Το ελληνικό διαβατήριο στα πιο ισχυρά του κόσμου για το 2024

Πού ταξιδεύεις χωρίς βίζα.
Rear view of friends walking at the airport
Rear view of friends walking at the airport
FG Trade via Getty Images

Το να μπορεί κανείς να ταξιδεύει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς και αποκλεισμούς σε κάθε γωνιά της γης είναι ένα προνόμιο που δεν απολαμβάνουν όλοι οι λαοί.ωΤο 2024 φέρνει τις ευρωπαϊκές χώρες πολύ ψηλά στην λίστα των «ισχυρών διαβατηρίων» της Arton Capital’s Passport Index, όπου κανείς μπορεί να ταξιδέψει χωρίς βίζα.

Το ελληνικό διαβατήριο αναβαίνει δύο σκαλοπάτια από το 2023 και συγκαταλέγεται πλέον στα πέντε καλύτερα του κόσμου μαζί με της Μάλτας και της Ελβετίας.

via Associated Press

Οι κάτοχοι γαλλικών, γερμανικών, ιταλικών, ιαπωνικών, ισπανικών και διαβατηρίων της Σιγκαπούρης μπορούν να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε που ο Δείκτης Henley Passport άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελευθερίες εδώ και 19 χρόνια.

Ο δείκτης δημιουργήθηκε από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία παροχής ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Η Ελλάδα, Μάλτα και Ελβετία μοιράζονται την πέμπτη θέση με τους πολίτες τους να μπορούν να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 190 προορισμούς ενώ τα ασιατικά έθνη, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, εξακολουθούν να βρίσκονται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στην κορυφή.

Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση με πρόσβαση σε 193 προορισμούς, στην τρίτη θέση είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία με 192 προορισμούς ενώ η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο στην τέταρτη θέση με 193 προορισμούς.

Paul Biris via Getty Images

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν βελτιώσει την κατάταξή τους και βρίσκονται πλέον στο Νο. 6 μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς, ακολουθούν στην έβδομη θέση, μαζί με την Ουγγαρία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Μεγαλώνει το χάσμα με την Ασία

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία που ξεκίνησαν την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς στη βαθμολογία τους χωρίς βίζα από το 2014, φτάνοντας φέτος στην 11η θέση.

Ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός του δείκτη διαβατηρίων, δήλωσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι άνθρωποι ταξιδεύουν περισσότερο και απολαμβάνουν όλο και περισσότερο μακρινούς και εξωτικούς προορισμούς, καθώς η ελεύθερη πρόσβαση σε περισσότερες χώρες κάνει την διάθεση για ταξίδια ακόμη μεγαλύτερη.

© Marco Bottigelli via Getty Images

«Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024», λέει ο Kaelin. «Ωστόσο, οι κορυφαίες χώρες είναι πλέον σε θέση να ταξιδεύουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από το Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα».

Η Συρία – με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόνο 29 προορισμούς – είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην κατάταξη όπως το Ιράκ (31) και το Πακιστάν (34).

Η λίστα της Henley & Partners είναι ένας από τους πολλούς δείκτες που δημιουργήθηκαν από χρηματοπιστωτικές εταιρείες για την ταξινόμηση των παγκόσμιων διαβατηρίων σύμφωνα με την πρόσβαση που παρέχουν στους πολίτες τους.

Το Passport Index της Arton Capital λαμβάνει υπόψη τα διαβατήρια 193 χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών και έξι κρατιδίων όπως η Ταϊβάν, Μακάο, Χονγκ Κονγκ, Κοσσυφοπέδιο, Παλαιστίνη και Βατικανό ενώ εδάφη που προσαρτώνται σε άλλες χώρες εξαιρούνται.

Η 10αδα των πιο ισχυρών διαβατηρίων για το 2024

• Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
• Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
• Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
• Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
• Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
• Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
• Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
• Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
• Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία (186 προορισμοί)
• Ισλανδία (185 προορισμοί)

Πηγή: CNN Travel

Δημοφιλή