Τι συμβαίνει και ξεμένουν από βρεφικό γάλα οι ΗΠΑ

Οι ελλείψεις αποθέματος αγγίζουν το 50% και πολλοί γονείς δεν μπορούν πλέον να το βρουν πουθενά.
via Associated Press

Πολλοί γονείς στις ΗΠΑ αναζητούν βρεφικό γάλα και δεν βρίσκουν, αφού ένας συνδυασμός βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων έχει πλήξει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες παραγωγής του.

Εκατομμύρια μωρά στις ΗΠΑ βασίζονται στην αποκαλούμενη βρεφική φόρμουλα - η μόνη πηγή διατροφής που συνιστάται για βρέφη που δεν θηλάζουν.

Γιατί υπάρχει έλλειψη

Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες με τις προμήθειες συνδυάστηκαν με μια πρόσφατη ανάκληση ασφαλείας, συμπιέζοντας ακόμη περισσότερο την ήδη περιορισμένη διάθεσή του.

via Associated Press

Τα προβλήματα ξεκίνησαν πέρυσι, καθώς η πανδημία του κορονοϊού δημιούργησε εμπόδια στην εργασία, τις μεταφορές και τις πρώτες ύλες - ζητήματα σε ολόκληρη την οικονομία που δεν γλίτωσε η βιομηχανία της βρεφικής φόρμουλας. Τα αποθέματα συρρικνώθηκαν περαιτέρω από τους γονείς που συσσώρευαν αποθέματα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, η πολυεθνική Abbott Nutrition ανακάλεσε πολλές μεγάλες μάρκες φόρμουλας σε σκόνη και έκλεισε το εργοστάσιό της στο Μίσιγκαν, όταν ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι άρχισαν να ερευνούν τέσσερις περιπτώσεις μωρών που υπέφεραν από βακτηριακές λοιμώξεις μετά την κατανάλωση γάλακτος από την εγκατάσταση.

Η Abbott είναι μία από τις ελάχιστες εταιρείες που παράγουν τη συντριπτική πλειονότητα της προμήθειας βρεφικού γάλακτος των ΗΠΑ, επομένως η ανάκλησή τους εξαφάνισε ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς.

Ενα στα δύο καταστήματα έχει ξεμείνει

Σε εθνικό επίπεδο, περίπου το 40% των μεγάλων καταστημάτων λιανικής έχουν ξεμείνει χωρίς απόθεμα βρεφικού γάλακτος, από 31% στα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με την Datasembly, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων.

via Associated Press

Περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ καταγράφουν ποσοστά καταστημάτων εκτός αποθέματος μεταξύ 40% και 50%.

Τι μέλλει γενέσθαι

Οι ρυθμιστικές αρχές υγείας ανακοίνωσαν πρόσφατα κάποια βήματα που έχουν σχεδιαστεί για την ενίσχυση της προσφοράς, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ταχύτερης εισαγωγής σκευασμάτων που παρασκευάζονται στο εξωτερικό.

Η FDA συνεργάζεται με την Abbott για να διορθώσει τις παραβιάσεις που προκάλεσαν το κλείσιμο του εργοστασίου της.

via Associated Press

Η εταιρεία με έδρα το Σικάγο δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι, εν αναμονή της έγκρισης του FDA, θα μπορούσε να ξεκινήσει ξανά την παραγωγή εντός δύο εβδομάδων. Μετά από αυτό, θα χρειαστούν άλλες έξι έως οκτώ εβδομάδες μέχρι να βγουν νέα προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων.

Η εταιρεία λέει ότι τα προϊόντα της δεν έχουν συνδεθεί άμεσα με τις βακτηριακές λοιμώξεις στα παιδιά, επισημαίνοντας ότι τα γενετικά δείγματα που συλλέχθηκαν από το εργοστάσιό της δεν ταιριάζουν με αυτά που βρέθηκαν σε πολλά βρέφη που αρρώστησαν.

Αλλά ακόμη και έτσι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πολλά από τα ζητήματα σε όλο τον κλάδο θα συνεχίσουν να περιορίζουν τις προμήθειες.

Τι περιέχει η βρεφική φόρμουλα

Οι περισσότερες φόρμουλες παρασκευάζονται από πρωτεΐνη αγελαδινού γάλακτος που έχει αλλοιωθεί για να είναι ευκολότερη στην πέψη και ενισχυμένη με επιπλέον θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα μωρά για ανάπτυξη.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ορίζει συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων ελάχιστων ποσοτήτων πρωτεΐνης, λίπους, ασβεστίου και ορισμένων βιταμινών. Οι παρασκευαστές φόρμουλας επιτυγχάνουν αυτά τα επίπεδα προσθέτοντας διάφορα σάκχαρα, έλαια και μέταλλα.

Οι φόρμουλες έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσομοιάζουν στο μητρικό γάλα, αν και μελέτες έχουν επανειλημμένα δείξει ότι τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο υγιή.