Τι καταλάβαμε τελικά από τον Μίκη Θεοδωράκη

Γι’αυτό ήταν κομμουνιστής ο Μίκης, επειδή πίστευε στον ελληνισμό, επειδή ήταν Έλληνας και οικουμενικός!
.
.
Eurokinissi

″Αυτούς που βλέπεις θα τους ξαναδείς”...μια όχι με περηφάνια, όπως έλεγε στο ποίημά του, ο αποσυνάγωγος αριστερός ποιητής Μιχάλης Κατσαρός!!

Αμάν, μεγαλώσαμε πια! δεν βυζαίνουμε πια το δάχτυλό μας σε τούτη τη φλούδα γης που μας έλαχε η τυχερή μοίρα να ζούμε! Συνειδητοποιούμε ελπίζω πολλά! Κι όμως νάτοι πάλι, (ευτυχώς λίγοι) ετούτοι με τις κομματικές πιπίλες τους και τα κονταράκια τους να μας θυμίσουν, ότι συνεχίζουν ακόμα επίμονα και ανώριμα, όταν τους δείχνουν το φεγγάρι εκείνοι να κοιτούν το δάχτυλο. Που αυτό κατάλαβαν από το στερνό γράμμα του Μίκη στον Γραμματέα και τους φαρισαίους τους!

Μια φορά μωρέ, ας σέβονταν την ιερή στιγμή και ας κατανοούσαν ότι όταν κάτι είναι πάνδημο είναι η ουσία μια Ερωτικής πολιτικής του ανθρώπου για τον άνθρωπο και ξεκάθαρα πιο επαναστατικό για τη χώρα μας. Αυτήν που γέννησε την ιδέα του Έρωτα ως Πόλη και πολιτική και ως Ολότητα..

Τι κατάλαβαν, άραγε το μεγάλο και τα μικρά γκρουπούσκουλα με τις κόκκινες σημαιούλες-κουδουνίστρες, παραμάσχαλα;

Αυτή η συμπαντική ολότητα του Θεοδωράκη ήταν ο αγώνας του για ενότητα όλων των Ελλήνων, έτσι ώστε αν μην υπάρχουν οι σύγχρονοι αριστεροί και δεξιοί δοσίλογοι που χρόνια βασάνιζαν(και βασανίζουν) τον Θεοδωράκη, την πατρίδα μας.

Κι αυτοί κατάλαβαν μόνο ότι ο Μίκης ήταν κομμουνιστής. Μα, θυμάμαι ότι θέλουν να ξεχάσουν! Kάποτε οι λαϊκοί κομμουνιστές ήταν και αισθάνονταν Έλληνες! Ο Θεοδωράκης συνέθεσε την αρχαιοελληνική αρμονία, το βυζαντινό μουσικό μέλος και την ορθόδοξη κοινοτική παράδοση, το δημοτικό τραγούδι, το ρεμπέτικο, κ.α.

Όλες τις παρακαταθήκες του ελληνισμού δηλαδή, που αποδεικνύουν την ιστορική μας συνέχεια και τον πολιτισμό της γλώσσας του Ομήρου, που είναι ζωντανή μπροστά μας. Και τα έσμιξε με τα μοντέρνα προτάγματα ελευθερίας και αντίστασης.

Ήταν δικά του και δικά μας, όλα αυτά που συκοφαντούν και καταστρέφουν, οι σύγχρονοι Φαλμεράυερ, όσοι για άλλη μια φορά θέλησαν να γίνουν ”μεγάλοι” αγνοώντας την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Αυτοί οι ...μικρούληδες υποκριτές! Γι’αυτό ήταν κομμουνιστής ο Μίκης, επειδή πίστευε στον ελληνισμό, επειδή ήταν Έλληνας και οικουμενικός!

Πήγαινε στην αρχική σελίδα