Τι συμβαίνει με τα «εξωγήινα πτώματα 1.000 ετών» στο Μεξικό

Απόδειξη πως «δεν είμαστε μόνοι» ή «άλλη μια απάτη»; Τι λέει έρευνα του Reuters.
.
.
RAQUEL CUNHA via REUTERS

Για τον Χάιμε Μαουσάν, Μεξικανό δημοσιογράφο και επί σειρά ετών ερευνητή UFO, είναι μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην ιστορία της ανθρωπότητας- ωστόσο για πολλούς επιστήμονες, τα δύο μικρά, (φαινομενικά) μουμιοποιημένα πτώματα με τα στενόμακρα κεφάλια και τα τρία δάχτυλα στο κάθε χέρι, οι εικόνες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου την προηγούμενη εβδομάδα, όταν παρουσιάστηκαν στο Κογκρέσο του Μεξικού, είναι μια- ίσως εγκληματική- φάρσα που έχει ήδη «καταρριφθεί».

Στο γραφείο του Μαουσάν, στην Πόλη του Μεξικού, μέλη προσωπικού μετέφεραν με προσοχή τα δύο κλειστά κουτιά με τα γυάλινα καλύμματα που περιείχαν τα σώματα σε ένα «green-screened» στούντιο, όπου το Reuters είχε αποκλειστική πρόσβαση την Παρασκευή. Όλοι μαζεύονταν γύρω για να δουν καλύτερα: Τα σώματα έμοιαζαν αρχαία και είχαν κοινά χαρακτηριστικά με τους ανθρώπους- δύο μάτια, ένα στόμα, δύο χέρια, δύο πόδια. Ο Μαουσάν ισχυρίζεται πως βρέθηκαν γύρω στο 2017 στο Περού, κοντά στις προκολομβιανές Γραμμές Νάζκα.

.
.
RAQUEL CUNHA via REUTERS

Ο ίδιος ισχυρίζεται πως μπορεί να αποδείξει ότι διαφέρουν από ο,τιδήποτε άλλο στη Γη. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην ακρόαση παρουσίασε επιστημονικές αναλύσεις και αποτελέσματα μελετών για τα οποία υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν πως τα σώματα είναι 1.000 ετών και δεν «συγγενεύουν» με κανένα γνωστό γήινο είδος. Το ένα από αυτά, που χαρακτηρίστηκε από τον Μαουσάν ως θηλυκό, διαπιστώθηκε πως είχε μέσα του αυγά, είπε.

«Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχει συμβεί στην ανθρωπότητα» είπε ο Μαουσάν, 70 ετών, όσον αφορά στη «σταυροφορία» του για να τραβήξει την προσοχή στα ευρήματά του. «Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο είναι το μόνο που μας δίνει την ευκαιρία να ενωθούμε» πρόσθεσε.

Η Έλσα Τομάστο Κατζιγκάο, Περουβιανή βιο-ανθρωπολόγος, εξοργίζεται που τέτοιοι ισχυρισμοί λαμβάνουν ακόμα δημοσιότητα, επικαλούμενη παρόμοια υποτιθέμενα ευρήματα που διαπιστώθηκε ότι ήταν απάτες.

«Αυτά που είχαμε πει στο παρελθόν ισχύουν, παρουσιάζουν το ίδιο αναμάσημα όπως πάντα και αν υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να το πιστεύουν αυτό, τι μπορούμε να κάνουμε;» είπε η ίδια. «Είναι τόσο χονδροειδές και τόσο απλοϊκό που δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο να προσθέσεις».

Προηγούμενα τέτοια ευρήματα είχαν απορριφθεί από την επιστημονική κοινότητα ως παραμορφωμένες μούμιες παιδιών της προϊσπανικής περιόδου, κάποιες φορές μαζί με κομμάτια ζώων.

Ο Ντέιβιντ Σπέργκελ, πρώην επικεφαλής του τμήματος Αστροφυσικής του Princeton University και επικεφαλής μιας αναφοράς της NASA σχετικά με UAP (unidentified anomalous phenomena) είπε την Πέμπτη ότι τέτοια δείγματα θα έπρεπε να καταστούν διαθέσιμα για τεστ από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

.
.
RAQUEL CUNHA via REUTERS

Ο Μαουσάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στην παρουσίασή του τα αποτελέσματα των τεστ ραδιοχρονολόγησης άνθρακα και DNA που είπε ότι έγιναν στα «πλάσματα». Μεξικανός επιστήμονας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Reuters, εξέτασε τα αποτελέσματα και κατέληξε στο συμπέρασμα πως υποδείκνυαν φυσιολογική γήινη ζωή.

