Τέλος η συνεργασία με μοντέλα κάτω των 18 ετών, δηλώνουν κορυφαίοι οίκοι μόδας

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί τόσο στις διαφημιστικές εκστρατείες όσο και στις επιδείξεις μόδας, είπε ο Φρανσουά Ανρί Πινό.
Peter White via Getty Images

Ο γαλλικός πολυεθνικός όμιλος Kering στον οποίον ανήκουν οι οίκοι Gucci, Saint Laurent, Balenciaga, Alexander McQueen και Bottega Veneta, ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει νέες κατευθυντήριες γραμμές από το 2020, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μοντέλα με τα οποία θα συνεργάζεται θα είναι άνω των 18 ετών.

Η απαγόρευση θα εφαρμοστεί τόσο στις διαφημιστικές εκστρατείες όσο και στις επιδείξεις μόδας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Φρανσουά Ανρί Πινό.

«Ως παγκόσμιος όμιλος πολυτελών ειδών, συνειδητοποιούμε την επιρροή που ασκούμε στις νεότερες γενιές, ειδικότερα από τις εικόνες που παράγουν οι οίκοι μας» τόνισε. «Πιστεύουμε ότι έχουμε την ευθύνη να προωθήσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές στον κλάδο πολυτελών ειδών και ελπίζουμε να δημιουργήσουμε ένα κίνημα που θα ενθαρρύνει τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα».

Η ηλικία των μοντέλων υπήρξε μια συνεχής πηγή διαμάχης στη βιομηχανία της μόδας, με έναν κοινό οδηγό που δημοσιεύθηκε το 2017 από τον Kering και τον LVMH -τον όμιλο, στον οποίο ανήκουν οι οίκοι Louis Vuitton, Fendi και Givenchy- να καθορίζει ηλικιακό όριο των μοντέλων τα 16 έτη.

Η νέα απόφαση εντάσσεται σε μια προσπάθεια να προστατευθεί «η υγεία και η ευημερία» των νεαρών μοντέλων της βιομηχανίας της μόδας.

«Κατά την άποψή μας, η φυσιολογική και ψυχολογική ωριμότητα των μοντέλων ηλικίας άνω των 18 ετών φαίνεται πιο κατάλληλη για τον ρυθμό και τις απαιτήσεις που έχει αυτό το επάγγελμα» δήλωσε η Μαρί-Κλερ Ντέβο, επικεφαλής διεθνών θεσμικών υποθέσεων στον Kering.

Όπως υπενθυμίζει το Fox, επικαλούμενο το Quartz, οι δηλώσεις Πινό έρχονται έναν χρόνο μετά την ανακοίνωση της Vogue ότι στα κάστινγκ δεν θα συμπεριλαμβάνει μικρής ηλικίας μοντέλα.

Mike Coppola via Getty Images

Τα νέα δεδομένα αναμένεται να επηρεάσουν τα ανήλικα μοντέλα που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πασαρέλα και ονειρεύονται τη μεγάλη καριέρα.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι της 17χρονης, ήδη περιζήτητης, Κάια Γκέρμπερ, κόρης του τοπ μόντελ των 90s, Σίντι Κρόφορντ, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στο catwalk σε ηλικία 16 ετών -και για την οποία τα διεθνή ΜΜΕ έθεταν πριν από μερικούς μήνες το ερώτημα εάν βρίσκεται στα όρια της ανορεξίας λόγω της ανησυχητικά αδύνατης εμφάνισης της.

KGC-03/STAR MAX/IPx

Η Κάια, που πρωταγωνίστησε και στο fashion show του οίκου Saint Laurent για τη συλλογή Άνοιξη / Καλοκαίρι 2019 στο Παρίσι, δεν είναι η εξαίρεση, καθώς, τόσο η Κέιτ Μος, όσο και η Ναόμι Κάμπελ, δύο θρυλικά πρόσωπα στον κόσμο της μόδας, μπήκαν στο μόντελινγκ νωρίς: Η Μος σε ηλικία μόλις 14 ετών και η Κάμπελ σε ηλικία 15 ετών.