Το Βρετανικό Μουσείο προτείνει στην Ελλάδα «συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς.
(Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images)
(Photo by Richard Baker / In Pictures via Getty Images)
Richard Baker via Getty Images

Σε συνέντευξη του στο πολιτιστικό περιοδικό των Sunday Times, ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Τζόναθαν Ουίλιαμς πρότεινε στην Ελλάδα μία «συνεργασία» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τα γλυπτά, 17 αγάλματα και μέρος της ζωφόρου που κοσμούσε τον ναό του Παρθενώνα στην Ακρόπολη αποσπάστηκαν από τον λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, ενώ ήταν πρεσβευτής της Βρετανίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και έκτοτε αποτελούν αντικείμενο έντονης διαμάχης.

Ο Τζόναθαν Ουίλιαμς είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει «να αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» γύρω από τα γλυπτά.

«Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή “συνεργασία για τον Παρθενώνα” με τους φίλους και συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας», δήλωσε.

Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πει ότι θα επιστρέψει τα γλυπτά με τον Ουίλιαμς να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής (σ.σ. του Βρετανικού Μουσείου), προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν τρόπο να προχωρήσουν σε πολιτιστικές ανταλλαγές σε ένα επίπεδο έντασης και δυναμισμού που δεν έχει ξαναγίνει μέχρι τώρα».

«Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε», σημείωσε ο Ουίλιαμς.

Όπως αναφέρει ο Guardian για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας όσον αφορά την επιστροφή των γλυπτών «ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα ως αντάλλαγμα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο».

Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις, αλλά είπε: «Δεν αρκούν τα μικρά βήματα. Θέλουμε μεγάλα βήματα», ενώ ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «μία βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες» με τη «θετική προσφορά για συνεργασία». .

«Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια ιστορική πράξη. Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».