ΠΟΛΙΤΙΚΗ
27/08/2019 18:35 EEST

Το «αγκάθι» της ΔΕΗ στην ατζέντα του υπουργικού συμβούλιου

Ξεχωρίζουν οι αλλαγές στον Άρειο Πάγο και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο – Προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ

Costas Baltas / Reuters

Oι αλλαγές στον Άρειο Πάγο και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ κυριαρχούν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου, που θα συνεδριάσει την Τετάρτη 28 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στους πολιτικούς συντάκτες, στην συνεδρίαση αυτή  θα γίνει -όπως υπαγορεύει το Σύνταγμα- επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά από εισήγηση του Υπουργού Δικαιοσύνης.

Στην ατζέντα όμως προβλέπεται και συζήτηση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, για το οποίο θα γίνουν εισηγήσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και τους υπουργούς κ. Κωστή Χατζηδάκη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Επίσης θα συζητηθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με το οποίο «ξεμπλοκάρει» το ζήτημα των εξετάσεων για τις άδειες οδήγησης και ρυθμίζονται άλλα κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι και η πρόταση της κυβέρνησης για τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Μία μέρα αργότερα, την Πέμπτη 29/8, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας για την κατάσταση της Δ.Ε.Η.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η Δ.Ε.Η. ήταν μια από τις ωρολογιακές βόμβες που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ, τέτοια εποχή το 2014, η Δ.Ε.Η. είχε περίπου 2 δις κεφαλαιοποίηση, ενώ πριν από τις ευρωεκλογές ήταν περίπου στο 1/7 αυτής.

Δέσμευση της κυβέρνησης είναι να γίνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει τη Δ.Ε.Η. η οποία για να σταθεί όρθια απαιτείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα παρουσιάσουν στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς και ο νέος Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Δ.Ε.Η. κ. Γιώργος Στάσσης.

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον κ. Πέτσα, έγιναν γνωστές και λεπτομέρειες σχετικά με τις επισκέψεις του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και το πρόγραμμά του για τις επόμενες μέρες.

Έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το ταξίδι του στο Παρίσι και την συνάντηση του με τον Πρόεδρο Μακρόν, ετοιμάζεται να μεταβεί την Πέμπτη 29/8 στο Βερολίνο. Εκεί θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομικών κ. Σόλτς.

Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται η οικονομία,  το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η προσέλκυση επενδύσεων  με έμφαση στον τομέα της ενέργειας. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά. Παράλληλα όμως, στην συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας όλα τα ζητήματα, διεθνή και διμερή, συζητούνται σε αυτές τις συναντήσεις.

Sponsoed post