Θεσσαλονίκη: Ανατριχίλα από τις καταγγελίες για το ίδρυμα ΑμεΑ (βίντεο)

«Ένα παιδί κάηκε το Πάσχα, έχω πάει στα δικαστήρια».
.
.
SIMONSKAFAR VIA GETTY IMAGES

Οργή και αποτροπιασμό προκαλούν οι ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το ίδρυμα ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη, μετά το πόρισμα-καταπέλτη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας όπως έγραψε το dikastiko.gr.

Σοκάρει η υπόθεση απόπειρας απόκρυψης θανάτου τροφίμου. Το κουβάρι της νέας υπόθεσης-φρίκης άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου και όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα, τα στόματα μόλις άρχισαν να ανοίγουν…

Ίδρυμα ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: «Ένα παιδί κάηκε το Πάσχα»

Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία μητέρας που μίλησε στο OPEN και αναφέρθηκε σε τρεις θανάτους που προήλθαν από έλλειψη φροντίδας, ενώ όπως είπε ένα παιδί είχε υποστεί εγκαύματα.

«Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Για παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρουν πότε έγινε επακριβώς , το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές ημέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναφέρω», είπε χαρακτηριστικά η Ευαγγελία Νούνη.

«Ο Πάρης που χάθηκε πέρυσι στο τέλος της χρονιάς είχε και αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα, μετά τον Covid όμως απαγορεύτηκαν όλα, δεν μπορούσαν τα παιδιά να βγαίνουν, δεν μπορούσε ούτε καν σχολείο να πάει ο γιος μου, τον πήγαμε για ενάμιση χρόνο, δεν μπορέσαμε περισσότερο», ανέφερε.

Όπως λέει το δικό της παιδί δεν κακοποιήθηκε αλλά γνωρίζει πως τρία ακόμα άτομα πέθαναν στη δομή. «Δεν τολμούσαν τον δικό μου να τον χτυπήσουν. Το δικό μου το παιδί δεν είδα χτυπημένο να είναι. Είχε παλαιότερα κάποιες εκχυμώσεις στους μηρούς, αλλά πέρασαν, δεν ξαναέγιναν δηλαδή. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, δεν ξέρω ποιον, ρωτούσα το παιδί μου, δεν μου είπε τίποτα αλλά ξέρω όμως ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά», είπε στο OPEN.

«Δεν θεωρώ ότι έγιναν από ξυλοδαρμό αυτοί οι θάνατοι, αλλά συνέπεσαν δίπλα στο παιδί μου, που ήταν ανήλικο. Και ήταν άτομα που δεν πήγαν να νοσηλευτούν μετά, δηλαδή είχαν χρόνια προβλήματα και έφυγαν έτσι. Έφυγαν έτσι. Δεν θεωρώ ότι ήταν από κακοποίηση αυτοί οι θάνατοι, αλλά ήταν από άλλου είδους κακοποίηση, από έλλειψη φροντίδας», τόνισε.

Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατούσε στη δομή, σημείωσε: «Τι έβλεπα; Καταρχήν, όπως αναφέρεται στην Αρχή Διαφάνειας, ήταν τα περιστατικά ανακατωμένα μεταξύ τους. Δηλαδή στον αυτισμό πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Και μόνο ηρεμία δεν υπήρχε εκεί μέσα. Αυτιστικά με νοητική υστέρηση ταυτόχρονα, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, για χρόνια αυτό, για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο γιος μου ήταν μόνος του στο δωμάτιο και στα διπλανά ήταν τρία και τέσσερα παιδιά μαζί γιατί δεν τολμούσαν να βάλουν μαζί και το δικό μου. Είχε εκρήξεις. Όπως ξέρω και στα παιδιά που έχουν εκρήξεις, δεν γινόταν καμία παρέμβαση. Δεν γινόταν τίποτα για τα αυτιστικά παιδιά, τίποτα».

Ίδρυμα ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη: Πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις

Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν ο 20χρονος Πάρης έχασε τη ζωή του το Νοέμβριο του 2021 και η οικογένειά του κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στις αρχές. Η Πρόεδρος του σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων του Ιδρύματος, Ολυμπία Κόρδα τόνισε στον ΑΝΤ1: «Η κακοποίηση του Πάρη από εργαζόμενο που κατέληξε το παιδί… Αυτά εμείς τα μάθαμε τυχαία και τα καταγγείλαμε, ένα δεύτερο περιστατικό, ένας περιθαλπόμενος δραπέτευσε από το ίδρυμα που είναι στην Πυλαία και βρέθηκε στην Καλαμαριά ξυπόλητο και χαμένο και το βρήκε η αστυνομία και το τρίτο περιστατικό ένας υπάλληλος, εδώ μιλάμε για κακοποίηση, επειδή ο περιθαλπόμενος έπαιζε με το μ@@@ο του, το πήρε για να το παραδειγματίσει και του έκαψε τα χέρια με καυτό νερό».

«Εμείς τα περιστατικά τα καταγγείλαμε στις 22 Μαΐου του 2022 στην Εισαγγελία Ανηλίκων, ότι έχουν γίνει τρία περιστατικά. Το 1994 ήταν ένα ίδρυμα-πρότυπο και σήμερα καταλήξαμε να έχουμε συνέχεια καταγγελίες» σημειώνει.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του 20χρονου, Δημήτρης Γκολέμης, ανέφερε ότι «οι υπεύθυνοι της δομής επιχείρησαν να συγκαλύψουν το περιστατικό και το παρουσίαζαν ως ένα χτύπημα από άλλον τρόφιμο, ότι δήθεν άλλος τρόφιμος χτύπησε τον Πάρη με παντόφλα και απέκρυπταν αυτό που είχε συμβεί. Ο Πάρης είχε χτυπηθεί από υπάλληλο του ιδρύματος, ο οποίος φέρεται το μοιραίο βράδυ να ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ».

Το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της οικογένειας, ενώ διαπιστώνει παρατυπίες και παραλείψεις στη λειτουργία της δομής. Oι Αρχές εντόπισαν στο ίδρυμα και το “ήσυχο δωμάτιο”, όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Πρόκειται για έναν χώρο απομόνωσης που όμως δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις του ελεγχόμενου φορέα.

Πηγή: dikastiko.gr

Πήγαινε στην αρχική σελίδα