Τι συμβαίνει όταν καταπίνουμε μια τσίχλα

Ειδικοί απαντούν αν κινδυνεύουμε από την κατάποση τσίχλας.
Westend61 via Getty Images

Σε περίπτωση που είσαστε ένας από τους πολλούς ανθρώπους που έχουν καταπιεί μια τσίχλα κατά λάθος, μια ερώτηση σας προβληματίζει αμέσως μετά από αυτήν την αρχική αίσθηση.

Πόσο καιρό θα μείνει η τσίχλα εκεί; Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι θα καθίσει στο στομάχι σας για επτά χρόνια μετά την κατάποση.

Δεν είναι αλήθεια.

«Πρόκειται για αστικό μύθο», δήλωσε ο Σίμον Τράβις, καθηγητής κλινικής γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν έχω ιδέα από που προήλθε ο μύθος - μπορώ μόνο να φανταστώ ότι γεννήθηκε επειδή κάποιος ήθελε να εμποδίσει τα παιδιά του να μασούν τσίχλα».

Η κατάποση τσίχλας είναι επιβλαβής για το σώμα μόνο εάν γίνεται σε υπερβολική ποσότητα, είπε ο Τράβις, κάτι που είναι πολύ σπάνιο. Εξήγησε ότι η κατάποση τριών ή περισσότερων κομματιών τσίχλας την ημέρα θα θεωρούνταν υπερβολική.

«Αν καταπιείτε τσίχλα, θα περάσει από το στομάχι, θα περάσει στο έντερο και θα βγει αμετάβλητη στο άλλο άκρο», είπε ο Τραβις. «Υπάρχουν περιπτώσεις τσίχλας να κολλάει στα έντερα των βρεφών και ακόμη και των παιδιών αν έχουν καταπιεί πολύ και μετά προκαλεί απόφραξη. Αλλά σε περισσότερα από 30 χρόνια εξειδικευμένης γαστρεντερικής πρακτικής, δεν έχω δει ποτέ τέτοια περίπτωση».

Από την πλευρά του Δρ Άαρος Κάρολ, διακεκριμένος καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, έχει γράψει πολλά βιβλία που καταρρίπτουν μύθους για το σώμα.

Ο Κάρολ συμφώνησε ότι η κατάποση τσίχλας δεν θα σας κάνει κακό, αλλά δεν θα το ενθάρρυνε ενεργά.

«Δεν έχει καμία θρεπτική αξία», είπε. «Το κόμμι είναι φτιαγμένο από γλυκαντικά.

Η βάση τσίχλας είναι ένα μείγμα ελαστομερών, ρητινών, λιπών, γαλακτωματοποιητών και κεριών. Οπότε δεν θα έλεγα ότι είναι υγιές».

Πριν από την εμπορευματοποίηση της τσίχλας και την πώληση στα πακέτα που βλέπουμε σήμερα, χρησιμοποιούνταν από τους αρχαίους ανθρώπους για να αποτρέψουν τη δίψα και την πείνα, σύμφωνα με την Τζένιφερ Μάθιούς , καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Τρίνιτι στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και συγγραφέα του «Chicle: Η Τσίχλα της Αμερικής, Από τους Αρχαίους Μάγιας μέχρι τον Γουίλιαμ Ρίγκλεϊ».

Οι Μάγιας μασούσαν μια ουσία που ονομάζεται chicle, η οποία προέρχεται από ένα δέντρο που επικρατεί στο νότιο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική, είπε η Μάθιους.

«Το Chicle - είναι φυσικό κόμμι που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην κεντρική Αμερική για την παρασκευή τσίχλας και άλλων προϊόντων - είναι ένα φυσικό λατέξ που προέρχεται από κάτι που ονομάζεται δέντρο Chico sapote, ή δέντρο Σαποντίγια», εξήγησε η Μάθιους. «Αν κόψετε ένα δέντρο chico sapote, το λάτεξ αρχίζει να αναβλύζει ως μια μορφή προστασίας. Σχηματίζει ένα φράγμα για την προστασία του δέντρου. Λοιπόν, μπορείτε απλώς να το τραβήξετε από το δέντρο και να αρχίσετε να το μασάτε».

Ομοίως, οι Ινδιάνοι Πίμα στις σημερινές Ηνωμένες Πολιτείες μασούσαν χυμό ελάτης για χιλιάδες χρόνια προτού οι Ευρωπαίοι άποικοι συνεχίσουν τη συνήθεια και αυτή γίνει εμπορική, είπε ο Μάθιους.

Πότε να ανησυχείτε για την κατάποση τσίχλας

Εκτός κι αν πονάτε ή έχετε καταπιεί πολλές τσίχλες, ο Τράβις και ο Κάρολ είπαν ότι δεν χρειάζεται να πάτε στο γιατρό εάν καταπιείτε κατά λάθος ένα κομμάτι ολόκληρο.

«Είναι ένα θεωρητικό πρόβλημα», είπε ο Κάρολ. «Θεωρητικά θα μπορούσατε να πάρετε κάτι αρκετά μεγάλο σε ένα μικρό παιδί ώστε να προκαλέσετε απόφραξη, αλλά αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο οι κανονικοί άνθρωποι πρέπει να ανησυχούν».

Ωστόσο, για άτομα με προβλήματα με τη γαστρεντερική οδό, ή το γαστρεντερικό σωλήνα, που είναι μια σειρά οργάνων που ενώνονται μεταξύ τους σε έναν μακρύ, περιστρεφόμενο σωλήνα από το στόμα μέχρι τον πρωκτό, η κατάποση ούλων θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα.

«Αν υπάρχει στένωση ή έχετε πραγματικά σοβαρή φλεγμονή για οποιονδήποτε λόγο, ή έχετε πρόβλημα κινητικότητας, όπου το στομάχι ή το παχύ έντερο δεν αδειάζουν με τον τρόπο που θα έπρεπε αυτό μπορεί πραγματικά να προκαλέσει προβλήματα», δήλωσε η γαστρεντερολόγος Δρ Λέιλα Κια, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Φέινμπεργκ του Πανεπιστημίου Νόρθγουεστερν στο Σικάγο.

Η νόσος του Κρον είναι μια κοινή αιτία φλεγμονής στο γαστρεντερικό σωλήνα και μπορεί να προκαλέσει στένωση, σύμφωνα με την Κια.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου και χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να προκαλέσουν αυτή τη στένωση. «Σίγουρα, αν καταπιείτε πολλά κομμάτια τσίχλας, αυτό θα μπορούσε να γίνει πρόβλημα εάν έχετε ένα μικροσκοπικό στομάχι ή αν έχει αναδιαταχθεί η ανατομία σας, κάτι που συμβαίνει ουσιαστικά όταν κάνετε γαστρική επέμβαση», είπε η Κια.

Ωστόσο, η Κια δεν έχει αφαιρέσει ποτέ τσίχλα από το σώμα κανενός, αν και έχει αφαιρέσει οδοντοστοιχίες που πιστεύει ότι καταπιούνταν κατά λάθος.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή