Τελευταίο γεύμα της ημέρας και απώλεια βάρους: Ο ρόλος της σεροτονίνης

Τι συμβαίνει εάν για παράδειγμα το βραδινό μας είναι ένα σκέτο φρούτο.
Kseniya Ovchinnikova via Getty Images

Αφού δεν τρώω τίποτα σχεδόν το βράδυ, γιατί δεν αδυνατίζω; Είναι μία ερώτηση που ακούνε πολύ συχνά οι διατροφολόγοι, σύμφωνα με τη διαιτολόγο - διατροφολόγο Χριστιάνα Αμπατζή και η απάντηση βρίσκεται στις ορμόνες του σώματος μας, καθώς όλα στον οργανισμό λειτουργούν με ορμόνες. Πάμε λοιπόν να δούμε την αιτία αυτής της κατάστασης.

Για να απολαύσω ένα καλό ύπνο, θα πρέπει η παραγωγή της μελατονίνης μου να μη διαταραχθεί καθόλου. Ένας λόγος για τη διαταραχή της μελατονίνης είναι η απουσία σεροτονίνης.

Η σεροτονίνη είναι πρόδρομος ουσία για την παραγωγή της μελατονίνης. Σε περίπτωση που το βραδινό γεύμα δεν είναι πλήρες περίπου 2 ώρες πριν κοιμηθούμε, τότε δεν θα παραχθεί αρκετή ποσότητα μελατονίνης για να απολαύσουμε τον ύπνο μας.

Εάν, για παράδειγμα, το βραδινό μας είναι ένα σκέτο φρούτο, γιατί έτσι πιστεύουμε πως θα χάσουμε περισσότερα κιλά, τότε:

  • Δεν θα παράξουμε αρκετή σεροτονίνη, με αποτέλεσμα όχι πολύ μελατονίνη, άρα κακός ποιοτικά ύπνος

  • Θα παράξουμε κορτιζόλη και όσο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα τόσο θα μειώνεται ο ρυθμός μεταβολισμού μας (ο εγκέφαλος νιώθει κατάσταση κινδύνου).

  • Με αποτέλεσμα το σώμα μας να κάνει οικονομία ενέργειας, μειώνοντας τις ορμόνες του θυρεοειδούς που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των ημερήσιων θερμίδων μας

  • Τέλος, το σώμα θα πάρει ένα μέρος των θερμίδων που καταναλώσαμε και θα τις συσσωρεύσει σε λίπος, δημιουργώντας το ενδοκοιλιακό λίπος.

Τι πρέπει να κάνουμε για να φτιάξουμε τη βραδινή μας σεροτονίνη και στη συνέχεια τη μελατονίνη μας

Θα πρέπει το βραδινό μας γεύμα να είναι ελαφρύ αλλά πλήρες στα μακροθρεπτικά συστατικά:

  • Μία σαλάτα με ελαιόλαδο, μια πηγή πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών όπως λίγο λευκό τυρί ή κοτόπουλο και μία πηγή υδατάνθρακα όπως ένα μέτριο παξιμάδι ολικής αλέσεως.

  • Το γιαούρτι μας, αντί να είναι σκέτο, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα μικρό φρούτο και λίγους ξηρούς καρπούς.

  • Μία μικρή αραβική πίτα με τόνο ή αυγό, ντοματίνια και λίγο αβοκάντο.

Πηγή: fmh.gr