Θεσσαλονίκη: Εθελοντές παρά τα εμπόδια της πανδημίας

Συνολικά 145 εθελοντές έδωσαν το ‘παρών’ στα προγράμματα της ΑΡΣΙΣ.
arsis
arsis
arsis

Συνολικά 145 εθελοντές έδωσαν το ‘παρών’ φέτος σε όλα τα προγράμματα της ΑΡΣΙΣ – Εκδήλωση για τον εορτασμό, σήμερα 12-15.00 στην Αριστοτέλους

Παρά τα εμπόδια που έβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, συμπολίτες μας εξακολουθούσαν να έχουν την όρεξη να προσφέρουν με το έργο τους σε αδύναμους συνανθρώπους μας.

H ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 5 Δεκεμβρίου ανέφερε πως φέτος 145 εθελοντές έδωσαν το ‘παρών’ είτε Διαδικτυακά είτε δια ζώσης σε όλα τα προγράμματά της.

Είναι εθελοντές, κατά κύριο λόγο γυναίκες που σπουδάζουν, από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, αλλά και πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν που έχουν ενταχθεί στον κύκλο της προσφοράς.

«Είναι σπουδαίο να βλέπεις τέτοιες κινήσεις από το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας. Αυτό βοηθάει τόσο την ΑΡΣΙΣ στην υλοποίηση των προγραμμάτων της, όσο και ευρύτερα για την εξέλιξη της κοινωνίας. Με αφορμή την 5η Δεκεμβρίου, Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, αισθανθήκαμε την ανάγκη να πούμε ένα ευχαριστώ στους εθελοντές μας που έδωσαν το “παρών”. Βάζουμε τη λέξη παρών σε εισαγωγικά γιατί οι δράσεις έγιναν και διαδικτυακά την περίοδο του λοκντάουν, αλλά και δια ζώσης μετά την άρση του. Είχαμε συμμετοχή στο κομμάτι του εθελοντισμού παρά τα εμπόδια της πανδημίας», ανέφερε στο «ΤyposThes» η υπεύθυνη εθελοντών της ΑΡΣΙΣ κυρία Μάγδα Παραλή.

Όπως είπε «ακόμη και την περίοδο της βαριάς καραντίνας υπήρχε ενδιαφέρον από συμπολίτες μας για να προσφέρουν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη».

Παράλληλα πρόσθεσε πως στο δια ζώσης κομμάτι τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και φυσικά όλοι φορούν μάσκες. Αυτή την περίοδο δεκτοί σε εσωτερικούς χώρους είναι μόνο όσοι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει.

«Αυτό που μας έκανε θετική εντύπωση είναι ότι παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον των εθελοντών», συμπλήρωσε η κυρία Παραλή.

Να σημειωθεί πως η ΑΡΣΙΣ αποτελεί απτό παράδειγμα οργάνωσης της Κοινωνίας των Πολιτών που το 1992 ιδρύθηκε από εθελοντές. Μέχρι σήμερα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων, με έμφαση στην παιδική προστασία και την υποστήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

Οι εθελοντές της ΑΡΣΙΣ συμμετέχουν σε δράσεις αναλαμβάνοντας ένα συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τις γνώσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές τους και υποστηρίζονται από την οργάνωση με σεμινάρια και επιμορφωτικά εργαστήρια.

Το έργο των εθελοντών αποτυπώνεται στην προσφορά τους σε πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς είναι αυτοί που:

•Διδάσκουν ελληνικά και άλλες γλώσσες στο Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ και βοηθούν παιδιά και εφήβους να συνεχίσουν το σχολείο.

•Συμβάλλουν στις παροχές υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ.

•Υποστηρίζουν τους διαμένοντες στο «Φιλοξενείο» Οικογενειών Αιτούντων Άσυλο, ώστε να καλυφθούν ανάγκες όπως, η συνοδεία σε ιατρικές υπηρεσίες και η διδασκαλία ξένης γλώσσας.

•Παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα σε ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

•Προσφέρουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στα παιδιά σε κίνδυνο, τα οποία φιλοξενούνται στο «Σπίτι της ΑΡΣΙΣ»

Η ΑΡΣΙΣ συμμετέχει στην εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, για τον εορτασμό της φετινής Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού, την Κυριακή από τις 12 μέχρι τις 3 το μεσημέρι στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Αν θέλετε να γίνετε κι εσείς εθελοντής μπορείτε να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα συμμετοχής στο site της ΑΡΣΙΣ https://arsis.gr/ πατώντας στο banner «Γίνε εθελοντής», να καλέσετε στο τηλέφωνο 2310 526 150 ή να στείλετε email στο: arsisvolunteers@gmail.com.

Δημοφιλή