Τι θα φέρει η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την ΑΟΖ

Μεταξύ άλλων δημιουργούμε ένα καλό τετελεσμένο ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 18-19/6 με πολλά περισσότερα επιχειρήματα.
YΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ L. DI MAIO
YΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗΣ ΘΑΛΛΑΣΙΩΝ ΖΩΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΤΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΕΞ Ν. ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΙΤΑΛΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ L. DI MAIO
Eurokinissi

Η ανακήρυξη ΑΟΖ μοιάζει στην περιοχή μας με domino effect. Η υπογραφή με την Ιταλία θα φέρει τα εξής:

1. Η Αλβανία θα αποφασίσει τελικά, αν θα γίνει τουρκικός δορυφόρος. Η Ιταλία είναι ουσιαστικά - μετά έπεται η Ελλάδα - η χώρα στην οποία εν πολλοίς οφείλεται η οικονομική ζωή της Αλβανίας.

2. Η Ε.Ε θα έχει μεγαλύτερη εμπλοκή στα ζητήματα της Ελλάδας με την Τουρκία καθώς το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρον.

3. Δημιουργείται ένα θετικό δεδικασμένο για επόμενες πρακτικές, έστω και τμηματικά θα μπορέσουμε με την Αίγυπτο να συνεννοηθούμε καθώς η Αίγυπτος με την πρόταση εκεχειρίας (γνώριζαν οι Αιγύπτιοι οτι θα απορριφθεί από τον Σάρατζ) μπήκε ουσιαστικά στον ″πόλεμο″ της Λιβύης.

4. Οι ΗΠΑ που δε θα εμπλακούν σε καμία περίπτωση ενεργά, θα πάνε με το μέρος όσων φαίνεται ότι συνασπίζονται και ο συνασπισμός κρατών είναι υπέρ των ελληνικών θέσεων.

5. Το τουρκολιβυκό πρωτόκολλο σε συνδυασμό με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας νότια της Κρήτης και την ακύρωση της Συμφωνίας 2009 μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας, καθιστούσε ευάλωτο το Ιόνιο Πέλαγος, το οποίο έτσι και αλλιώς δεν τύγχανε άμυνας αντίστοιχης με αυτήν που έχουμε στο Αιγαίο.

6. Μην ξεχνάμε τα όποια κοιτάσματα υπάρχουν στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

7. Δημιουργούμε ένα καλό τετελεσμένο ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 18-19/6 με πολλά περισσότερα επιχειρήματα.

Δημοφιλή