Το YouTube σταματά να πληρώνει τον Ράσελ Μπραντ μετά τις καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων

Πληθαίνουν τα σύννεφα που έχουν απλωθεί πάνω από τον διάσημο Βρετανό κωμικό, μετά τις βαριές καταγγελίες εναντίον του.
Jeff Spicer via Getty Images

Το YouTube αναστέλλει προσωρινά τη δυνατότητα του κωμικού Ράσελ Μπραντ να βγάζει χρήματα από τα βίντεό του στην πλατφόρμα, μετά από πολλαπλές καταγγελίες βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης εναντίον του, ενώ το ΒΒC αφαίρεσε τα προγράμματα με τον κωμικό από την τηλεοπτική του πλατφόρμα.

Σε δήλωσή του στο CNN, το YouTube διευκρίνισε ότι είχε «αναστείλει τη δημιουργία εσόδων στο κανάλι του Ράσελ Μπραντ» για παραβίαση της πολιτικής περί Ευθύνης του Δημιουργού, η οποία θέτει πρότυπα συμπεριφοράς τόσο εντός όσο κι εκτός της πλατφόρμας.

«Εάν η συμπεριφορά ενός δημιουργού εκτός πλατφόρμας βλάπτει τους χρήστες, τους υπαλλήλους ή το οικοσύστημά, αναλαμβάνουμε δράση για την προστασία της κοινότητας», ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι έλαβε τα μέτρα «μετά από σοβαρούς ισχυρισμούς» που έγιναν εναντίον του κωμικού.

Τέσσερις γυναίκες καταγγέλλουν σεξουαλικές επιθέσεις

Το Σάββατο (16/9), τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης The Sunday Times, The Times και Channel 4 δημοσίευσαν μια κοινή έρευνα στην οποία τέσσερις γυναίκες ισχυρίστηκαν ότι ο Μπραντ τους επιτέθηκε σεξουαλικά σε ξεχωριστές περιπτώσεις μεταξύ 2006 και 2013. Μία από τις γυναίκες είπε ότι ήταν 16 ετών και ο Μπραντ 31 ετών όταν συνέβη η φερόμενη επίθεση στο Λονδίνο.

Την Παρασκευή (15/9), ο Μπραντ αρνήθηκε εκ των προτέρων τους ισχυρισμούς σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στην σελίδα του στο Instagram.

«Μέσα σε αυτή τη λιτανεία εκπληκτικών, μάλλον μπαρόκ επιθέσεων, υπάρχουν μερικοί πολύ σοβαροί ισχυρισμοί που διαψεύδω απολύτως», δήλωσε ο Μπραντ στο βίντεό του.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μπραντ έχει εστιάσει την προσοχή του στο κανάλι του στο YouTube, το οποίο έχει κατηγορηθεί για την προώθηση θεωριών συνωμοσίας, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.

H Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου δήλωσε ότι ερευνά έναν ισχυρισμό σεξουαλικής επίθεσης από τον Μπραντ.

Το BBC αφαιρεί τα προγράμματα του Μπραντ

Το BBC αφαίρεσε τα προγράμματα με τον Ράσελ Μπραντ από την τηλεοπτική πλατφόρμα θέασης ροής και κατ’ επιλογή iPlayer, όπως και από την αντίστοιχη για ηχητικά προγράμματα Sounds, μετά τις καταγγελίες εναντίον του κωμικού.

Σε μια δήλωση που κοινοποιήθηκε σήμερα, ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει την απόφαση να αφαιρέσει περιεχόμενο που «είναι κάτω από τις προσδοκίες του κοινού». Εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του BBC δήλωσε: «Το BBC δεν απαγορεύει ούτε αφαιρεί περιεχόμενο όταν πρόκειται για δημόσιο αρχείο, εκτός εάν έχουμε αιτιολογία για κάτι τέτοιο».

«Υπάρχει περιορισμένο περιεχόμενο με τον Ράσελ Μπραντ στο iPlayer and το Sounds», αναφέρει η ανακοίνωση. «Εξετάσαμε αυτό το περιεχόμενο και λάβαμε την απόφαση να αφαιρέσουμε μέρος του, αφού εκτιμήσαμε ότι πλέον είναι κάτω από τις προσδοκίες του κοινού».

Το BBC ξεκίνησε έρευνα για τη συμπεριφορά του Μπραντ ενώ εργαζόταν στο Radio 2, ενώ το ίδιο έκανε και το Κανάλι 4.

(Με πληροφορίες από: CNN, ΕΡΤ)

Δημοφιλή