Τι συμφωνήθηκε στη σύσκεψη Μητσοτάκη με τα στελέχη της αυτοδιοίκησης των νησιών

Επίσκεψη του πρωθυπουργού σε Λέσβο, Χίο και Σάμο τις επόμενες ημέρες.
.
.
Eurokinissi

Σε εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στη σύσκεψη τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

«Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαιρετίζουν την απόφαση της Κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών.Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές» συμπληρώνεται σχετικά.

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως ανέφεραν κάποια στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης έξω από το Μαξίμου, μέχρι να οριστικοποιηθούν οι εξελίξεις «παγώνει» η κατασκευή των κλειστών δομών σε Λέσβο και Χίο, ενώ δεν αποκλείεται μετά και τις διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες να τεθεί θέμα νέας χωροθεσίας.

Όπως ανακοινώθηκε, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Μηταράκης: Ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες

Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η ανάγκη δράσεων για τη μείωση των ροών και για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«Υπάρχει ανάγκη αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων, επιτάχυνσης του ασύλου και επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και να κλείσουν οι άναρχες δομές στα νησιά του Αιγαίου και να αντικατασταθούν με κλειστές δομές».

Από πλευράς του ο δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρνατζης, ανέφερε ότι έγινε ένας γόνιμος διάλογος σε πολύ καλό κλίμα και ότι μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή