ΔΙΕΘΝΕΣ
06/04/2021 12:38 EEST | Updated 06/04/2021 12:50 EEST

Τι είναι η «ταξιδιωτική φούσκα» κορονοϊού που θα εφαρμόζουν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία

Οι δύο χώρες, που έχουν διαχειριστεί με επιτυχία την πανδημία, πάνε ένα βήμα παρακάτω το σχέδιο για μια κανονικότητα.

Mark Meredith via Getty Images
Νέα Ζηλανδία

Η «social bubble» ή αλλιώς η «κοινωνική φούσκα», είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Είναι μια έννοια που επινοήθηκε στην εποχή του κορονοϊού, που ουσιαστικά συνιστά την δημιουργία μιας μικρής, καθορισμένης ομάδας ατόμων, τα οποία θα συμφωνήσουν να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές μόνον με τα μέλη της ομάδας αυτής. Είναι ένας τρόπος να διατηρούμε ένα είδος επαφής με άλλους ανθρώπους που δεν μένουμε μαζί, αλλά και να μειώσουμε τις πιθανότητες μετάδοσης στο ελάχιστο, αφού δεν θα έχουμε συναναστροφή με πολλά άτομα. 

Τώρα έρχεται και μια ακόμα ανάλογη έννοια που θα αφορά στα ταξίδια και θα εφαρμοστεί από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Οι δύο χώρες συμφώνησαν οι πολίτες τους να μπορούν από τις 19 Απριλίου να ταξιδεύουν μεταξύ των δύο χωρών χωρίς να πρέπει να μπουν καραντίνα κατά την άφιξη. 

Από τον Οκτώβριο, οι ταξιδιώτες της Νέας Ζηλανδίας είχαν το δικαίωμα να εισέλθουν στα περισσότερα κράτη της Αυστραλίας χωρίς καραντίνα, αλλά δεν συνέβαινε και από αντίστροφο (για τους Αυστραλούς που επισκέπτονταν τη Νέα Ζηλανδία. 

Mark Meredith via Getty Images

Οι δύο χώρες έχουν διαχειριστεί την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο και κατάφεραν να διατηρήσουν τα νούμερα των μολύνσεων κοντά στο μηδέν. Η Αυστραλία έχει καταγράψει από την έναρξη της πανδημίας 909 θανάτους, ενώ η Νέα Ζηλανδία ανέφερε 25 (στην Ελλάδα αγγίζουμε τους 8.500).

Οι χώρες έκλεισαν τα σύνορά τους τον Μάρτιο του περασμένου έτους και επέβαλαν υποχρεωτική καραντίνα για τους υπηκόους που επιστρέφουν από κάποιο ταξίδι.

Κάθε φορά που εμφανιζόταν κάποιο κρούσμα, τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία επέβαλαν αμέσως lockdowns για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Η κα Ardern επαίνεσε τόσο επιθετικές απαντήσεις, όπως το κλειδί για το άνοιγμα της φούσκας ταξιδιού.

«Η επιτυχία της ομάδας μας στη διαχείριση της COVID-19 αλλά και στη συγκράτησή της εκτός [της Νέας Ζηλανδίας] κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τώρα, μας δίνει την ευκαιρία να επανασυνδεθούμε με τους αγαπημένους μας και να ξαναρχίσουμε τα ταξίδια μας δια μέσου της Τασμανίας», δήλωσε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντερν, σε μιας συνέντευξης Τύπου.

Hagen Hopkins via Getty Images

«Η ταξιδιωτική φούσκα μέσω της Τασμανίας αποτελεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην διαχείρισή μας της COVID και στην ανάκαμψή μας, για την οποία δουλέψαμε σκληρά. Το γεγονός αυτό καθιστά τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία σχετικά μοναδικές. Γνωρίζω ότι οι οικογένειές μας, οι φίλοι μας, αλλά και σημαντικά τμήματα της οικονομίας μας θα την καλωσορίσουν, το ίδιο και εγώ», τόνισε η Αρντερν. 

Πηγή: BBC