Ερντογάν: Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν θα γίνει συνάντηση για το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας.
Anadolu Agency via Getty Images

Σε εμπρηστικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, «δεν υπάρχει πια για αυτόν» μετά από την κριτική του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι δεν θα λάβει χώρα συνάντηση για το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για την Τουρκία στους ηγέτες των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφασίσουν για την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Θα είχαμε συνάντηση για το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει Μητσοτάκης για μένα πλέον. Δεν θα συμφωνήσω να συναντηθώ μαζί του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μετά από συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ′ όλ′ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς».

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 10 βάσεις στην Ελλάδα. Γιατί δημιουργούνται αυτές οι βάσεις στην Ελλάδα; Εναντίον ποιού; Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές χώρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας «ας σκεφτεί ο Μητσοτάκης το μέλλον. Εμείς είμαστε αυτάρκεις».

Οικονόμου: Ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά τα εθνικά μας δίκαια

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου. «Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών» προσθέτει.

«Απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες» χαρακτηρίζει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του. Ακολούθως προσθέτει: «Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία ήταν να προμηθευτεί μαχητικά F-35, μα εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς ρωσικών πυραύλων S-400 και επιβλήθηκαν κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Άγκυρα άρχισε να εξετάζει την ιδέα αγοράς ρωσικών μαχητικών ενώ έχει δικό της πρόγραμμα ανάπτυξης μαχητικού, μα θέλει επίσης να αναβαθμίσει τον στόλο των F-16 της και να αγοράσει νέα από τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως ο Ερντογάν, μιλώντας επίσης κατά την τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ, άφησε αιχμές κατά της Ελλάδας της Κύπρου, υποστηρίζοντας πως «ο κακός γείτονας μάς έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας», προσθέτοντας ότι «ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Σημειώνεται πως τα εν λόγω υποβρύχια είναι κλάσης Type 214, όπως αυτά που διαθέτει ήδη σε υπηρεσία η Ελλάδα. O Ερντογάν υποσχέθηκε ότι η Τουρκία θα κάνει πολλά έργα για να κάνει το ναυτικό της ισχυρότερο και αποτρεπτικό για την ασφάλεια της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Δύσης, λέγοντας ότι έδωσε όπλα σε τρομοκρατικές οργανώσεις, και πρόσθεσε, σε μια ακόμα αιχμή κατά της Ελλάδας, πως «αρχίζοντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO (Σ.τ.Σ: όπως αποκαλείται η οργάνωση του κληρικού Γκιουλέν, την οποία η Άγκυρα κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016).

Νέες πολεμικές επιχειρήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η Άγκυρα θα άρχιζε σύντομα νέες πολεμικές επιχειρήσεις στα νότια σύνορά της για τη δημιουργία «ασφαλών ζωνών» βάθους 30 χλμ για την αντιμετώπιση «τρομοκρατικών απειλών».

«Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που είναι κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και ασφαλείς ζώνες» είπε ο Ερντογάν, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, προσθέτοντας ότι θα αρχίσουν μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές προετοιμασίες.