Το 4ο πακέτο μέτρων στήριξης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις

Αύξηση του αριθμού των δικαιούχων οι οποίοι δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση του Δημοσίου. Τι ισχύει για τους έξι επιστημονικούς κλάδους και τα 600 ευρώ.
|
NurPhoto via Getty Images

Σχέδιο τόνωσης της οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο το οποίο σχεδίασε η κυβέρνηση παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί, ανακοινώνοντας το 4ο πακέτο μέτρων στήριξης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις. Το νέο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δάνεια μέσω κρατικής ενίσχυσης, ενίσχυση προϋπολογισμού για το δώρο Πάσχα των εργαζομένων και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων οι οποίοι δικαιούνται την έκτακτη ενίσχυση του Δημοσίου.

Αναλυτικά τα μέτρα τα οποία παρουσίασαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιαδής και υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, περιλαμβάνουν:

  • Αύξηση του αριθμού των μισθωτών οι οποίοι δικαιούνται το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι φτάνουν πλέον τους 1,8 εκατ ευρώ ή το 81% του συνόλου των εργαζομένων. Επίσης, καλύπτεται και η ασφαλιστική εισφορά για 45 ημέρες, ενώ δίνεται αναστολή πληρωμών φόρων για 4 μήνες και 25% έκπτωση αν πληρωθούν έγκαιρα.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων οι οποίες εντάσσονται στα μέτρα στήριξης. Συνολικά καλύπτονται από διαφορετικά σχήματα 800.000 επιχειρήσεις ή 76% του συνόλου. Σύμφωνα με τα μέτρα που λαμβάνονται, προβλέπεται αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Δίνεται 25% έκπτωση στην καταβολή των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, εφόσον αυτές πληρωθούν εμπρόθεσμα. Αν καταβληθεί ο ΦΠΑ εμπρόθεσμα τότε το 25% του ΦΠΑ θα καλύψει μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Προϋπόθεση να μην χαθούν θέσεις εργασίας.
  • Από τα μέτρα στήριξης καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων ανεξαρτήτως νομικής μορφής ή το 75% του συνόλου.
  • Θεσπίζεται «επιστρεπτέα προκαταβολή» για στήριξη μικρομεσαίων. Το ύψος της χρηματοδότησης είναι 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσό που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα επιστραφεί μερικώς ή ολικώς αργότερα. Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν το σχήμα αυτό θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα “My Business support” της ΑΑΔΕ τις επόμενες μέρες. Στόχος του σχήματος αυτού είναι η στήριξη των επιχειρήσεων ούτως ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης. Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας από το Taxis. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ως τις 10 Απριλίου. Για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης δεσμεύονται με ρήτρα μη απολύσεων η οποία ισχύει από σήμερα.
  • Το δώρο Πάσχα θα δοθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Όσες δεν καλύπτονται από τα μέτρα πρέπει να το πληρώσουν πριν το Πάσχα, όπως ορίζει ο νόμος. Όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν σε αναστολή εργασιακής σχέσης, για το διάστημα της αναστολής το Δώρο θα καταβληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Ειδικά για φέτος προβλέπεται δώρο Πάσχα σε δημόσιους υπαλλήλους στο χώρο της υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
  • Μετά από συνεννόηση με τις τράπεζες θα διευκολυνθεί η αποπληρωμή των δόσεων για τα ενήμερα δάνεια.
  • Θα δοθεί στήριξη σε κλάδους πρωτογενή τομέα που πλήττονται από την κρίση. Διατίθεται αρχικά ποσό 150 εκατ. ευρώ, ενώ θα αξιοποιηθούν κοινοτικοί πόροι του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Σταϊκούαρας δήλωσε ότι θα υπάρξει συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός με αύξηση των πιστώσεων του ειδικού λογαριασμού κατά 5 δισ. ευρώ. Όπως εξήγησε, συνολικά οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων φτάνουν το 2,1 δισ., ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές σε 1,5δισ ευρώ και τα μέτρα στήριξης σε 1,4 δισ. ευρώ. Συνολικά οι παρεμβάσεις φτάνουν τα 5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό εργασίας Γιάννη Βρούτση, από 1η Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους προκειμένου να μειωθεί 40% το ενοίκιο πρώτης κατοικίας, αλλά και για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Αντίστοιχα, από τις 6 Απριλίου οι επαγγελματίες με έως 5 εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν της στήριξης 800 ευρώ αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Σε ότι αφορά τους έξι επιστημονικούς κλάδους θα διατεθεί εκπαιδευτικό επίδομα – αποζημίωση 600 ευρώ για τον Απρίλιο. Το ποσό είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και χωρίς παρακρατήσεις. Η πρώτη δόση (400 ευρώ) θα δοθεί μετά το πρώτο 10ημερο. Θα γίνει με voucher. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι αν η κρίση συνεχιστεί από τον Μάιο αυτοί οι κλάδοι ελεύθερων επαγγελματιών θα ενταχθούν μαζί με τις υπόλοιπες κατηγορίες στους δικαιούχους του ειδικού επιδόματος των 800 ευρώ.

Με μείωση 25% θα καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές οι επαγγελματίες οι οποίες θα τις πληρώσουν κανονικά για το διάστημα Φεβρουαρίου – Μαρτίου.