Πρωτόγνωρος καύσωνας στην Ασία: 50 βαθμοί στο Πακιστάν, πουλιά πέφτουν από τον ουρανό στην Ινδία

Ασύλληπτες εικόνες.
Amit Dave via Reuters

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων στο Πακιστάν, καθώς κύμα καύσωνα σαρώνει τη χώρα της νότιας Ασίας με θερμοκρασίες που αναμένεται να φθάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου.

via Associated Press
via Associated Press

Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή να στηθούν δεκάδες κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών στο λιμάνι του Καράτσι, όπου ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένης υγρασίας θα μπορούσε να κάνει τον καύσωνα θανατηφόρο.

Fayaz Aziz via Reuters
Akhtar Soomro via Reuters

Το Καράτσι, μια από τις πολυπληθέστερες μεγαλουπόλεις του κόσμου με πάνω από 20 εκατομμύρια κατοίκους, βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα φονικό κύμα καύσωνα το 2015 που άφησε πίσω του περισσότερους από 1.200 νεκρούς.

Τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία πλήττονται εδώ και δύο μήνες από διαδοχικά κύματα καύσωνα, ένα φαινόμενο που σύμφωνα με τους ειδικούς αντικατοπτρίζει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.

Ο υδράργυρος σκαρφάλωσε σήμερα στους 48 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες πόλεις του Πακιστάν και αναμένεται να ανέλθει στους 50 βαθμούς τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ο μετεωρολόγος Σαρντάρ Σαρφάζ, ο οποίος προέβλεψε ότι ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

via Associated Press

Την ίδια ώρα, στη γειτονική Ινδία πουλιά πέφτουν αφυδατωμένα στο έδαφος.Διασώστες στη δυτική πολιτεία Γκουτζαράτ της Ινδίας μαζεύουν δεκάδες εξαντλημένα πουλιά που πέφτουν καθημερινά καθώς ο καύσωνας στεγνώνει τις πηγές νερού στη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας, λένε κτηνίατροι και διασώστες ζώων.

Amit Dave via Reuters
Amit Dave via Reuters
Amit Dave via Reuters

Οι γιατροί σε ένα νοσοκομείο ζώων δήλωσαν ότι έχουν περιθάλψει χιλιάδες πτηνά τις τελευταίες εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι διασώστες φέρνουν καθημερινά δεκάδες πτηνά όπως περιστέρια ή αετούς.

Anushree Fadnavis via Reuters
Anushree Fadnavis via Reuters
Anushree Fadnavis via Reuters

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στο Γκουτζαράτ έχουν εκδώσει συμβουλές προς τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν ειδικούς θαλάμους για θερμοπληξία και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Πηγή: ΑΠΕ