ΔΙΕΘΝΕΣ
25/04/2019 12:02 EEST | Updated 25/04/2019 12:03 EEST

Τουρκία: Ανακαλύφθηκαν τρία νέα είδη εντόμων στην περιοχή του Ερντέκ

Τα ονόματα δίνονται στα έντομα μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές αρχές.

Andrew J. Song via Getty Images

Τρία νέα είδη εντόμων ανακαλύφθηκαν στην χερσόνησο της Καπιντάγκ και στα βουνά του Καζ, στη βορειδυτική επαρχία του Μπελικεσίρ, στο Ερντεκ.

Τα έντομα ονομάστηκαν «Καρεσιένσις», «Ερντέκι», και «Τεζκάνι».

Οπως δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet, o ερευνητής, Σακίν Βούραλ Βαρλί, του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μπαλικεσίρ, τα ονόματα δίνονται στα έντομα μετά από ανταλλαγή απόψεων με τις τοπικές αρχές.

«Στην τελευταία μας επίσκεψη στην περιοχή, ο σημερινός δήμαρχος του Μπαλικεσίρ, Γιουσέλ Γιλμάζ, ήταν δήμαρχος στο Καρεσί και του είχαμε υποσχεθεί να αφιερώσουμε το όνομα της περιοχής, σε περίπτωση που ανακαλύπταμε ένα καινούργιο έντομο. Κρατήσαμε λοιπόν το λόγο μας και δώσαμε το όνομα Καρεσιένσι».

 Η έρευνα του Βαρλί είναι μέρος της διατριβής του, για την ολοκλήρωση του διδακτορικού του. Ξεκίνησε το 2005 και τα έντομα ανακαλύφθηκαν μετά από πολλές ώρες παρακολούθησης σε παγίδες που είχαν δημιουργηθεί σε λάκκους καλυμμένες με τζάμι. Η αποικία των εντόμων που είχε εστιάσει την διατριβή του ο Βαρλί, είναι αυτή των «Σαπροξύλικ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει μελετήσει, οι περιοχές της Μεσογείου και της Ευρώπης είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε χλωρίδα και πανίδα.

Στην έρευνα συμμετέχουν επιστήμονες από είκοσι διαφορετικές χώρες, οι οποίοι  έχουν εντοπίσει και αναμένεται να παρουσιάσουν, στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τρία νέα είδη εντόμων. 

Την ίδια στιγμή, ο Νίκλα Τζάνσον, οικολόγος από την Σουηδία που αποτελεί μέλος της ομάδας του Βαρλί κάνει λόγο για 18 νέα είδη εντόμων στην περιοχή.

Πηγή: Hurriyet