22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
15/10/2020 21:24 EEST

To YouTube απαγορεύει τα βίντεο με παραπληροφόρηση για εμβόλια για τον κορονοϊό

Επεκτείνονται οι κανόνες σχετικά με την παραπληροφόρηση γύρω από την Covid-19.

SOPA Images via Getty Images

Το YouTube ανακοίνωσε την Τετάρτη πως θα απομακρύνει τα βίντεο που περιέχουν παραπληροφόρηση για εμβόλια για την Covid-19, επεκτείνοντας τους παρόντες κανόνες του ενάντια στα ψεύδη και τις θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την πανδημία.

Η πλατφόρμα ανακοίνωσε πως θα απαγορεύει από εδώ και στο εξής περιεχόμενο με ισχυρισμούς για εμβόλια για την Covid-19 που έρχονται σε αντίθεση με όσα λένε οι τοπικές υγειονομικές αρχές ή ο ΠΟΥ.

Το YouTube ανέφερε σε email του πως αυτό θα περιλαμβάνει την απομάκρυνση ισχυρισμών πως το εμβόλιο θα σκοτώνει ανθρώπους ή θα προκαλεί στειρότητα, ή πως μικροτσίπ θα εμφυτεύονται σε ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο.

Εκπρόσωπος του YouTube είπε στο Reuters πως γενικές συζητήσεις σε βίντεο σχετικά με «γενικότερους προβληματισμούς» για το εμβόλιο θα παραμείνουν στην πλατφόρμα.

Το YouTube λέει πως ήδη απομακρύνει περιεχόμενο το οποίο αμφισβητεί την ύπαρξη ή τη μετάδοση της Covid-19, προωθεί μεθόδους θεραπείας που δεν έχουν τεκμηριωθεί ιατρικά, αποθαρρύνει ανθρώπους από το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ή αμφισβητεί ξεκάθαρα την καθοδήγηση των υγεινομικών αρχών σχετικά με τον αυτοπεριορισμό ή την κοινωνική αποστασιοποίηση.

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η παραπληροφόρηση για τα εμβόλια κορονοϊού έχουν εξαπλωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά την πανδημία.

Αν και φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές δουλεύουν πάνω σε διάφορες θεραπείες, τα εμβόλια βρίσκονται στην καρδιά του αγώνα ενάντια στον νέο κορονοϊό, που έχει σκοτώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, έχει μολύνει πάνω από 38 εκατομμύρια και έχει πλήξει βαριά τη διεθνή οικονομία.

Στο σχετικό email το YouTube ανέφερε πως απομάκρυνε πάνω από 200.000 βίντεο που σχετίζονταν με επικίνδυνες ή παραπλανητικές πληροφορίες για την Covid-19 από τις αρχές του Φεβρουαρίου.