Πούτιν: Κίνα και Γερμανία οδεύουν να γίνουν υπερδυνάμεις- ο ρόλος των ΗΠΑ μειώνεται

Η εποχή που ΗΠΑ και Ρωσία έπαιρναν αποφάσεις για τα σημαντικότερα ζητήματα του κόσμου έχει περάσει, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
ASSOCIATED PRESS

Η εποχή που οι ΗΠΑ και η Ρωσία αποφάσιζαν για τα σημαντικότερα ερωτήματα του κόσμου έχει περάσει, είπε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, δηλώνοντας ότι η Κίνα και η Γερμανία οδεύουν να αποκτήσουν status υπερδυνάμεων.

Μιλώντας σε συνάντηση της Λέσχης Συζήτησης Βαλντάι, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ έχει μειωθεί, όπως και της Βρετανίας και της Γαλλίας, ενώ το Πεκίνο και το Βερολίνο- από άποψης πολιτικού και οικονομικού βάρους- οδεύουν σε status υπερδυνάμεων.

Εάν η Ουάσινγκτον δεν ήταν έτοιμη να συζητήσει διεθνή προβλήματα με τη Μόσχα, η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει αυτή τη συζήτηση με άλλα έθνη, είπε ο Πούτιν, μιλώντας μέσω video link.

Όπως δήλωσε, η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να διεκδικεί πλέον τον εξαιρετισμό, και έθεσε το ερώτημα γιατί να θέλει να το κάνει.

Εν όψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, ο Πούτιν είπε πως ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι έτοιμη για διάλογο ως προς την ασφάλεια και τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων.

Η Ουάικνγκτον απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα μια ρωσική πρόταση για άνευ όρων παράταση ενός έτους της τελευταίας συνθήκης που περιορίζει την ανάπτυξη των αμερικανικών και ρωσικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων.

Η New START (Strategic Arms Reduction Treaty), η οποία υπεγράφη το 2010, πρόκειται να λήξει τον Φεβρουάριο. Περιορίζει τους αριθμούς των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που η Ρωσία και οι ΗΠΑ μπορούν να αναπτύξουν, καθώς και τους πυραύλους και τα βομβαρδιστικά που τις φέρουν.

Παρά τις διαφορές τους, Μόσχα και Ουάσινγκτον φαίνονται να πλησιάζουν πιο κοντά σε συμφωνία για τη New START.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή