ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2020 09:21 EEST | Updated 07/05/2020 09:26 EEST

Τι συμβαίνει τελικά με όσους βρίσκονται ξανά θετικοί στον κορονοϊό

Τα ευρήματα έρευνας στην Νότια Κορέα ξεκαθαρίζουν τι ισχύει με τις «επαναμολύνσεις»

ASSOCIATED PRESS

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας εξέφρασαν νέες ανησυχίες σχετικά με τον κορονοϊό αφού ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι δεκάδες ασθενείς που είχαν αναρρώσει από την ασθένεια αργότερα βγήκαν ξανά θετικοί στον ιό.

Τα ευρήματα έδειχναν ότι ορισμένα άτομα που επέζησαν από τη νόσο COVID-19 μπορούσαν να μολυνθούν ξανά με τον ιό που τον προκαλεί, ενδεχομένως περιπλέκοντας τις προσπάθειες άρσης των περιορισμών καραντίνας και για την παραγωγή εμβολίου.

Αλλά μετά από εβδομάδες έρευνας, οι επιστήμονες καταλήγουν τώρα στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα στα τεστ είναι «ψευδώς θετικά» που προκαλούνται από καθυστερημένα - αλλά πιθανώς όχι μολυσματικά - κομμάτια του ιού.

Η Νότια Κορέα είχε καταγράψει περισσότερες από 350 τέτοιες περιπτώσεις μέχτι και την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας (KCDC).

Ενώ οι αξιωματούχοι εξέτασαν αρκετές πιθανές εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επαναμόλυνσης των ασθενών ή της επανενεργοποίησης του ιού, μια ειδική ομάδα που συγκλήθηκε από την κυβέρνηση κατέληξε την περασμένη εβδομάδα ότι η πιο πιθανή εξήγηση ήταν ότι οι νέες εξετάσεις να βγαίνουν «ψευδώς θετικές».

ASSOCIATED PRESS

 

Η Νότια Κορέα χρησιμοποιεί τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης αντίστροφης μεταγραφής πολυμεράσης (RT-PCR), τα οποία ανιχνεύουν το γενετικό υλικό του κορονοϊού.

Η διαδικασία RT-PCR μπορεί να βγάλει γρήγορα τα αποτελέσματα και θεωρείται ο πιο ακριβής τρόπος για να διαπιστωθεί εάν ένας ασθενής έχει μολυνθεί με τον κορονοϊό.

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εξετάσεις ενδέχεται να ανιχνεύσουν παλιά σωματίδια του ιού, τα οποία πιθανώς να μην αποτελούν πλέον σημαντική απειλή για τον ασθενή ή τους άλλους γύρω του, δήλωσε ο Σεόλ Ντάι-Γου, ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων στο Πανεπιστήμιο Τσουνγκ-Ανγκ της Σεούλ.

«Το RT-PCR δεν μπορεί να διακρίνει ένα μολυσματικό ιικό σωματίδιο από ένα μη μολυσματικό σωματίδιο του ιού, καθώς το τεστ ανιχνεύει απλώς οποιοδήποτε ιικό συστατικό», εξήγησε ο Σεόλ.

Οι αρχές εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία για να υποστηρίξουν αυτή τη θεωρία τους, σύμφωνα με την οποία ότι τα σωματίδια του ιού που εξακολουθούν να εμφανίζονται στα τεστ προέρχονται από «νεκρά» κύτταρα του ιού.

ASSOCIATED PRESS

Οι εν λόγω ασθενείς επανεξετάστηκαν αφού είτε εμφάνισαν νέα αναπνευστικά συμπτώματα είτε επιλέχθηκαν για επανεξέταση από τις αρχές.

Λιγότεροι από τους μισούς από αυτούς που επανεξετάστηκαν έως τα μέσα Απριλίου εμφάνισαν συμπτώματα, σύμφωνα με το KCDC, αλλά οι αρχές λένε τώρα ότι είναι απίθανο αυτά τα συμπτώματα να προκαλούνται από τον ιό.

Εξάλλου, ασθενείς που βγήκαν εκ νέου θετικοί μετά την ανάρρωση τους από την ασθένεια δεν φαίνεται να είναι μολυσματικοί.

Το KCDC δεν βρήκε ούτε μία περίπτωση όπου τέτοιοι ασθενείς είχαν μεταδώσει τον κορανοϊό σε άλλο άτομο.

Οι αρχές διεξάγουν επίσης τεστ για την ανίχνευση της παρουσίας αντισωμάτων που μπορεί να έχουν αναπτυχθεί για την καταπολέμηση του ιού, και εξετάζουν και παρακολουθούν άτομα που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.