ΚΟΙΝΩΝΙΑ
02/04/2018 07:39 EEST

Το «ξέσπασμα» του Χρυσοχοΐδη στη γιορτή της ομάδας ΔΙ.ΑΣ (vid)

Γιορτή με αφορμή τη συμπλήρωση οχτώ ετών από την ίδρυση της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. πραγματοποίησαν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο νυχτερινό κέντρο Ιερά Οδός το Σωματείο Ειδικών Φρουρών Αττικής και η διοίκηση της αστυνομικής υπηρεσίας.

Μεταξύ άλλων, το παρών έδωσε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επί των ημερών του οποίου ιδρύθηκε το 2010 η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών, Βασίλης Ντούμας, έδωσε το λόγο στον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος ζήτησε από τον κόσμο που είχε γεμίσει το μαγαζί να χειροκροτήσει «για τα παλικάρια που μας βλέπουν από εκεί πάνω και θα τα τιμάμε για πάντα (σ.σ. πρόκειται για αναφορά στους δύο άνδρες της ΔΙ.ΑΣ. που είχαν δολοφονηθεί από κακοποιούς στου Ρέντη).

Κατόπιν, ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι «θα στήσουμε παντού ανδριάντες, γιατί εσείς κάθε μέρα δίνετε τη ζωή σας για να προστατεύσετε την κοινωνία. Πριν οχτώ χρόνια οραματίστηκα  τη συγκεκριμένη υπηρεσία. Σήμερα είμαι περήφανος».

Το λόγο πήρε και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Λευτέρης Οικονόμου (επί των ημερών του ιδρύθηκε η ΔΙ.ΑΣ.), ο οποίος ανέφερε ότι «μέσα σε ένα μήνα πήραμε την απόφαση να ιδρυθεί η υπηρεσία και στις  αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας του 2010 η ΔΙ.ΑΣ. μπόρεσε να λειτουργήσει και να απαντήσει στην απαίτηση του ελληνικού λαού για αίσθηση ασφαλείας. Γιατί μετά τα τραγικά γεγονότα του 2008 η κατάσταση στο μέτωπο της εγκληματικότητας ήταν απερίγραπτη».

Από την πλευρά τους τόσο ο Βασίλης Ντούμας όσο και ο διοικητής της ΔΙ.ΑΣ., Θανάσης Κάμπρας, τόνισαν την ανάγκη να μην ξεχάσει κανείς στην ΕΛ.ΑΣ. τους αστυνομικούς που έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας.

Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. σε αριθμούς

Μετράει οχτώ χρόνια ζωής, έχει γράψει στο «βιογραφικό» της 4.000.000 ελέγχους προσώπων, 2.000.000 ελέγχους οχημάτων και 75.000 συλλήψεις.

Η υπηρεσία, ωστόσο, έχει αποδυναμωθεί σε προσωπικό τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «ΔΙ.ΑΣ.» υπάρχουν σήμερα περίπου 450 αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι οποίοι ανήκουν τυπικά στη δύναμη της αλλά στην πραγματικότητα έχουν μετακινηθεί σε άλλες θέσεις (φύλαξη επωνύμων και άλλες υπηρεσίες). Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι από τον Αύγουστο του 2017 μέχρι σήμερα, έχουν φύγει από τη δύναμη της ΔΙ.ΑΣ. 200 αστυνομικοί.

Η υπηρεσία άρχισε να «φυλλορροεί» από το 2013. Και αυτό γιατί παραβιάστηκε ο κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούσε κανείς να φύγει από τη ΔΙ.ΑΣ.». Το αποτέλεσμα είναι να αντιστοιχεί σήμερα κατά μέσο όρο μία ομάδα ΔΙ.ΑΣ. ανά Δήμο της Αττικής, σε αντίθεση με το παρελθόν που αντιστοιχούσαν σε κάθε Δήμο τρεις ομάδες.

Το 2010 η ΔΙ.ΑΣ. αριθμούσε 2.800 άνδρες, εκ των οποίων περιπολούσαν στους δρόμους 2.200. Σήμερα, αριθμεί τυπικά περίπου 2.100 αστυνομικούς, εκ των οποίων περιπολούν στους δρόμους 1.000 (το καλοκαίρι 800 λόγω των αδειών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε οχτώ χρόνια η πραγματική δύναμη της υπηρεσίας μειώθηκε στο μισό.

Πρακτικά από τις 7.00 το πρωί μέχρι τη 1.00 τα ξημερώματα περιπολούν ανά εξάωρο στους δρόμους της Αττικής 50 ομάδες, ενώ από τη 1.00 τα ξημερώματα μέχρι τις 7.00 το πρωί η αστυνόμευση επαφίεται σε 15 ομάδες ΔΙ.ΑΣ. και περίπου 40 περιπολικά της Άμεσης Δράσης. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι με τα παραπάνω δεδομένα δεν είναι καθόλου εύκολο να εντοπίζονται και να καταδιώκονται συμμορίες που συνηθίζουν να δρουν από τις 3.00 το πρωί μέχρι τις 5.00 (όπως για παράδειγμα οι σπείρες που «χτυπούν» ΑΤΜ τραπεζών).