Τιμή - ρεκόρ για αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ: Πωλήθηκε έναντι 18,7 εκατ. δολαρίων

Περισσότερα από 150.000 άτομα παρακολούθησαν την τρίωρη διαδικτυακή δημοπρασία.
Aaron Chown - PA Images via Getty Images

Αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ πωλήθηκε έναντι 18,7 εκατομμυρίων δολαρίων σε διαδικτυακή δημοπρασία του Sotheby’s που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιουλίου, καταγράφοντας ρεκόρ.

Την ελαιογραφία σε δρύινο τελάρο του 26χρονου Ρέμπραντ, με τίτλο «Αυτοπροσωπογραφία με κολάρο και μαύρο καπέλο» (1632), διεκδίκησαν έξι πλειοδότες.

Τη διαδικτυακή δημοπρασία παρακολούθησαν περισσότερα από 150.000 άτομα, καθώς μόλις τριάντα υποψήφιοι αγοραστές παρευρέθησαν με φυσική παρουσία στην έδρα του οίκου στη New Bond Street του Λονδίνου για την τρίωρης διάρκειας πώληση.

Η αυτοπροσωπογραφία του Ρέμπραντ που εμφανίστηκε σε δημοπρασία τελευταία φορά ήταν το 2003 και είχε πωληθεί στην τιμή των 7,6 εκατ. δολαρίων . Το έργο ήταν μία από τις τρεις αυτοπροσωπογραφίες του Ρέμπραντ που παραμένουν ακόμη σε ιδιώτες συλλέκτες και «το μοναδικό που θα μπορούσε να βγει σε δημοπρασία», όπως σημείωσε ο οίκος. Οι διαστάσεις του είναι 22 x 16 εκατοστά.

Ο Ρέμπραντ ζωγράφισε το έργο την πρώτη περίοδο της εγκατάστασης του στο Άμστερνταμ και ενώ είχε μόλις ερωτευθεί τη μελλοντική σύζυγο του Σάσκια, η οποία έφυγε από τη ζωή σε νεαρή ηλικία από φυματίωση.

Aaron Chown - PA Images via Getty Images

Η δημοπρασία αφορούσε έργα πέντε αιώνων ιστορίας της τέχνης -από Ρέμπραντ μέχρι Πικάσο και από Μιρό μέχρι Banksy.

Την υψηλότερη τιμή κατέγραψε ο πίνακας «Γυναίκα με κόκκινο καπέλο» του Χουάν Μιρό, έργο του 1927, το οποίο πωλήθηκε έναντι 28,9 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, πωλήθηκε αντί 2,2 εκατ. λιρών - ποσό σχεδόν διπλάσιο των προβλέψεων- το τρίπτυχο «Μεσογειακή θαλάσσια θέα», έργο του 2017 του Banksy, που απεικονίζει τη θάλασσα με πορτοκαλί σωσίβια και είναι φόρος τιμής στις ζωές που χάθηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κρίσης του προσφυγικού.

Παρά το γεγονός ότι η αγορά της τέχνης έχει πληγεί από την πανδημία, η διαδικτυακή δημοπρασία έφερε στα ταμεία του οίκου Sotheby’s 192,7 εκατ. δολάρια.

Με πληροφορίες από The Art Newspaper