Tι μαρτυρά το αγαπημένο μας χρώμα για την προσωπικότητά μας

Πολλά περισσότερα από όσα νομίζαμε.
PixelVista via Getty Images

Αλήθεια, έχουμε όλοι ένα αγαπημένο χρώμα; Αυτή η ερώτηση είναι ίσως η πιο συνηθισμένη για τα παιδιά στο σχολείο. Κι όμως, από ό,τι φαίνεται, η απάντησή έχει σημασία και στην ενήλικη ζωή μας.

Και δηλαδή, τι μαρτυρά το αγαπημένο μας χρώμα για εμάς;

«Ενώ οι χρωματικές προτιμήσεις δεν αποκαλύπτουν με τρόπο απόλυτο τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, ίσως δίνουν μια πρώτη εικόνα», δηλώνει η ψυχοθεραπεύτρια Ιάν Κιμ.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί το αγαπημένο χρώμα πολλών από εμάς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου ή το γιατί μερικοί έχουμε περισσότερα από ένα αγαπημένα χρώματα.

Αν μας αρέσει το λευκό

Το λευκό βρίσκεται σε τόσα πολλά και γαλήνια φυσικά στοιχεία όπως το χιόνι, τα σύννεφα, το φεγγάρι και τα λουλούδια. Για τον λόγο αυτό, αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την καλοσύνη, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Επίσης, ένα τόσο απέριττο χρώμα, όπως το λευκό, μπορεί να σημαίνει ότι αγαπάμε την καθαριότητα, τον μινιμαλισμό, τη θετικότητα, την κομψότητα και την τάξη.

Αν αγαπάμε το κόκκινο

Το κόκκινο είναι ένα τολμηρό, ζωντανό χρώμα, που συναντάμε σε ώριμα φρούτα και ανθισμένα λουλούδια. Γι’ αυτό, συνδέεται συχνά με λέξεις όπως το πάθος, το ειδύλλιο ή ο θυμός και η επιθετικότητα. Έτσι, όσοι αγαπούν το κόκκινο χρώμα συχνά είναι άτομα που θέλουν να βγαίνουν μπροστά, να τραβούν την προσοχή, να διεκδικούν και να κερδίζουν.

Αν προτιμάμε μωβ

Το μωβ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ανάμειξη κόκκινων και μπλε χρωστικών. Γι′ αυτό συνδέεται με τη δημιουργικότητα και τη μαγεία.

Ακόμη, επειδή ιστορικά, το μωβ φορέθηκε από βασιλιάδες και ευγενείς, υποδηλώνει την αγάπη για την πολυτέλεια και τον πλούτο. Μετά από όλα αυτά, δεν απορούμε που οι άνθρωποι που έλκονται από το μωβ, ταυτίζονται με χαρακτηριστικά όπως η κομψότητα ή η μοναδικότητα.

Αν νιώθουμε μπλε

Το μπλε συνδέεται με πράγματα όπως ο ουρανός και ο ωκεανός, αλλά θεωρείται τρομερά σπάνιο, αφού πολύ λίγοι οργανισμοί φέρουν τη χημική ένωση που μπορεί να δημιουργήσει την αληθινή μπλε χρωστική ουσία. Ακόμη, το μπλε δημιουργεί μια αίσθηση γαλήνης, αν και μερικές φορές σχετίζεται και με συναισθήματα όπως η λύπη.

Σε ό,τι αφορά την προσωπικότητα πάντως, οι ειδικοί συνδέουν το μπλε με άτομα που αποπνέουν εμπιστοσύνη και αξιοπιστία, καθώς και ψυχραιμία, ηρεμία και πίστη.

Αν είμαστε φαν του πράσινου

Το πράσινο είναι παντού γύρω μας. Είναι το χρώμα της άνοιξης, της ανανέωσης, της αναγέννησης, της νεότητας και της φρεσκάδας. Αν μας ελκύει το πράσινο, ίσως σημαίνει ότι αγαπάμε τη φύση, την αρμονική πρόοδο και την ησυχία,

Αν λατρεύουμε το πορτοκαλί

Το συγκεκριμένο χρώμα προέρχεται από την ανάμειξη κόκκινου και κίτρινου, δύο χρώματα που είναι ήδη έντονα από μόνα τους. Ως εκ τούτου, το πορτοκαλί τείνει να συνδέεται με τη ζωντάνια, την ενέργεια, τη ζεστασιά και την άνεση. Έτσι, κάποιος που του αρέσει το πορτοκαλί, μπορεί να θεωρηθεί εξωστρεφής, ζεστός, διασκεδαστικός, φιλόξενος και χαρούμενος.

Και το κίτρινο;

Tο κίτρινο δημιουργεί συσχετισμούς με τον ήλιο και συνδέεται με επίθετα όπως ενεργητικός, ζεστός, χαρούμενος και φωτεινός. Ακόμη, όποιος λατρεύει το κίτρινο μπορεί να ταυτιστεί με χαρακτηριστικά όπως η νεανικότητα, η φωτεινότητα, η θετικότητα και η χαρισματικότητα.

Και για το τέλος οι λάτρεις του ροζ

Το ροζ είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα χρώματα που εμφανίζονται στη φύση. Λουλούδια, φρούτα, έντομα, ακόμη και πουλιά φέρουν ένα σωρό αποχρώσεις του ροζ.

Για αυτό το ροζ, που από κάποιους θεωρείται μια πιο ανοιχτή απόχρωση του κόκκινου, μπορεί να συσχετιστεί με αρετές όπως η τρυφερότητα, ο ρομαντισμός και η απαλότητα. Έτσι, αν ένα άτομο αγαπά το ροζ, ίσως χαρακτηρίζεται από αγάπη, στοργή, αθωότητα και γλυκύτητα.

(Με πληροφορίες από yahoo).