Θάνατοι από ποδοπάτημα σε προσκύνημα: Δεν είναι η πρώτη φορά

Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν συμβεί άλλα δύο παρόμοια, τραγικά περιστατικά.
HOSSEIN MERSADI via Getty Images

Τουλάχιστον 56 άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στην πόλη Κερμάν του Ιράν, κατά την διάρκεια της κηδείας του υποστράτηγου Κασέμ Σολεϊμανί, πρώην διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος σκοτώθηκε την Παρασκευή σε αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, υπάρχουν περισσότεροι από 213 τραυματίες, μερικοί εκ των οποίων σοβαρά. Αν και αποτελεί αδιαμφησβήτητη τραγωδία και σπάνιο γεγονός, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, δύο παρόμοια, τραγικά περιστατικά έχουν σημειωθεί μέσα σε διάστημα έξι χρόνων στον κόσμο μόνο σε προσκύνημα. Ειδάλλως, μιλάμε για δεκάδες περιστατικά ποδοπατήματος μετά από σεισμό, κατά τη διάρκεια συναυλίας, σε γήπεδα και σε άλλες καταστάσεις.

Τουλάχιστον 18 νεκροί σε ποδοπάτημα στη Βομβάη

Τουλάχιστον 18 άτομα είχαν σκοτωθεί στις 18 Ιανουαρίου του 2014 σε ποδοπάτημα που σημειώθηκε στη Βομβάη κατά την κηδεία ενός μουσουλμάνου θρησκευτικού ηγέτη.

φ
φ

Χιλιάδες οπαδοί της θρησκευτικής κοινότητας «Νταουντί Μποχρά» είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη για να θρηνήσουν τον πνευματικό τους ηγέτη, Σιέτνα Μοχάμεντ Μπουρχανουντίν.

Το περιστατικό σημειώθηκε έξω από το σπίτι του νεκρού, όπου τοποθετήθηκε το πτώμα για να αποδοθούν τιμές από από τους πιστούς.

Η μεγαλύτερη τραγωδία: 753 νεκροί στη Μέκκα από ποδοπάτημα

Τουλάχιστον 753 άνθρωποι βρήκαν στις 24 Σεπτεμβρίου του 2015 τραγικό θάνατο στη Μίνα, στα περίχωρα της Μέκκας, της ιερής πόλης του ισλάμ, αφού ποδοπατήθηκαν λόγω συνωστισμού κατά τη διάρκεια προσκυνήματος.

Τα θύματα βρίσκονταν καθ′ οδόν στην ιερή πόλη για το ετήσιο προσκύνημα Χατζ, που θεωρείται θρησκευτικό καθήκον των Μουσουλμάνων και αποτελεί έναν από τους πέντε στύλους (υποχρεώσεις) του Ισλάμ. Σύμφωνα με το Κοράνι, κάθε Μουσουλμάνος θα πρέπει έστω και μία φορά στη ζωή του να συμμετέχει στο μεγαλύτερο ιερό προσκύνημα του μουσουλμανικού κόσμου.

Ανάλογα αιματηρά περιστατικά κατά τη διάρκεια του Χατζ (μεγάλο προσκύνημα) έχουν σημειωθεί σε τουλάχιστον έξι προηγούμενες περιπτώσεις, σκοτώνοντας εκατοντάδες προσκυνητές. Το 1990, περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Πώς πεθαίνουν από το ποδοπάτημα;

Πολλοί πιστεύουν πως οι θάνατοι προέρχονται από ποδοπατήματα, όταν το πλήθος, αφηνιασμένο, πατάει κυριολεκτικά επί πτωμάτων για να περάσει μπροστά. Μπορεί το κλίμα πανικού να προκαλεί τέτοιου είδους περιστατικά, όμως, σύμφωνα με το Psychology Today, οι περισσότεροι θάνατοι προκαλούνται από ασφυξία. Στην πραγματικότητα, η πίεση μεταξύ των σωμάτων σε μεγάλα πλήθη μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους πολίτες να μην παραμένουν σε σημεία με πολύ κόσμο, εάν αρχίσουν να αισθάνονται πίεση και δυσκολία στην αναπνοή. Η απομάκρυνση από τέτοια σημεία πρέπει να γίνεται πάντα με ψυχραιμία. Σε πολλές περιπτώσεις, το να κινείσαι πλαγίως σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να σταθεί σωτήριο, καθώς η πίεση απορροφάται από τους ώμους και όχι από από τον θώρακα.

(Mε πληροφορίες από indianaexpress, New York Times)

Δημοφιλή