Το σπάνιο ρολόι Patek Philippe του τελευταίου Κινέζου αυτοκράτορα βγαίνει σε δημοπρασία

Αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει σε δημοπρασία.
.
.
PHILIPS AUCTION HOUSE

Το ρολόι χειρός που κάποτε ανήκε στον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας, Που Γι, αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια δολάρια όταν βγει σε δημοπρασία στο Χονγκ Κονγκ στις 23 Μαΐου από τον οίκο δημοπρασιών Phillips.

Ο λόγοι για την τόσο υψηλή τιμή εκτίμησης δεν έχουν να κάνουν μόνο με το όνομα του ιδιοκτήτη, αλλά και με τη σπανιότητα του ρολογιού - ενός Patek Philippe Reference 96 Quantieme Lune, από τα 8 που υπάρχουν στον κόσμο αυτή τη στιγμή - καθώς και με την πλούσια ιστορία του, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Phillips.

.
.
.phillips.com/detail/patek-philippe/HK080623/3

Το πλατινένιο ρολόι διαμέτρου 1,2 ιντσών διαθέτει καντράν με αραβικούς αριθμούς, ροζ χρυσούς δείκτες και λειτουργία «φάσης της σελήνης» που δείχνει πόσο ορατό είναι το φεγγάρι από τη Γη σε κάθε δεδομένη στιγμή.

Κάποια εξαρτήματα χρονολογούνται από το 1929, ωστόσο ο Patek Philippe αναβάθμισε και ολοκλήρωσε το ρολόι το 1937.

Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ο Που Γι απέκτησε το ρολόι, ωστόσο τα αρχεία δείχουν ότι πουλήθηκε αρχικά μέσω ενός καταστήματος ειδών πολυτελείας στο Παρίσι.

Ιστορικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του ο οίκος Phillips αποδεικνύουν ότι ο πρώην αυτοκράτορας είχε μαζί του το ρολόι όταν πέρασε πέντε χρόνια σε σοβιετική φυλακή, ενώ αργότερα το δώρισε στον Ρώσο μεταφραστή και φίλο του στη διάρκεια αυτών των ετών, Γκεόργκι Περμιάκοφ.

Ο Περμιάκοφ εν τω μεταξύ, κράτησε το ρολόι μέχρι τον θάνατό του το 2005. Το ρολόι πέρασε στους κληρονόμους του και τελικά δόθηκε στον οίκο Phillips το 2019.

.
.
.phillips.com/detail/patek-philippe/HK080623/3

Το ρολόι έχει ήδη εκτεθεί στη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, το Λονδίνο και την Ταϊπέι και θα ταξιδέψει στη Γενεύη πριν επιστρέψει στο Χονγκ Κονγκ, όπου θα πωληθεί στα κεντρικά γραφεία της Phillips στις 23 Μαΐου.

Η ιστορία του τελευταίου αυτοκράτορα

Pictures from History via Getty Images

Η ζωή του Που Γι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1987 με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».Η ζωή του Που Γι μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1987 με τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι «Ο τελευταίος αυτοκράτορας».

Του επετράπη ωστόσο να διατηρήσει τον τίτλο του και συνέχισε να ζει πλουσιοπάροχα στο παλάτι μέχρι το 1924, όταν αναγκάστηκε να φύγει κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος.

Συμμάχησε με τους Ιάπωνες, οι οποίοι τον εγκατέστησαν ως αυτοκράτορα-μαριονέτα στο κράτος της Μαντζουρίας, από το 1934 έως το 1945 (εκείνη την εποχή απέκτησε και το ρολόι). Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αιχμαλωτίστηκε από τους Σοβιετικούς καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Μαντζουρία και πέρασε 5 χρόνια έγκλειστος.

Πριν επιστρέψει στην Κίνα το 1950 προκειμένου να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, έδωσε το ρολόι και άλλα προσωπικά του αντικείμενα στον Περμιάκοφ πιστεύοντας ότι θα τον εκτελούσαν. Τελικά ο Που Γι κατέληξε σε μια κινεζική φυλακή «επανεκπαίδευσης» για μια δεκαετία προτού αποφυλακιστεί για να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής του ως το 1967 ως ιδιώτης

Δημοφιλή