Τηλεφώνημα-προειδοποίηση Σαρλ Μισέλ προς Ερντογάν: Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο

Κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις
ASSOCIATED PRESS

Μια τηλεφωνική επικοινωνία -προειδοποίηση είχαν την Κυριακή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρώτο να διαμηνύει στον δεύτερο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως ανέφερε πηγή των Βρυξελλών, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε στον Τούρκο πρόεδρο ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση στο Αιγαίο και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλεί σε πολυμερή διάσκεψη σημειώνει ότι μέσω του διαλόγου μπορούν να λυθούν οι παρούσες διαμάχες.

Τελεσίγραφο στην Άγκυρα είχε στείλει νωρίτερα και το Παρίσι, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για κυρώσεις και ο Ερντογάν το γνωρίζει. Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν επεσήμανε ότι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Λορέντσο Γκουερίνι, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε συζήτηση στο θερινό φεστιβάλ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αναφέρθηκε στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα προς την Ελλάδα. «Η αποφασιστικότητα που δείχνει η Τουρκίας αποτελεί έναν εν δυνάμει κίνδυνο, λόγω της αύξησης της έντασης που μπορεί να προκαλέσει. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε στιγμές κρίσιμης και ουσιαστικής κορύφωσης της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που προκάλεσαν και εντάσεις με τη Γαλλία», τόνισε ο Ιταλός υπουργός άμυνας.

Στην συνέχεια, ο Λορέντσο Γκουερίνι πρόσθεσε: «η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι ένα στοιχείο δυσκολίας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διάλογο. Κάτι που πρέπει να κάνει και η Ατλαντική Συμμαχία. Και στο εσωτερικό της, η Ιταλία προσπάθησε να παίξει έναν ισορροπημένο ρόλο. Με στόχο την αναζήτηση της ισορροπίας».

Όλα αυτά ενώ το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει την πορεία του, συνοδευόμενο μάλιστα από τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, όπως δείχνει βίντεο που ανέβασε στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δεν θα επιτραπεί ανομία ή εκφοβισμός στην περιοχή».

Δημοφιλή