Το Κίεβο λέει πως προέλασε στο Μπαχμούτ, μα υποβαθμίζει τα περί αρχής της αντεπίθεσης

Απάντηση σε σχόλια του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
via Associated Press

Ουκρανικές δυνάμεις προέλασαν περίπου 2 χλμ γύρω από το Μπαχμούτ αυτή την εβδομάδα και δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ την Παρασκευή.

Η ίδια ωστόσο φάνηκε να υποβαθμίζει εικασίες πως η Ουκρανία είχε ήδη αρχίσει την πολυαναμενόμενη αντεπίθεσή της και κάλεσε τους Ουκρανούς να αψηφήσουν αυτά που χαρακτήρισε ως ρωσική παραπληροφόρηση σχετικά με την κατάσταση μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ.

Κάποιοι Ρώσοι bloggers στρατιωτικών θεμάτων ανέφεραν την Πέμπτη πως ουκρανικά στρατεύματα είχαν διασπάσει τμήματα του μετώπου. Η Μόσχα αρνήθηκε τις αναφορές αυτές και είπε ότι η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο μετά από 10 μήνες σκληρών μαχών για το Μπαχμούτ.

«Πώς καλύπτει ο εχθρός τις μάχες στο Μπαχμούτ; Αυτοσυγχαίρεται, μιλά για υποτιθέμενες επιτυχίες και εφευρίσκει ιστορίες για τη στρατιωτική μας διοίκηση» έγραψε η Μαλιάρ στο Telegram. «Ταυτόχρονα δίνει ψευδείς πληροφορίες για την έλλειψη όπλων, που πιθανότατα έχει σκοπό να δικαιολογήσει την πραγματική κατάσταση».

Περιγράφοντας αυτό που χαρακτήρισε ως την «αληθινή κατάσταση» την τελευταία εβδομάδα, είπε πως «ο εχθρός απέτυχε να υλοποιήσει τα σχέδιά του, ο εχθρός υπέστη τεράστιες απώλειες έμψυχου δυναμικού, οι υπερασπιστές μας προέλασαν 2 χλμ στον τομέα του Μπαχμούτ, δεν χάσαμε ούτε μία θέση στο Μπαχμούτ αυτή την εβδομάδα».

Σε άλλη ανάρτηση η Μαλιάρ είπε αργότερα πως οι ρωσικές επιθέσεις έβρισκαν απέναντί τους αμυντικές επιχειρήσεις και αντεπιθέσεις, υποδεικνύοντας πως τέτοιες κινήσεις δεν θα έπρεπε να θεωρούνται μέρος οποιασδήποτε μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης. «Η κατάσταση είναι σε εξέλιξη στα ανατολικά για αρκετούς μήνες» έγραψε. «Αυτό είναι! Τίποτα παραπάνω δεν συμβαίνει».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή