ΔΙΕΘΝΕΣ
02/03/2021 09:41 EET

Θύελλα πυραύλων: Βίντεο από την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικής βάσης το 2020

Δημοσιοποιήθηκε βίντεο που είχε καταγραφεί από αέρος.

Getty Images
.

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο που είχε καταγραφεί από drone κατά την ιρανική επίθεση με πυραύλους εναντίον αμερικανικής βάσης (Αλ Άσαντ) στο Ιράκ το 2020, σε αντίποινα στον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος είχε γίνει στόχος αμερικανικού αεροπορικού πλήγματος.

 

 

Το βίντεο αποχαρακτηρίστηκε από τη CENTCOM (US Central Command) και δόθηκε στο «60 Minutes» του CBS News. Η επίθεση είχε λάβει χώρα στις 8 Ιανουαρίου, και ο τότε υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, είχε πει ότι 11 βαλλιστικοί πύραυλοι Quaim 1 είχαν χτυπήσει τη βάση, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν νεκροί (ωστόσο αυτοί που υπέστησαν τραύματα ήταν εν πάνω από 100). Αξιωματούχοι στην ημιαυτόνομη κουρδική περιοχή του βορείου Ιράκ είπαν επίσης ότι τουλάχιστον δύο πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί και κατά του διεθνούς αεροδρομίου του Ερμπίλ.

 

 

Όπως γράφει το The Drive, ο ταγματάρχης Άλαν Τζόνσον, ο οποίος ήταν στη βάση όταν έγινε η επίθεση, είπε ότι υπήρχαν πληροφορίες πως το Ιράν σκόπευε να εκτοξεύσει μέχρι και 27 πυραύλους εναντίον της Αλ Άσαντ. Επίσης, όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, συνολικά εκτοξεύτηκαν 16, και πέντε δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε.

 

 

Όπως ειπώθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πολλές ενδείξεις πως επίκειται επίθεση, μέσω της παρακολούθησης αγορών δορυφορικών εικόνων (που ήταν διαθέσιμες στο εμπόριο) της βάσης από το Ιράν. Ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι των Πεζοναυτών, επικεφαλής της CENTCOM, είπε πως περίμενε μέχρι οι υπηρεσίες πληροφοριών να τον ενημερώσουν πως οι Ιρανοί είχαν κατεβάσει την τελευταία τους φωτογραφία της βάσης εκείνη την ημέρα πριν αρχίσει εκκενώσεις και μετακινήσεις εξοπλισμού. Με αυτόν τον τρόπο περιορίστηκαν οι επιπτώσεις της επίθεσης, πιθανότατα αποφεύγοντας μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και εξοπλισμό.