Τέσσερις νέες συναντήσεις (και ιστορίες) στα podcast του Μεγάρου Μουσικής

Μεταξύ αυτών και δύο εκπαιδευτικά.
Ουρανία Γκάσιου και Γιάννης Καρύδας
Ουρανία Γκάσιου και Γιάννης Καρύδας

Τα Μegaron Podcasts, που ξεδιπλώνουν ιστορίες πολιτισμού -πάντα με αφορμή τη μουσική- και εγκαινιάστηκαν τον προηγούμενο Νοέμβριο, συνεχίζονται με τέσσερις νέες ηχογραφήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της συμπλήρωσης, φέτος, 30 χρόνων από την ίδρυση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του ΥΠΠΟΑ για τη στήριξη Ελλήνων καλλιτεχνών λόγω Covid–19.

Την επιμέλεια του νέου κύκλου εκπομπών έχει ο Νίκος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αναλάβει επίσης το μοντάζ σε συνεργασία με το Ηχογραφικό Κέντρο του Μεγάρου. Είναι γνωστός στους λάτρεις της κλασικής μουσικής από τη ραδιοφωνική εκπομπή «Η κλασική κόμπακτ δισκοθήκη» που μεταδιδόταν επί 33 χρόνια από τον Αθήνα 9.84 και παρουσίαζε κάθε εβδομάδα το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου, στο πλαίσιο της αποκλειστικής του συνεργασίας με τον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό (2003-2020).

Προσκεκλημένοι σε αυτό τον νέο κύκλο podcasts είναι, μεταξύ άλλων, καλλιτέχνες και προσωπικότητες με επαγγελματική πορεία συνυφασμένη με το Μέγαρο, που μοιράζονται μαζί μας ανέκδοτες ιστορίες, με αφορμή τα 30 χρόνια αυτού του πολυδιάστατου εργαστηρίου πολιτισμού.

Στις δύο καινούργιες ηχογραφήσεις, ο Νίκος Κανελλόπουλος συνομιλεί με τη Βασιλική Καραγιάννη, την ελληνίδα σοπράνο κολορατούρα που διαπρέπει εδώ και χρόνια στη χώρα μας και στο εξωτερικό, και με την Έλενα Ματθαιοπούλου, συγγραφέα, συντάκτρια και υπεύθυνη μόδας σε σημαντικές εφημερίδες και περιοδικά του Λονδίνου. Στη συζήτησή τους μιλούν, μεταξύ άλλων, για τη μουσική, την όπερα, τους σχεδιαστές και για τον ρόλο που έπαιξε το Μέγαρο στη ζωή τους.

Στην επόμενη συνάντηση των podcasts, καλεσμένοι είναι ο Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, πρόεδρος του Ωδείου Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου και πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του ΜΜΑ, καθώς και ο μουσικολόγος και γενικός διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρος Χαρκιολάκης. Ο γνωστός μαέστρος αναφέρεται στην πολυετή συνεργασία του με το Μέγαρο και στην καταλυτική επίδραση του τελευταίου στην πολιτιστική ζωή του τόπου, ενώ ο Α. Χαρκιολάκης προσεγγίζει, ανάμεσα σε άλλα θέματα, την κομβική σχέση του ΣΦΜ και του Μεγάρου. Επίσης, παρουσιάζει τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Συλλόγου, στα οποία συγκαταλέγεται η δημιουργία της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη».

Η νέα σειρά ηχογραφήσεων περιλαμβάνει επίσης δύο καινούργια εκπαιδευτικά podcasts, τα οποία παρουσιάζουν, με εύληπτο τρόπο, ομιλητές και θέματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ακροατών. Το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με δύο καινούργιες μεταδόσεις.

Στην πρώτη, η οποία τιτλοφορείται «Μια συζήτηση για την παλαιά μουσική», η Σοφία Τοπούζη, πρώην Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΜΜΑ, συνομιλεί με δύο μουσικούς που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο είδος, τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο και τον Θοδωρή Κίτσο, προσεγγίζοντας ερωτήματα όπως: Τι είναι η παλαιά μουσική; Πώς προέκυψε αυτός ο όρος; Πώς τα όργανα εποχής διαφέρουν από τα σύγχρονα; Πώς αυτό επηρεάζει ερμηνευτικά ένα μουσικό έργο; Τα μουσικά αποσπάσματα ερμηνεύουν ο Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος και μπαρόκ φλάουτο), η Άντζυ Κασδά (μπαρόκ βιολί και βιέλα), ο Ιάσονας Ιωάννου (μπαρόκ βιολοντσέλο) και ο Πάνος Ηλιόπουλος (τσέμπαλο).

Στα «Μυστικά του εκκλησιαστικού οργάνου», το δεύτερο εκπαιδευτικό podcast του νέου κύκλου, η Ουρανία Γκάσιου, οργανίστα και επιμελήτρια των δύο οργάνων του Μεγάρου, και ο συντηρητής τους αλλά και τεχνικός των πιάνων του Μεγάρου Γιάννης Καρύδας συστήνουν στο κοινό τον γίγαντα των μουσικών οργάνων.

Γνωρίζετε ότι το Μέγαρο διαθέτει το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα; Ποιος είναι ο Νίκολας Κύναστον; Γιατί θεωρείται ζωντανός θρύλος;

Μπορείτε να επιλέξετε on demand τα Megaron Podcasts στο παρακάτω link:

https://www.megaron.gr/category/megaron-podcasts/

Δημοφιλή