Τι στρατιωτικές δυνάμεις στέλνουν οι ΗΠΑ για να υποστηρίξουν το Ισραήλ

Πολεμικά πλοία και αεροσκάφη έχουν σπεύσει στην περιοχή.
via Associated Press

Εντός λίγων ωρών από την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, οι ΗΠΑ άρχισαν να μετακινούν πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή για να υποστηρίξουν το Ισραήλ με όποιον τρόπο χρειαστεί για να απαντήσει.

Δεύτερη ομάδα μάχης αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ αποπλέει την Παρασκευή από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια, ενώ δεκάδες αεροσκάφη αποστέλλονται σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις ανά τη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ειδικές δυνάμεις βοηθούν το Ισραήλ σε επίπεδο πληροφοριών και σχεδιασμού.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πως οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε έναν πιο γενικευμένο πόλεμο. Σε αυτό το πλαίσιο, η κύρια αποστολή των αμερικανικών δυνάμεων είναι η προβολή/ παρουσία επαρκούς ισχύος ώστε να αποτρέψουν τη Χεζμπολά, το Ιράν ή άλλες δυνάμεις στην περιοχή από το να επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση- ωστόσο οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες, εάν χρειαστεί. Επίσης, οι ΗΠΑ επιταχύνουν την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για τη μάχη ενάντια στη Χαμάς.

Όπλα και ειδικές δυνάμεις

Οι ΗΠΑ παρέχουν προσωπικό και πυρομαχικά στο Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε πως ένας μικρός «πυρήνας» μελών των ειδικών δυνάμεων βοηθά το Ισραήλ σε επίπεδο σχεδιασμού και πληροφοριών. Δεν τους έχει ανατεθεί διάσωση ομήρων, παρά κάποιες φημολογίες που έχουν κυκλοφορήσει, είπε αξιωματούχος, ωστόσο θα μπορούσαν να το κάνουν εάν χρειαστεί.

Επίσης αμερικανικές αμυντικές βιομηχανίες δίνουν προτεραιότητα στις παραγγελίες όπλων από το Ισραήλ που ήταν ήδη σε εξέλιξη. Εξαιρετικά υψηλής σημασίας μεταξύ αυτών είναι τα πυρομαχικά για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome. Μάλιστα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Τρίτη ότι η προμήθεια πυρομαχικών για το Iron Dome και συστημάτων αεράμυνας αποτελούσε άμεση προτεραιότητα.

«Στέλνουμε επιπλέον στρατιωτική συνδρομή, περιλαμβανομένων πυρομαχικών και αναχαιτιστών (πυραύλων) για την αναπλήρωση του Iron Dome» είπε ο Μπάιντεν. «Θα διασφαλίσουμε ότι το Ισραήλ δεν ξεμένει από αυτούς τους κρίσιμους πόρους για την υπεράσπιση των πόλεων και των πολιτών του».

Οι πύραυλοι του Iron Dome στοχεύουν ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύονται εναντίον ισραηλινών πόλεων. Σύμφωνα με τη Raytheon, το Ισραήλ έχει 10 συστήματα του τύπου εγκατεστημένα για την προστασία πόλεων. Στο πλαίσιο της επίθεσης που άρχισε το Σάββατο η Χαμάς έχει εκτοξεύσει πάνω από 5.000 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, οι περισσότερες εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το σύστημα, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Η Raytheon παράγει τα περισσότερα εξαρτήματα των πυραύλων του Iron Dome στις ΗΠΑ, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει δύο συστήματα στο απόθεμά του.

Πολεμικά πλοία και αεροπλάνα

via Associated Press

Ένα από τα πλέον ορατά παραδείγματα της αντίδρασης των ΗΠΑ ήταν η ανακοίνωση την Κυριακή από πλευράς του Πενταγώνου για αναδρομολόγηση της ομάδας μάχης του αεροπλανοφόρου Gerald R. Ford προς το Ισραήλ. Το αεροπλανοφόρο είχε μόλις ολοκληρώσει άσκηση με το ιταλικό πολεμικό ναυτικό και διετάχθη να πλεύσει γρήγορα προς την ανατολική Μεσόγειο.

