To «Φάντασμα του Κιέβου»: Ο «αστικός θρύλος» του άγνωστου Ουκρανού πιλότου Mig-29 που καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά

Οι φήμες και τα βίντεο που κάνουν θραύση στα social media.
.
.
@DefenceU

Καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη και οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα και στους δρόμους του Κιέβου, ο πόλεμος της πληροφορίας και της προπαγάνδας μαίνεται επίσης, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες και να προβαίνουν σε διάφορους ισχυρισμούς, συχνά διαψεύδοντας ο ένας τον άλλον- με τη ρωσική πλευρά να επιδιώκει να δικαιολογήσει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που εξαπέλυσε ο πρόεδρος Πούτιν και την ουκρανική να επιχειρεί να τονώσει το ηθικό των σκληρά πιεζόμενων ενόπλων δυνάμεών της. Αμέτρητες είναι οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, και πολλά εξ αυτών είναι είτε ψεύτικα, είτε στημένα, είτε παλιά βίντεο που προβάλλονται ως νέα, σκοπίμως ή κατά λάθος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η απάντηση Ουκρανών συνοριοφυλάκων ενός μικρού νησιού στο ρωσικό Π.Ν., που εμψυχώνει τη χώρα

Τι λέει η Ρωσία για το περιστατικό με τους Ουκρανούς συνοριοφύλακες σε μικρό νησί

Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο φαίνεται να εντάσσεται (αν και, σε αυτό το «θολό» πλαίσιο της ομίχλης του πολέμου ουδείς μπορεί να είναι εύκολα βέβαιος για κάτι) ο αναδυόμενος «αστικός θρύλος» του «Φαντάσματος του Κιέβου»: Είναι το όνομα που έδωσαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε έναν άγνωστο/ υποτιθέμενο πιλότο ενός ουκρανικού MiG-29, ο οποίος έχει γίνει «viral» καθώς, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές, έχει καταρρίψει έναν αριθμό από ρωσικά αεροσκάφη. Όπως λέγεται, έχει κάνει έξι καταρρίψεις, κάτι που θα του έδινε τον τίτλο του «άσσου» (τον οποίο ένας πιλότος αποκτά στις πέντε καταρρίψεις)- για την ακρίβεια του «πρώτου Ευρωπαίου άσσου από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Χρήστες των social media αναπαράγουν βίντεο που υποτίθεται δείχνουν το MiG-29 πάνω από ουκρανικές πόλεις. Σε μια περίπτωση (η οποία αναπαράχθηκε και από το υπουργείο Άμυνας της χώρας) πρόκειται για καθ′ ομολογίαν τεχνητό βίντεο, που φτιάχτηκε από παιχνίδι, μα έγινε ως φόρος τιμής, με σχόλιο «αν είναι αληθινός, ο Θεός μαζί του, αν είναι ψεύτικος, προσεύχομαι για περισσότερους σαν ”αυτόν”». Ακολουθεί το συγκεκριμένο βίντεο:

Αν και το πιθανότερο, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι να πρόκειται για έναν «αστικό θρύλο» που δημιουργήθηκε μόνος του ή ως επικοινωνιακό τέχνασμα της ουκρανικής ηγεσίας για να τονωθεί το ηθικό, πολλοί χρήστες λένε πως, είτε είναι αληθινό είτε όχι, το «Φάντασμα του Κιέβου» αποτελεί έμπνευση για τους αμυνόμενους, αλλά και όσους τάσσονται υπέρ της Ουκρανίας. Αξίζει να σημειωθεί πως σχετική ανάρτηση έκανε και το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, γράφοντας πως «δεκάδες έμπειροι στρατιωτικοί πιλότοι που είχαν αποστρατευτεί επιστρέφουν στην πολεμική αεροπορία. Ποιος ξέρει, ίσως ένας εξ αυτών να είναι ο ιπτάμενος εκδικητής του MiG-29 που βλέπουν τόσο συχνά οι κάτοικοι του Κιέβου».

Ακολουθούν κάποια από τα βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επαναλαμβάνουμε, πως δεν υπάρχει κανένα χειροπιαστό στοιχείο που να δείχνει ότι όντως υπάρχει αυτός ο πιλότος (και όποιος έχει κάποιες βασικές γνώσεις περί σύγχρονου αεροπορικού πολέμου κατανοεί πως θα ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξει όντως το «Φάντασμα του Κιέβου»- ειδικά δεδομένης της συντριπτικής υπεροχής της Ρωσίας στον αέρα και της κατάστασης της ουκρανικής αεροπορίας).