμπ συνέχισε τα θρασύτατα ψέμματα

Ο Τραμπ χρειαζόταν ένα πραγματικά δραματικό στοιχείο για να διατηρήσει έστω και μία μικρή ελπίδα επικράτησης, αλλά δεν τα κατάφερε.
.
.
Jim Bourg/Pool via AP

Στην προσπάθειά του να ανατρέψει την φθίνουσα πορεία της προεκλογικής εκστρατείας του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιστράτευσε ένα σωρό από σκουπίδια, ελπίζοντας ότι, έστω και λίγα, θα πιάσουν τόπο.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Τραμπ άνοιξε το δεύτερο και τελευταίο ντιμπέιτ πριν τις αμερικανικές εκλογές, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι επίκειται το εμβόλιο για τον κορονοϊό, συνέχισε τα ψέμματα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αρνείται να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές δηλώσεις του, επανέλαβε τις ανυπόστατες κατηγορίες του εναντίον του γιού του Τζο Μπάιντεν και κατέληξε παρουσιάζοντας μία σειρά από ανακρίβειες τόσο για τα επιτεύγματα και τις προτάσεις της κυβέρνησής του, όσο και για την πολιτική και τις προτάσεις του Μπάιντεν.

Ο Τραμπ εγκατέλειψε τις συνεχείς διακοπές και το επιθετικό στυλ που υιοθέτησε στο πρώτο ντιμπέιτ, αλλά συνέχισε τα ψέμματα και τις υπερβολές. Η χθεσινή επίδοσή του είναι πιθανόν να καθησύχασε ορισμένους Ρεπουμπλικάνους ειδικούς στην πολιτική στρατηγική, οι οποίοι ανησυχούν για μία σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

.
.
AP Photo/Julio Cortez

Δεν τα κατάφερε

Ωστόσο, ο πρόεδρος χρειαζόταν ένα πραγματικά δραματικό στοιχείο για να διατηρήσει έστω και μία μικρή ελπίδα επικράτησης. Σχεδόν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει και ο Μπάιντεν προηγείται εδώ και μήνες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και στις πολιτείες που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Δεν τα κατάφερε, όμως.

Η πιο κρίσιμη στιγμή του ντιμπέιτ ήταν η ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με τους ισχυρισμούς Τραμπ περί διαφθοράς του γιού του Μπάιντεν, Χάντερ. Αφού υπογράμμισε την διαπλοκή του Τραμπ με ξένες κυβερνήσεις, ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η όλη υπόθεση δεν είναι παρά μία προσπάθεια αντιπερισπασμού από την πανδημία του κορονοϊού και τις αρνητικές επιπτώσεις της στην οικονομία.

″Δεν αφορά την οικογένειά μου ή την δική του οικογένεια” είπε ο Μπάιντεν. ”Αφορά την δική σας οικογένεια. Θα έπρεπε να συζητάμε για την δική σας οικογένεια. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο πράγμα για το οποίο ο Τραμπ θέλει να μιλήσουμε...”

″Αυτή είναι μία τυπική, πολιτική δήλωση” απάντησε ο Τραμπ. ”Δεν είμαι τυπικός πολιτικός...”

.
.
AP Photo/Jeff Chiu

Εκτός πραγματικότητας

Ηταν μία στιγμή που υπογράμμισε ένα από τα θεμελιώδη προβλήματα του Τραμπ: Πολλά από τα ζητήματα στα οποία έχει επικεντρωθεί δεν αφορούν τον μέσο Αμερικανό, ενώ ο Μπάιντεν συνεχίζει να ρίχνει το κύριο βάρος του στην πανδημία, στην διάσωση της οικονομίας και στο σύστημα υγείας. Αυτά είναι τα θέματα άμεσης προτεραιότητας για τον Αμερικανικό λαό, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.

Ο Τραμπ παρέμεινε στην γνωστή γραμμή του, όταν στην έναρξη του ντιμπέιτ υποσχέθηκε την άμεση κυκλοφορία του εμβολίου, πριν υποχρεωθεί να κάνει πίσω όταν η συντονίστρια της τηλεμαχίας, Κίρστεν Γουέκερ, του παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία.

Ο Μπάιντεν πέρασε γρήγορα στην αντεπίθεση, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι απέτυχε να εφαρμόσει κάποιο σχέδιο για τον έλεγχο της πανδημίας.

“220.000 θάνατοι”, είπε ο Μπάιντεν. ”Αν πρέπει να ακούσετε μόνον ένα πράγμα απόψε, ακούστε αυτό: Αυτός που ευθύνεται για τόσους πολλούς θανάτους, δεν πρέπει να παραμείνει πρόεδρος των ΗΠΑ.”

Εν τω μεταξύ, ο Τραμπ συνέχισε να κατηγορεί όποιονδήποτε άλλον εκτός από τον εαυτό του. ”Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη” είπε σε κάποια στιγμή κι αμέσως μετά πρόσθεσε: ”Δεν φταίω εγώ που ο κορονοϊός ήρθε στις ΗΠΑ, είναι λάθος της Κίνας...”

Ο κύριος στόχος του Μπάιντεν, που έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, προσπάθησε στο χθεσινό ντιμπέιτ να αποφύγει τα λάθη. Απαλλαγμένος από τις συνεχείς επιθέσεις του Τραμπ, έδωσε συγκροτημένες απαντήσεις - αν και μερικές φορές έδειξε ότι ορισμένες λεπτομέρειες της πολιτικής του δεν είναι ξεκάθαρες.

Προς το τέλος της τηλεμαχίας, χρησιμοποίησε πιο έντονη και λαϊκίστικη γλώσσα απ′ ότι συνηθίζει. Για παράδειγμα, τόνισε ότι ο πλούτος των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε κατά περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την διάρκεια της πανδημίας.

″Τι γίνεται, όμως, με τους κοινούς ανθρώπους εκεί έξω;” ρώτησε σε κάποια φάση ο Μπάιντεν, χτυπώντας το δάχτυλό του για να δώσει έμφαση. ”Τι γίνεται μ′ αυτούς;”

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, δεν απέφυγε κάποιες από τις ”παγίδες” του Μπάιντεν, όπως όταν του άσκησε κριτική για το γεγονός ότι θέλει να αυξήσει τον βασικό μισθό, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας.

Το πρόβλημα; Η αύξηση του βασικού μισθού υποστηρίζεται από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ψηφοφόρων.

Δημοφιλή