Το αεροπλανοφόρο παρέχει μια σειρά από επιλογές. Πρόκειται για ένα πλωτό κέντρο διοικήσεως και ελέγχου και μπορεί να διεξάγει πληροφοριακό πόλεμο. Διαθέτει αεροσκάφη- ιπτάμενα ραντάρ E2 Hawkeye, που μπορούν να εντοπίζουν εκτοξεύσεις πυραύλων, να εκτελούν αποστολές παρακολούθησης και επιτήρησης εναερίου χώρου, εντοπίζοντας εχθρικά αεροσκάφη μα και κατευθύνοντας τις κινήσεις των αμερικανικών δυνάμεων.

Το κύριο όπλο του, βεβαίως, είναι τα μαχητικά F-18 που φέρει, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον εχθρικών δυνάμεων στον αέρα και στο έδαφος. Πέραν αυτών, έχει σημαντικές δυνατότητες και για ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποστολές, καθώς διαθέτει νοσοκομείο με μονάδα εντατικής θεραπείας και περίπου 40 νοσηλευτές, χειρουργούς και γιατρούς. Ακόμη έχει ελικόπτερα που μπορούν να μεταφέρουν εφόδια ή τραυματίες.

Την Παρασκευή το USS Dwight D. Eisenhower και η ομάδα μάχης του θα φύγει από το Νόρφολκ της Βιρτζίνια και θα πλεύσει προς τη Μεσόγειο, εν δυνάμει διπλασιάζοντας την δύναμη που στέλνει το αμερικανικό ναυτικό προς συνδρομή του Ισραήλ.

Το Eisenhower ήταν να πάει στη Μεσόγειο ούτως ή άλλως, και το Ford είναι κοντά στο τέλος της νυν αποστολής του στην περιοχή. Ωστόσο η κυβέρνηση Μπάιντεν μπορεί να αποφασίσει να παρατείνει την αποστολή και να κρατήσει και τα δύο αεροπλανοφόρα και τις ομάδες μάχης τους εκεί, είπε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

Πολεμικά αεροσκάφη

Το Πεντάγωνο έχει επίσης διατάξει επιπλέον πολεμικά αεροπλάνα για να ενισχύσει τα υπάρχοντα σμήνη Α-10, F-15 και F-16 σε βάσεις ανά τη Μέση Ανατολή και είναι έτοιμη να στείλει περισσότερα αν χρειαστεί.

Ο υπουργός Αεροπορίας Φρανκ Κένταλ είπε την Τρίτη σε εκδήλωση του Atlantic Council πως «ανέβαιναν ρυθμοί» διατάσσοντας να παραμείνουν εκεί που είναι – μαζί με τους αντικαταστάτες τους- μονάδες που ήταν να γυρίσουν πίσω.

Η αμερικανική πολεμική αεροπορία ήδη έχει σημαντική αεροπορική ισχύ στην περιοχή για να διεξάγει επανδρωμένες και μη επανδρωμένες αποστολές, κυρίως στη Συρία όπου ένα αμερικανικό F-16 την προηγούμενη διετάχθη να καταρρίψει ένα τουρκικό drone που αποτελούσε απειλή σε αμερικανικές χερσαίες δυνάμεις οι οποίες επιχειρούσαν εκεί.

Ο Κένταλ είπε επίσης ότι αμερικανικά C-17 προσγειώθηκαν και αποχώρησαν από το Ισραήλ από τις επιθέσεις και μετά. Τα αεροσκάφη μετέφεραν αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που ήταν εκεί για ασκήσεις οι οποίες δεν είχαν ασκήσει όταν άρχισαν οι επιθέσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αεροπορία των ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή