Manchul Kim for HuffPost
ΔΙΕΘΝΕΣ
17/06/2019 16:43 EEST

Το συγκρότημα G-Voice της Νότιας Κορέας που βοηθά τους ομοφυλόφιλους να βρουν τη φωνή τους

«Η K-Pop του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μιας συντηρητικής χώρας.

ΣΕΟΥΛ, Νότια Κορέα- Ένα απόγευμα Κυριακής, τα μέλη του G-Voice συναντήθηκαν στον χώρο που κάνουν πρόβες, σε ένα μικρό γραφείο του «Chingusai» (ή «Μεταξύ Φίλων» όπως μεταφράζεται), μιας κορεάτικης οργάνωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.  

Το συγκρότημα-χορωδία, που ιδρύθηκε το 2003, έχει χαρακτηριστεί «η K-Pop του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει και παραδοσιακά φολκλόρ κομμάτια, όπως επίσης και σύγχρονες συνθέσεις, που βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες τους, όντας γκέι στην Κορέα.

«Η χορωδιακή μουσική δεν έχει να κάνει με το να κλέψω την παράσταση τραγουδώντας μόνος μου», λέει ο Jeon Jae-woo, ιδρυτικό μέλος και μουσικός διευθυντής της χορωδίας. «Αντίθετα, είναι μια διαδικασία προσαρμογής και συγχρονισμού των φωνών μας, δημιουργώντας μια συγχορδία».

Στη Νότια Κορέα, δεν υπάρχει απολύτως καμία προστασία για την LGBTQ κοινότητα και οι διακρίσεις είναι ευρέως διαδεδομένες. Μέχρι το 2003, η ομοφυλοφιλία χαρακτηριζόταν «επιβλαβής και άσεμνη», υπό τον κορεατικό νόμο.

Ένα Γκέι Φεστιβάλ, το Queer Culture Festival, που έγινε πέρσι στη Σεούλ, συγκέντρωσε πάνω από 120.000 άτομα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Αλλά καταστράφηκε από αντιδράσεις και βία, όταν αντι-ομοφυλοφιλικές χριστιανικές ομάδες εισέβαλαν στο φεστιβάλ και επιτέθηκαν στους συμμετέχοντες, ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε χωρίς να επέμβει.

«Η ευρεία κουλτούρα του μίσους στην Κορέα δεν στοχεύει μόνο τους γκέι, αλλά οποιαδήποτε καταπιεσμένη ομάδα», είχε δηλώσει τότε ο Kang Myeong-jin, επικεφαλής του Seoul Queer Culture Festival, μιλώντας στην The Korea JoongAng Daily. «Κάποιοι θέλουν να διαγράψουν αυτές τις καταπιεσμένες ομάδες από την κοινωνία. Αλλά δεν μπορούμε να διαγραφούμε. Είμαστε εδώ και έχουμε ανάγκη να είμαστε ορατοί».

«Ένα εβδομαδιαίο ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού μου»

 

Ένα από τα πιο προβεβλημένα, πρώην μέλη του G-Voice, είναι ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Kim Jho Gwang-soo, ένας από τους λίγους celebrities που έχει αποκαλύψει ανοιχτά την ομοφυλοφιλία του. Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι νόμιμος στην Νότια Κορέα, αλλά το 2013 ο Kim Jho παντρεύτηκε τον σύντροφό του Kim Seung-hwan σε μια συμβολική τελετή. Ο γάμος, που περιλάμβανε και μια μουσική παράσταση, διακόπηκε για λίγη ώρα όταν ένας άντρας εισέβαλε πάνω στη σκηνή και πέταξε περιττώματα και φαγητό στο συγκρότημα, ισχυριζόμενος ότι ο Θεός του ζήτησε να το κάνει.

Για τα περισσότερα μέλη, η χορωδία προσφέρει μια αναγκαία για αυτούς κοινότητα.

«Το G-Voice ήταν η πρώτη γκέι κοινότητα της οποίας έγινα μέλος», λέει ο Owen, ένας τραγουδιστής που δεν ήθελε να αποκαλύψει το πραγματικό του όνομα, γιατί δεν έχει δηλώσει ανοικτά ότι είναι γκέι. Τραγουδά με τη χορωδία εδώ και έξι χρόνια. «Αν δεν είχα μπει στο G-Voice, ο Owen του σήμερα δεν θα υπήρχε… Για εμένα, το απόγευμα της Κυριακής είναι ένα εβδομαδιαίο ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού μου».

Ο Eui-seok είδε την πρώτη συναυλία των G-Voice πριν από 10 χρόνια, όταν ήταν ακόμη φοιτητής. «Εκείνη την εποχή, ήμουν σε μια σύγχυση για την ταυτότητά μου και δεν είχα καθόλου φίλους από τη LGBT κοινότητα», λέει. «Αλλά μόλις είδα τη συναυλία των G-Voice, μπόρεσα να αποκτήσω αυτοπεποίθηση».

Το G-Voice έχει γίνει μια σχεδόν θρησκευτική εμπειρία, λέει. «Είναι σαν να πηγαίνεις στην εκκλησία, γιατί είσαι στην κοινότητά σου».

«Η K-Pop του κινήματος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Τα περισσότερα τραγούδια των G-Voice είναι δικές τους δημιουργίες. Λέξεις που ήταν κρυμμένες στις καρδιές τους, τώρα έχουν γίνει στοίχοι για την σκηνή.

«Αρχίσαμε να γράφουμε τα δικά μας κομμάτια για να μπορούμε να τραγουδάμε τις ιστορίες που θέλαμε εμείς να πούμε», λέει ο Jeon, του οποίου το αγαπημένο κομμάτι είναι το «Confession» («Εξομολόγηση»). Στους στοίχους αναφέρονται τα εξής:

Πώς να το πω αυτό;

Το πρωί;

Το βράδυ;

Με γράμμα;

Κατά τη διάρκεια του φαγητού;

Να το πω δυνατά;

Ή με τα δάκρυά μου;

Ή μήπως πρέπει να το κρατήσω μέσα μου;

Τον Μάρτιο, οι G-Voice κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ στα τελευταία 16 χρόνια, με εννέα τραγούδια, μεταξύ των οποίων το «Confession» και το «Open the Closet» («Άνοιξε την ντουλάπα»). Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα πάνε στην Chingusai, την οργάνωση για τα δικαιώματα.  

Και άλλες κορεατικές οργανώσεις δικαιωμάτων στηρίζουν τους G-Voice, στην προσπάθειά τους να οργανωθούν για να έχουν νομική προστασία. «Οι συντηρητικές πολιτικές ομάδες είναι ο κοινός μας εχθρός, οπότε κατά κάποιο τρόπο μας ενώνουν», λέει ο Jeon, προσθέτοντας με γέλια ότι η χορωδία έχει συγκριθεί με το πολύ δημοφιλές K-Pop συγκρότημα, τους BTS. «Πιστεύω ότι περισσότερο το τραγούδι διάλεξε εμάς, παρά εμείς το τραγούδι».