Τι αναφέρει η ΣΤΑΣΥ για τη λειτουργία του Ηλεκτρικού

Μια ακόμα τοποθέτηση της εταιρείας για το δίκτυο, αυτή τη φορά, της Γραμμής 1 του Μετρό.
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Είναι φυσικό επακόλουθο οτιδήποτε πέφτει στην αντίληψή μας, αναφορικά με τη λειτουργία και την ασφάλεια των σιδηροδρομικών δικτύων, έπειτα από την τραγωδία των Τεμπών, να «αναγκάζει» τους αρμόδιους Οργανισμούς σε ανακοινώσεις και περαιτέρω έρευνες για τυχόν παραλείψεις ή ζητήματα.

Η ΣΤΑΣΥ, που έχει την ευθύνη του δικτύου του Μετρό, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δίνει απαντήσεις σε δημόσιες αναφορές, σχετικά με τη λειτουργία του δικτύου της Γραμμής 1 (Ηλεκτρικός) και ειδικότερα του τμήματος Μοναστηράκι – Αττική.

Η ΣΤΑ.ΣΥ επισημαίνει ότι:

  • Σε ολόκληρο το μήκος της σήραγγας, καθώς και στους σταθμούς είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί πυροσβεστικό δίκτυο εφοδιασμένο με σύστημα πυρανίχνευσης.
  • Αυτόνομα συστήματα αερισμού είναι εγκατεστημένα και λειτουργούν στην υπόγεια σήραγγα, ενώ στα σημεία διασύνδεσης με τις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό η λειτουργία του συστήματος είναι σε φάση περαιτέρω ενίσχυσης.
  • Στον σταθμό ΟΜΟΝΟΙΑ είναι εγκατεστημένο σύστημα αερισμού και κλιματισμού. Το σύστημα αερισμού είναι σε λειτουργία και επαρκές για την απαγωγή, εάν απαιτηθεί, καπνού από τις αποβάθρες. Το σύστημα κλιματισμού είναι σε διαδικασία συντήρησης, ώστε να είναι διαθέσιμο πριν το καλοκαίρι.
  • Κατά μήκος του υπόγειου τμήματος υπάρχει επαρκής φωτισμός με φωτιστικά τοποθετημένα, τόσο στο μέσο, όσο και στα πλευρικά τοιχώματα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και διακοπής λειτουργίας τους, ενεργοποιείται αυτόματα εφεδρικός φωτισμός ασφαλείας. Επιπλέον, κατά μήκος του υπόγειου τμήματος μεταξύ των σταθμών ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - ΑΤΤΙΚΗ υπάρχουν έξοδοι διαφυγής ανά 250μ. περίπου, με την απαιτούμενη σήμανση, για να κατευθύνει το επιβατικό κοινό προς αυτές. Οι έξοδοι διαφυγής απελευθερώνονται και χειροκίνητα από το εκπαιδευμένο προσωπικό της ΣΤΑ.ΣΥ, είναι όμως και τηλεχειριζόμενες από το Κέντρο Ελέγχου. Επιπλέον, οι σχάρες των εξόδων διαφυγής βοηθούν και στον αερισμό της σήραγγας.
  • Το 2022 για τη γραμμή 1 εκπαιδεύτηκαν σε θέματα ασφαλούς εργασίας επί ή πλησίον της τροχιάς 140 εργαζόμενοι στις τεχνικές υπηρεσίες και 20 οδηγοί Συρμών και εντός του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 80 ακόμη ηλεκτροδηγών. Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί η επανεκπαίδευση των οδηγών συρμών σε θέματα υγείας και ασφάλειας επί της εργασίας.

Δημοφιλή