Ο Μαουσάν είπε στο Reuters την Παρασκευή πως τα αποτελέσματα των τεστ δεν σχετίζονται άμεσα με τα δύο σώματα που έδειξε στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα, ωστόσο. Όπως είπε, έγιναν σε ένα εντελώς διαφορετικό σώμα, γνωστό ως «Βικτώρια», που παραμένει στο Περού.

«Βρέθηκαν στο ίδιο μέρος. Έχουν την ίδια φυσική εμφάνιση, είναι ίδια» είπε για τη «Βικτώρια» και τα δύο σώματα που παρουσίασε στο Μεξικό. Στα δύο αυτά σώματα δεν έγιναν τεστ για να μην τους προκληθούν ζημιές, είπε.

.
.
RAQUEL CUNHA via REUTERS

Ο Μαουσάν πάντως, είναι ένας αμφιλεγόμενος ερευνητής. Έχει προβεί σε ισχυρισμούς και για άλλα λείψανα στο παρελθόν, που έχουν επικριθεί. Συμμετείχε σε τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ το 2017 για άλλα απομεινάρια που είχαν βρεθεί κοντά στις Γραμμές Νάζκα, για το οποίο ειδικοί όπως η Τομάστο Κατζιγκάο και ο παλαιοντολόγος Ροντόλφο Σαλάς Γκισμόντι έχουν πει ότι φαίνονταν να περιλαμβάνουν «πειραγμένες» μούμιες.

Ο ίδιος έχει εξοργίζει Περουβιανούς αξιωματούχους. Η Περουβιανή υπουργός Πολιτισμού, Λέσλι Ουρτεάγκα, έχει εκφράσει ερωτήματα ως προς το πώς τα δείγματα, για τα οποία είπε ότι ήταν προϊσπανικά αντικείμενα, βγήκαν από το Περού. «Δεν ανησυχώ, δεν έχω κάνει τίποτα παράνομο» είπε ο Μαουσάν.

Το πώς τα σώματα έφτασαν στο Μεξικό, ωστόσο, είναι ένα ερώτημα για το οποίο λέει πως δεν μπορεί να απαντήσει. Ο Μαουσάν τα δανείστηκε για την ακρόαση και είναι στην κατοχή ενός Μεξικανού που ήταν στο γραφείο του Μαουσάν την Παρασκευή και αρνήθηκε να κατονομαστεί.

.
.
RAQUEL CUNHA via REUTERS

Ερωτηθείς για το πώς τα σώματα- η «Κλάρα» και ο «Μαουρίτσιο»- έφτασαν στα χέρια του, απάντησε μόνο πως θα αποκάλυπτε όλα «την κατάλληλη στιγμή».

Ο Χοσέ ντε Χεσούς Ζάλτσε Μπενίτεζ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Επιστημών Υγείας του υπουργού Υγείας, συμμετείχε στην ακρόαση, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς του Μαουσάν. Μαζί του στο γραφείο, εξήγησε με ηρεμία την ερμηνεία του όσον αφορά στο επιστημονικό κομμάτι.

«Με βάση τα τεστ DNA, που συγκρίθηκαν με πάνω από ένα εκατομμύριο είδη...δεν σχετίζονται με αυτά που μας είναι γνωστά ή μας περιγράφονται ως αυτή τη στιγμή από την επιστήμη ή την ανθρώπινη γνώση» είπε.

Η Τζουλιέτα Φιέρο, επιστήμονας στο Ινστιτούτο Αστρονομίας του UNAM (Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού), που εξέτασε τα αποτελέσματα των τεστ για το Reuters, βλέπει λιγότερα «μυστήρια» στα δεδομένα. Όπως είπε, η παρουσία άνθρακα-14 σε έρευνες από το UNAM αποδεικνύει πως τα δέιγματα συνδέονταν με ιστό από εγκεφάλους και δέρμα από διαφορετικές μούμιες ατόμων που πέθαναν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Η αναλογία του ραδιενεργού ισοτόπου άνθρακα 14 που απορροφάται από ζωντανούς οργανισμούς στον ιστό τους αποσυντίθεται στο πέρασμα του χρόνου, κάτι που επιτρέπει σε επιστήμονες να καθορίσουν (περίπου) το έτος θανάτου του δείγματος. Σε άλλους πλανήτες, η ποσότητα άνθρακα 14 στις ατμόσφαιρές τους δεν θα ήταν απαραίτητα η ίδια με αυτήν στη Γη, είπε.

Συνολικά, τα αποτελέσματα «δεν δείχνουν τίποτα μυστηριώδες που θα υποδείκνυε ζωή που δεν υπάρχει στη Γη» είπε η Φιέρο.

Πηγή: Reuters