Θεσσαλονίκη: Γιατί κάποια από τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν είχαν πάνω τους σβάστικες

Πώς προέκυψε αυτή η πρακτική.
.
.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με πρακτική που ακολουθούν τα λατινοαμερικάνικα καρτέλ (χρήση λογότυπων) για να δίνουν «ταυτότητα» στις ποσότητες κοκαΐνης που κατασκευάζουν στα εργαστήριά τους φαίνεται να συνδέεται η παρουσία του συμβόλου της σβάστικας σε κάποια από τα δέματα των 585 κιλών κοκαΐνης που κατασχέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ.

Σημειώνεται πως τον Μάιο είχαν κατασχεθεί σε λιμάνι στο βόρειο Περού δεκάδες πακέτα κοκαΐνης που έφεραν σβάστικες και το όνομα «Χίτλερ», τα οποία προορίζονταν για το Βέλγιο. Η αστυνομία είχε πει ότι διερευνώνταν πιθανές συνδέσεις με νεοναζιστικές οργανώσεις- καθώς και ότι δεν υπήρχαν ιδιαίτερα γνωστές οργανώσεις στο Περού και ότι το σύμβολο θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για λόγους «στυλ». Η κατάσχεση είχε γίνει στην Πάιτα, κοντά στα σύνορα με το Εκουαδόρ, και είχαν βρεθεί 58 κιλά κοκαΐνης. Όπως προαναφέρθηκε, τα ναρκωτικά συχνά φέρουν σύμβολα για να υποδεικνύουν την οργάνωση που τα φτιάχνει ή τα διακινεί- ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα ναζιστικά σύμβολα και η ακροδεξιά ιδεολογία είναι δημοφιλή σε τμήματα της Λατινικής Αμερικής.

Υπενθυμίζεται πως ο Ανίμπαλ Τόρες, τότε πρωθυπουργός του Περού, τον Απρίλιο του 2022 είχε αναφερθεί επιδοκιμαστικά στον Αδόλφο Χίτλερ και τον Μπενίτο Μουσολίνι για τα έργα υποδομών τους στη ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία της πριν τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας πως ο Χίτλερ «μετέτρεψε τη Γερμανία στην πρώτη οικονομική δύναμη στον κόσμο». Επίσης, και πάλι στο Περού, αίσθηση είχε προκαλέσει πριν χρόνια ο Χίτλερ Άλμπα, που είχε διατελέσει δήμαρχος μιας μικρής πόλης των Άνδεων (και κάποια στιγμή είχε βρεθεί απέναντι σε έναν υποψήφιο ονόματι Λένιν), λέγοντας μάλιστα πως «είμαι ο καλός Χίτλερ». Επίσης, στη Βραζιλία νεαρός είχε επιτεθεί σε σχολεία φορώντας σβάστικα, ενώ σε αστυνομική ακαδημία της Κολομβίας συμμετέχοντες είχαν φορέσει ναζιστικές στολές σε εκδήλωση το 2021.

Ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης απολογούνται σήμερα Πέμπτη οι πέντε συλληφθέντες για την ποσότητα «μαμούθ» των 585 κιλών κοκαΐνης, λατινοαμερικάνικης προέλευσης- τη μεγαλύτερη που εντοπίστηκε στα χρονικά της πόλης και μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά. Εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, από κοινού και κατ′ επάγγελμα (με τη μορφή της εισαγωγής αποθήκευσης, κατοχής και μεταφοράς). Ανάμεσά τους είναι ένα ανδρόγυνο και τα δύο ανίψια τους, όλοι Αλβανοί υπήκοοι, ενώ ο 5ος είναι Έλληνας υπήκοος, με αλβανικές ρίζες.

Η πληροφορία για το παράνομο φορτίο έφτασε στις ελληνικές Αρχές μέσω του γραφείου της Αμερικανικής Δίωξης Ναρκωτικών (DEA) στην Αθήνα. Επισήμως δεν έγινε γνωστό πώς και πότε έφτασαν τα ναρκωτικά, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι μεταφέρθηκαν ακτοπλοϊκώς προς τον λιμένα της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία παραλήφθηκαν από τα κατηγορούμενα μέλη του κυκλώματος που ταξίδεψαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, όπου φαίνεται πως βρίσκεται η «βάση» τους. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασχεθείσας κοκαΐνης προοριζόταν να εξαχθεί στη γειτονική χώρα, απ′ όπου επρόκειτο να διακινηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, ενώ ένα μικρό μέρος θα διακινείτο στην Ελλάδα.

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή