Τι απαντά η ελληνική κυβέρνηση στις «εμπρηστικές» δηλώσεις Ερντογάν

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.
.
.
Eurokinissi

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» προσθέτει.

Σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν υπάρχει πια για αυτόν» μετά από την κριτική του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι δεν θα λάβει χώρα συνάντηση για το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για την Τουρκία στους ηγέτες των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφασίσουν για την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Ακολούθως προσθέτει: «Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».