ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2021 19:46 EEST | Updated 13/04/2021 19:52 EEST

Μπάιντεν: Θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν τα αμερικανικά στρατεύματα μετά τον Μάιο

Νέος χρονικός στόχος για την αποχώρηση, η 11η Σεπτεμβρίου.

Associated Press
Φωτο αρχείου

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να αφήσει τα αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν μετά την λήξη της προθεσμίας της 1ης Μαΐου που είχε καθοριστεί μετά από διαπραγμάτευση ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην κυβέρνηση Τραμπ. Συγχρόνως έχει ορίσει την 20ή επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ως νέο στόχο, δηλαδή ακριβώς 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο, οι οποίες στάθηκαν αφορμή για τον πιο μακροχρόνιο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου των ΗΠΑ την Τρίτη, σε δημοσίευμα της The Washington Post.

Ο Μπάιντεν υπαινίσσεται εδώ και εβδομάδες ότι θα αφήσει την προθεσμία να παρέλθει και καθώς περνούσαν οι μέρες, κατέστη σαφές ότι η αποχώρηση των υπόλοιπων 2.500 στρατευμάτων ήταν από δύσκολη έως απίθανη.

Η αποχώρηση ωστόσο θα εξαρτηθεί από ορισμένες εγγυήσεις για την ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόσθεσαν οι πηγές, ζητώντας να παραμείνουν ανώνυμες μέχρι να επισημοποιηθεί η απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα οι Ταλιμπάν απείλησαν ότι θα ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες εναντίον των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία που είχαν υπογράψει με τις ΗΠΑ μέχρι την 1η Μαΐου.

Πηγή: AP, The Washington Post, Reuters